Har aksjer:  Trainee og prosjektingeniør Bjørn Kolaas og prosjekteringsleder Liv Hagen Strand i Veidekke er blant de ansatte som eier aksjerposter i selskapet. Foto: Håkon Sæbø/FA
Har aksjer: Trainee og prosjektingeniør Bjørn Kolaas og prosjekteringsleder Liv Hagen Strand i Veidekke er blant de ansatte som eier aksjerposter i selskapet. Foto: Håkon Sæbø/FAVis mer

Her har de ansatte aksjer for 1,9 milliarder kroner

3.500 ansatte-aksjonærer i Veidekke har sett aksjekursen gå i taket. Bare det siste året har deres verdier økt med 900 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg har jobbet i Veidekke i tre og et halvt år, og har kjøpt én gang i aksjeprogrammene. I tillegg får alle ansatte aksjer for 10.000 kroner når de begynner, så jeg fikk 250 aksjer da jeg startet, sier sivilingeniør Liv Hagen Strand som jobber som prosjekteringsleder i Veidekke, til Finansavisen.

50 prosent eier aksjer Konsernsjef Arne Giske i Veidekke kunne i går meddele sine aksjonærer at styret har besluttet å gi 3,50 kroner i utbytte pr. aksje, tilsvarende snaue 470 millioner kroner.

Det kommer ikke bare aksjefond, utenlandske institusjoner eller største aksjonær Obos til gode, men også hele 3.500 av selskapets om lag 6.500 ansatte.

- Vi har drøyt 50 prosent av de ansatte på eiersiden, som til sammen eier 17 prosent av aksjene. Ledere og mellomledere sitter på 10 prosent, sier Giske til Finansavisen.

Med gårsdagens aksjekurs utgjør det verdier for 1,9 milliarder kroner på de ansattes hender. Med en kursoppgang på 85 prosent siste år, har de ansatte sett aksjeverdiene stige hele 900 millioner kroner.

Årlige runder Giske forteller at Veidekke har hatt et aksjeprogram for ansatte siden før børsnoteringen i 1986, og at det er blitt kjørt årlige runder - én på våren rettet mot ledende ansatte og én på høsten hvor samtlige får mulighet til å bli med.

- Det har vært mulig å kjøpe opptil et par tusen aksjer, litt avhengig av kursen, men maksbeløpet har vært 150.000 kroner. Ofte har interessen vært så høy at beløpet er blitt avkortet, sier han til Finansavisen.

Hagen Strand forteller at det ikke var så lett å finne penger til aksjekjøp tidligere, men at hun nå har bedre likviditet og ser for seg å kjøpe jevnlig.

- Noen mener man skal være litt forsiktig med å kjøpe aksjer i bedriften man jobber i, for går det dårlig, mister man både jobben og sparepengene. Hvordan vurderer du det?

- Jeg er ikke bekymret for det. Det er en stabil bedrift, og ser ikke noen stor risiko ved å kjøpe aksjer, sier hun til Finansavisen.

Flere nyheter Veidekke ga bunnlinjen et løft i Q4 Veidekke-datter sikrer seg fersk kontrakt
Veidekke bygger stort i Lillestrøm