Redningsaksjon i Kvam:

Her har de håp om funn

Redningsaksjonen etter tre personer og en hund i Kvam er nedskallert. Ingen av de antatt omkomne er funnet, men redningshundenes markeringer gir håp.

SØK: Redningshunder har markert flere steder mandag kveld. Nå søkes det etter antatt omkomne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØK: Redningshunder har markert flere steder mandag kveld. Nå søkes det etter antatt omkomne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KVAM/OSLO (Dagbladet): - Det er nå lite eller ikke sannsynlig at de savnede blir funnet i live, sier innsatsleder Svein Vallands Laupsa mandag kveld.

I time etter time har redningsmannskapene kjempet en desperat kamp mot klokka. I det iskalde vestlandsvannet er to menn og ei kvinne fra Askøy savnet, etter at de la ut med en robåt over elva Tokagjelet i Kvam i Hardanger søndag kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Over ett døgn etter er de fremdeles savnet. Nå er håpet om at de har overlevd ikke lenger til stede, opplyser Laupsa.

Redningshunder gjorde mandag søk i store deler av området hvor man håper å kunne gjøre funn av de savnede. Flere markeringer ble gjort i Movatnet i Norheimsund.

Flere markeringer

I stummende mørke og regnvær har dykkere fra Bergen brannvesen tatt seg ut vannmassene. Med vann til livet og kraftige lommelykter saumfarer de meter for meter.

- Markeringene på kartet viser hvor hundene har markert for funn av mennesker. Vi prøver nå å gjøre søk der de markeringene er og på steder hvor det er funnet gjenstander og personer under tidligere leteaksjoner, sier utrykningsleder Morten Wigum til Dagbladet.

SØKER: Den 25. oktober har politiet og redningsmannskaper søkt etter tre savnede personer ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Edward Stenlund Vis mer

Tidligere mandag kveld opplyste politiet at redningshunder hadde markert ved et sted nede ved Movatnet, et lite vann som elven bunner ut i før vannet renner videre ut i Hardangerfjorden.

- Planen er nå å gå nedover så langt det lar seg gjøre, før vi etter hvert blir nødt til å sette i gang med dykking, sier Wigum.

Dykkerne avsluttet søket rundt klokka 22 mandag kveld, og skal i samråd med politiet planlegge morgendagens søk. Strømmene er ganske sterke i Movatnet, og strømmen snur og går oppover igjen lenger ned enn områdene dykkerne konsentrerte søket mandag kveld. Stedet der strømmene snur, er et aktuelt sted å starte søket igjen tirsdag, forteller Wigum.

Lederen for redningsdykkerne mener også at det er aktuelt å søke i områder der det har blitt gjort funn i liknende saker tidligere.

KLÆR: Politiet har gjort funn av klær i nærheten av båten og kobler dette til de tre savnede i Kvam. Vis mer

Ny vurdering tirsdag

Mandag ble det gjort funn av en båt i området hvor de tre er savnet. Kort tid etter ble det også funnet klær.

- Da de krysset vannet, har de på et tidspunkt blitt tatt av en strøm som har ført til at de sannsynligvis har gått utenfor fossen som har et fritt fall på 15 meter, sa innsatsleder Laupsa mandag.

Over 50 mannskaper har mandag deltatt i søket etter de tre som er savnet. Mandag kveld er en del av dem sendt hjem for kvelden. En vurdering av nye søk og tiltak blir gjort tirsdag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer