Her har de filmet datene dine og sendt dem direkte på nett

- De bryter alle regler. Det er ikke lov, sier Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du tenker kanskje at du på kafé, restaurant eller på byen kan føle deg trygg på at det kun er de du er sammen med som vet at du er der. Det var kanskje naivt.

På Café Sør i Torggata i Oslo filmer tre bitte små kameraer fra hver sin vinkel, 24 timer i døgnet - og hvem som helst kan se «direktesendinga» på kafeens hjemmeside

- En morsom gimmick Dagbladet tar i forbindelse med en artikkelserie om datasikkerhet, hvor blant annet 2048 norske overvåkingskameraer på nett er blitt avdekket, turen innom Oslo-kafeen. Daglig leder bekrefter at de filmer gjestene sine.

- Ja, vi har tre kameraer her. Jeg har aldri fått indikasjoner på at dette er ulovlig. Vi gjør dette i et forsøk på å få bukt med kriminalitet, siden vi ligger i Torggata og er kjent med at det skjer mye i området.

- Dessuten er det en morsom gimmick i et samfunn hvor folk er på nettet hele tida og vil vite hva som skjer, sier daglig leder Laurent Vacarisas.

- TRODDE DET VAR LOV: Daglig leder ved Café Sør sier til Dagbladet at han forstod det som at kameraovervåkingen var lovlig. Han sier han vil endre praksises dersom de blir bedt om det. Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet
- TRODDE DET VAR LOV: Daglig leder ved Café Sør sier til Dagbladet at han forstod det som at kameraovervåkingen var lovlig. Han sier han vil endre praksises dersom de blir bedt om det. Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Møtet med daglig leder og kafeens gjester ser du i videoen øverst i denne saken.

- Bryter med alle regler Datatilsynet sier denne typen overvåking er regelrett ulovlig.

- Det er veldig problematisk. Det er ikke lov. Punktum. Webkameraer i seg selv lov i den forstand at du har lov til å filme været på torget eller en trafikksituasjon, men det er ikke lov når du kan kjenne igjen folk. Her er det ikke vanskelig å kjenne igjen folk, du ser alt fra klær til hår og hvem som sitter og prater sammen, sier seniorrådgiver Guro Skåltveit til Dagbladet.

- De bryter alle reglene om datasikkerhet som finnes, sier hun.

- Forventer en privat stund Dagbladet snakker med flere kafégjester, og ingen er klar over at besøket blir direktesendt.

- Jeg ante ikke at de filmet her. Det er ganske utrolig, jeg kjenner jeg blir kvalm. Man har ikke kontroll, man har på en måte ingen ting man skulle sagt, sier Kenneth Akselsen.

FILMER DEG: Dette er ett av de tre kameraene som filmer deg inne på Café Sør i Oslo. Stedet fungerer som både kafé, utested og konsertsted. Trygt hjemme i sofaen kan andre se livebilder fra stedet, dag og natt. Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet
FILMER DEG: Dette er ett av de tre kameraene som filmer deg inne på Café Sør i Oslo. Stedet fungerer som både kafé, utested og konsertsted. Trygt hjemme i sofaen kan andre se livebilder fra stedet, dag og natt. Foto: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Man kan godt si at det er en bagatell at man blir filmet på kafé, men når det legges sammen med annen overvåkning er det alvorlig. De sjeldne gangene jeg går på kafé forventer jeg å ha en privat stund med dem jeg drikker kaffe med. Ikke at det ligger ute på nettet, sier han.

Skåltveit i Datatilsynet mener overvåkingen er svært grov.

- Jeg kan ikke se en eneste regel de ikke har brutt. Det finnes ingen unnskyldning som kan forsvare slike grove lovbrudd.

- Aldri prøvd å skjule det Daglig leder trodde filmingen var lovlig så lenge de ikke tar opptak eller lagrer det som filmes.

- Jeg trodde det var greit så lenge folk ble informert om det og så lenge vi ikke tok opptak av det. Vi har alltid vært åpne om dette, og aldri prøvd å skjule at vi filmer her, sier han.

Men skiltene rundt om på kafeen er bitte små og nesten umulig å se med mindre man vet hvor de er plassert. På små skilt står det «TV og video» sammen med et bilde av et overvåkningskamera. Det står derimot ingenting om at det kameraet filmer kan streames på nettet.

- Jeg ante ikke at man blir filmet her. Det første jeg tenker er «tenk hvis jeg hadde vært på en første date», for eksempel, sier Elise Andersen Vegard (25).
 
- Blir utilpass Det er første gang hun og mora er på Café Sør. De blir vist kameraene, hvorav ett av dem er lokalisert en halvmeter fra dem, av Dagbladet.

- Jeg føler meg nesten litt utilpass nå når jeg vet at jeg blir filmet av et sånt kamera. Vi så ingen skilt eller noen ting da vi gikk hit. De skiltene jeg nå ser er satt opp, ser ut som er til å forklare at det blir overvåket av sikkerhetsmessige grunner. Ikke at det ligger ute på nett så alle kan se det, sier Vegard.

Mens Dagbladet er på kafeen, endres det man kan se på nettet. Streamingen går fra å omfatte alle kameraene til å kun vise ett av kameraene.

- Vil fjerne kameraene Datatilsynets seniorrådgiver er kritisk til Café Sørs metoder.

- Jeg har selv sjekket kameraet på hjemmesida deres, og du kan klart og tydelig se hvem som er der, klærne deres og hvem de er sammen med. Det er ikke greit. Jeg tror ingen ville gått dit, hadde de visst at de ble filmet og lagt ut på nettet, sier hun.

Daglig leder vil endre praksisen og ta ned kameraene dersom han får pålegg om det, opplyser han til Dagbladet.

- Hvis Datatilsynet ber oss fjerne kameraene, så skal vi gjøre det. Vi ønsker ikke å drive med ulovligheter, sier Vacarisas.

Tips oss på nullctrl@dagbladet.no
Tips oss på nullctrl@dagbladet.no Vis mer