Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her har det vært kø siden klokka 12 i dag

Vekterstreik skapte timeslange køer ved flere flyplasser i dag.

 STAPPFULLT: Det har vært lange køer fram til sikkerhetskontrollen på flere flyplasser i dag. Her på Værnes lufthavn har det vært hele ettermiddagen - som forventet. Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix
STAPPFULLT: Det har vært lange køer fram til sikkerhetskontrollen på flere flyplasser i dag. Her på Værnes lufthavn har det vært hele ettermiddagen - som forventet. Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 40 vektere er tatt ut i streik ved Værnes lufthavn utenfor Trondheim.

- Vi har hatt litt køer, det stemmer. Det har vært en kontinuerlig kø til sikkerhetskontrollen siden klokka 12, men den har vært planlagt, sa lufthavnsjef Lasse Bardal til Dagbladet ved 18-tida.

På grunn av streiken anslår han at kapasiteten i sikkerhetskontrollen nå er nede i 70 prosent.

- Derfor har vi forsøkt å styre logistikken slik at kapasiteten utnyttes til det fulle hele tiden, sier han.

I tillegg til vanlig charterturister har flyplassen i dag hatt en ekstra utfordring med rundt 3000 spanske cruiseturister som har gått igjennom flyplass-slusene. Bardal er likevel fornøyd med hvordan dagen har forløpt.

- Jeg tror også at folk har vært forberedt på dette. De fleste passasjerene har i stor grad vært positive og stort sett alle fly har gått på rute.

Møtte opp fire timer før På Sola var det lange køer lørdag morgen. 40 vektere er tatt ut i streik ved Stavanger lufthavn. Folk hadde møtt opp på på natta for å være først i sikkerhetskontrollen.

- Vi hadde nokså lange køer i dag morges. Det var mye folk fra klokka 03.30 og fram til 07-08-tida da det igjen ble normal køavvikling, opplyser sjef for luftoperative tjenester Stig Jone Nevland til Dagbladet.

- Vi har sagt til folk at de skal komme tidlig. Men noen har nok kommet vel tidlig, erkjenner Nevland.

- Det har vært god stemning, men man vil alltid få en og annen som ikke er i topp humør, forteller han.

Han forventer samme trøkk i morgen. Da er det også flere charterflygninger. Nevland mener folk kan sove litt lengre.

- Normalt opererer vi med to timer før på charter. Det holder med to og en halv time før. Man trenger ikke å komme fire timer før, sier Nevland som opplyser at ingen mistet flyet sitt.

- Nei, meg bekjent så var det ingen som ikke nådde flyet. Vi plukket folk ut av køen slik at alle kom med. Alle flyene har gått i rute, sier Stig Jone Nevland.

Bergen: Ikke mer kø enn vanlig Ved Flesland i Bergen er også 40 vektere tatt ut i streik. Lufthavnsjef Adelheid Nes forteller at avviklingen har gått «forbausende bra».

- Vi er veldig fornøyd. Vi har hatt stor rafikk, men det har ikke vært mer kø enn vanlig. Alle fly har gått på rute pluss minus noen minutter, sier Nes til Dagbladet.

I helgene har Flesland størst trafikk på morgenen. De fleste av flyene skal da ut av landet.

- Mandag er annerledes dag. Da er det flere forretningsreisende. Vi er selvfølgelig spent, men forretningsreisende oppfører seg ofte eksemplarisk i sikkerhetskontrollen. Vi tror det skal gå bra, sier lufthavnsjefen.

Verre på mandag Ved Oslo lufthavn Gardermoen er allerede 149 vektere tatt ut i streik. Dermed er kapasiteten i sikkerhetskontrollen halvert. Dette har ført til lange køer i morgentimene.

- Vi har holdt sikkerhetskontrollen oppe i hele natt, og flere av innsjekkingene har gjort det samme. Og så har vi oppfordret reisende til å møte i god tid, og det har de gjort, sier informasjonssjef Jo Kobro til Dagbladet.

- Det var en periode med køer opp til to timer, men ved 06-tida fikk vi åpnet ni nye sluser samtidig som flyene begynte å gå. Da løsnet det opp, sier han videre.

Han forteller at reaksjonene fra folk har vært svært forskjellige - fra utdrikningslag som har sunget seg gjennom køen, til morgengretne passasjerer.

- Men stort sett er inntrykket at folk har i tankene at de er ute på reise og derfor slapper litt mer av, sier Kobro.

På mandag øker streikeuttaket ved Gardermoen med ytterligere 85 vektere som skaper enda større problemer. Kobro håper derfor at folk fortsetter å følge rådet om å møte opp tidlig.

Ber om pengene tilbake Både Norwegian og SAS opplyser til Dagbladet at de fleste avganger har gått som normalt i dag. Likevel velger noen å booke om flybilletten.

- Det er noen som har valgt å reise dagen før streiken og det er noen som har bedt om å få pengene tilbake, opplyser informasjonssjef i Norwegian Åsa Larsson.

Hun frykter ikke mer trøbbel de neste dagene.

- Vi overvåker selvfølgelig situasjonen. Men vi flyr som vanlig, påpeker informassjonssjefen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media