Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Her har de stanset viruset

Frosta kommune hadde flest smittede fordelt på innbyggertall. Så isolerte de hele bygda.

FROSTA KOMMUNE: Her har de klart å stoppe spredningen av coronaviruset.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FROSTA KOMMUNE: Her har de klart å stoppe spredningen av coronaviruset. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

De siste dagene har debatten om Corona-tiltakene rast. Myndighetene innførte i forrige uke de mest inngripende tiltakene i fredstid, og store deler av landet er stengt.

Likevel er det flere eksperter som mener at det ikke er nok. Forsker Gunhild Alvik Nyborg stilte i «Debatten» på NRK tirsdag kveld og tok til orde for full isolasjon av alle i Norge i 14 dager.

- Dette er krig. Det er som å si at tyskerne er på vei, men at det ikke er så farlig for de kommer sikkert ikke til å gjøre så mye skade. Vi må gjøre noe med dagens strategi. Vi har mistet kontrollen, nå haster det, vi må våkne og vi er nødt til å brette opp ermene og slåss, sa Nyborg.

I ettertid haglet kritikken mot Nyborg. Men hun får blant annet støtte fra kommuneoverlege Arne Bye i Frosta kommune.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

- Fullstendig isolert

Forrige uke hadde kommunen, med sine 23 smittetilfeller, det høyeste antallet fordelt på innbyggertall.

Siden torsdag forrige uke har det vært minimal kontakt mellom husstandene, bare én fra hver husstand har fått gå på butikken. Det har ikke vært lov til å krysse kommunegrensa med unntak for helse og vareleveranser.

- Folk på Frosta har den siste uka vært fullstendig isolert. Erfaringene er svært gode. Det roet seg med en gang, sier Arne Bye til Adresseavisen.

På en uke er det kun meldt om ett nytt smittetilfelle, og denne personen var allerede i isolasjon. Antallet syke har gått ned, melder kommunen.

- Dette viser at en toukers økt med strenge tiltak kan stoppe smittespredningen, sier han.

Frosta kommune understreker på sin hjemmeside at kommunen ikke er friskmeldt selv om tiltakene ser ut til å ha fungert. Tiltakene vurderes opphevet 27. mars, og beslutningen tas av krisestaben på tirsdag.

- Fungerer så langt

Frilansjournalist, forfatter og fotograf Øystein Lie er bosatt på Frosta. I en kronikk i VG skriver han: «Jeg bor på Frosta, i «Corona-bygda», og jeg er forbannet».

Han forteller at når han ser over fjorden, til Trondheim, forstår han det slik at der er det folk som går på Ikea og på fest, samtidig som de 2500 innbyggerne på halvøya Frosta ikke har kunnet forlate kommunen på over ei uke - med mindre en har en jobb av særlig samfunnsmessig betydning.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror folk tar virustrusselen på alvor uansett hvor i landet en befinner seg, men det er forskjellig hvordan dette kommuniseres fra offentlig hold. Det sies at vi er i den verste krisen siden 2. verdenskrig, noe jeg ikke har noen grunn til å betvile. Men det synes fra en amatørs synspunkt at tiltakene spriker fra kommune til kommune. Og så vidt jeg vet, bryr virus seg lite om kommunegrenser, påpeker han.

Lie understreker at han ikke vet hvilke tiltak som er riktig, men påpeker likevel at det ser ut til at tiltakene i Frosta kommune fungerer så langt.

- Uten at jeg har kjennskap til hvordan dette viruset er og opererer, virker det som en tidlig innsats kan ha en størst effekt - i alle fall i tidlig fase av pandemien. Men en vet jo aldri om viruset kommer og banker på igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!