Her har de syriske styrkene krysset grensa

Det syriske opprøret har flyttet seg til Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom det meldinger om at Syrias fryktede regjeringsstyrker hadde kryssa grensa til Libanon, landet som fram til 2005 var sterkt preget av syrisk, millitært nærvær.

Vel ett års tid etter at opprøret i landet startet, er grensen krysset igjen. Innbyggere i grenseområdet fortalte i går til Reuters og andre medier at syriske styrker hadde vært flere hundre meter inn på libanesisk terrotorium, utkjempet kamper med mistenkte opprørere og ødelagt bondegårder.

I videoen over ser du resultatet av den syriske innmarsjen. Kulehull i bygninger vitner om et kaotisk døgn i grensetraktene.

 KULEHULL:  Hull i bygningene i grenseområdet vitnet om harde kamper. Foto: Reuters.
KULEHULL: Hull i bygningene i grenseområdet vitnet om harde kamper. Foto: Reuters. Vis mer

- Mer enn 35 syriske soldater begynte å ødelegge hus, sier Abu Ahmed (63), en innbygger i fjellområdet al-Qaa til Reuters.

Granatangrep Grenseområdet er blitt rammet av granatangrep den siste måneden, og stadig oftere har syriske styrker tatt seg inn i nabolandet, forteller innbyggere.

Den syriske hæren skal i går ha rykket mannsterkt inn i Libanon. Soldater i tankser skal ha gått til granatangrep mot mistenkte opprørsleirer i landet, mens det også ble brukt kraftig skyts fra maskingæverer.

Syria har i lang tid vært storebror og hadde i en årrekke store styrker plassert ut i Libanon. Det tok slutt i 2005, da flere tusen soldater og etterretningsoffiserer forlot libanisisk jord.

Godtok Annans plan Opprøret i Syria har rast i over ett år nå. Til tross for iherdige forsøk fra verdenssamfunnet, har det så langt vært vanskelig å finne en løsning på konflikten. I går godtok imidlertid Syria sekspunktplanen til FN-utsendinga Kofi Annan, men eksperter mener veien fram til fred likevel er lang.

Planen innebærer blant annet umiddelbar stans i voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer. Den krever dessuten at hjelpeorganisasjoner får adgang til å frakte nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen. Selv sier Annan, ifølge talsmannen, at Syrias aksept av planen er et viktig skritt, men at det viktigste likevel blir å få gjennomført planen, ifølge NTB.