Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grillforbud

Her har de stoppet salget av engangsgriller. Hylles av brannvesenet

I Rema 1000-butikken på Ulsrud er engangsgrillene pakket ned. Nå ber brannvesenet i Oslo alle kjeder om å informere om grillforbudet.

FORBUDT I MARKA: Det er forbud mot all bruk av åpen ild i mark og i nærheten av mark. På Rema 1000 på Ulsrud i Oslo har de stanset salget av engangsgriller midlertidig. Her tørrvareansvarlig i butikken, Martin Hagen. Foto: Morten Wiik
FORBUDT I MARKA: Det er forbud mot all bruk av åpen ild i mark og i nærheten av mark. På Rema 1000 på Ulsrud i Oslo har de stanset salget av engangsgriller midlertidig. Her tørrvareansvarlig i butikken, Martin Hagen. Foto: Morten Wiik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema 1000-butikken på Ulsrud i Oslo hylles nå av brannvesenet. Butikken har i disse daget stoppet salget av engangsgriller. Det skjer etter at Oslo brann- og redningsetat har innført totalforbud mot åpen ild i nærheten av skog og mark.

- Hovedsakelig er det fordi vi holder til rett ved Østmarksetra og Ulsrudvann. Mange handler hos oss før de reiser til skogs, og da tenkte vi at vi like gjerne kan stoppe de som har tenkt å fyre opp engangsgrillen i marka. Folk får klare seg med kald mat i marka i disse dager, sier kjøpmann Morten Wiik til Dagbladet.

I løpet av gårsdagen tvitret en kunde om initiativet og skrøt butikken opp i skyene.

- I dag har det tatt av helt med tilbakemeldinger etter den meldingen. Det har vært mange positive tilbakemeldinger fra kunder allerede og ingen negative, sier Wiik.

- Tenke sjøl

Ifølge kjøpmannen informerte han ikke kjeden om avgjørelsen i butikken.

- Vi bare gjorde det. Vi har ikke fått noen sentrale føringer ennå, men det handler om å tenke sjøl noen ganger, sier han.

Eskene står fortsatt i butikken, men er teipet igjen. Foran henger plakaten med beskjed om forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark.

- Det er et valg vi har tatt, men det er jo ikke totalforbud mot å kjøpe. Sier noen at de skal ha engangsgrill hjemme på terrassen sin, er det mulig å kjøpe. Dette handler om å gjøre folk oppmerksom på forbudet fra brannvesenet. Det er ikke alle som følger med, sier Wiik.

Han var selv på friluftsområdet Ulsrudvann på lørdag.

- Der så jeg noen med engangsgrill og jeg så brannvesenet. Det er tydelig at ikke alle får det med seg, sier han.

Ignorerer forbud

Farenivået for skogbrann er fremdeles på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare» på hele Øst- og Sørlandet, og stort sett overalt på Vestlandet.

For ei uke siden innførte en rekke kommuner totalforbud mot åpen ild i marka. I løpet av helga i Oslo var brannvesenet ute i en rekke friluftsområder i Oslo.

«Vi er ikke imponert. Mange griller, og vi opplever liten forståelse når vi sier fra om totalforbudet. Kjære alle: Det er tørt og stor skogbrannfare nå, ikke tenn opp så mye som en fyrstikk i naturen!» skrev Oslo brann- og redningsetat på lørdag, som selv gikk fysisk til verks med å slokke engangsgriller, blant annet på Sognsvann i Oslo.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Hylles

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, hyller initiativet fra Rema 1000 Ulsrud.

- Dette er veldig bra. Engangsgriller er ikke forbudt som sådan, men at butikkene tar ansvar og sier fra at det er forbundet med risiko er vi veldig glad for. Også at dette skjer i en butikk i nærheten av et friluftsområde, er meget ansvarlig, sier han til Dagbladet.

Han kan også avsløre at etaten nå forsøker å få alle butikkjeder og varehuskjeder til å gjøre liknende tiltak.

- Vi har tatt kontakt med alle de store varehuskjedene og butikkjedene i Oslo og informert om totalforbudet. Vi har bedt dem innstendig å informere om forbudet og hvor det er lov å bruke engangsgrill, sier Hovtun.

Regnet hjalp ikke

Han understreker at bruk av åpen grill nå bare er lov i kontrollerte former i private hager og i byparkene innenfor ring 3.

- Vi har fått positive tilbakemeldingen fra flere kjeder. Det er villighet til å være med på en slags dugnad blant handelsfolket. Det er en viktig jobb å forebygge brann i marka og på øyene som vi er så glad i, sier han.

I går kveld kom det en liten regnskyll i Oslo. Denne har ingenting å si for skogbrannfaren, som fortsatt er ekstrem.

- Den lille regnskyllen i går har på ingen måte gjort skogbrannfaren liten igjen. Ingenting er vesentlig endret sånn sett, sier Hovtun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!