Her har han satt fyr på seg selv for å demonstrere mot Kina

Ble hyllet etterpå.

 SKRIKER I SMERTE  : 27-åringen Jampa Yeshi har nettopp satt fyr på seg selv for å få oppmerksomhet rundt kampen om Tibets uavhengighet. Foto: AP
SKRIKER I SMERTE : 27-åringen Jampa Yeshi har nettopp satt fyr på seg selv for å få oppmerksomhet rundt kampen om Tibets uavhengighet. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen på bildet, som er identifisert som eksil-tibetaneren Jampa Yeshi, satte fyr på seg selv under en demonstrasjon i Indias hovedstad New Dehli i dag.

Deretter sprang han skrikende forbi med-demonstrantenes podium, før han gikk i bakken. Nyhetbyrået AP melder at han var oppslukt i flammer i rundt to minutter før andre aktivister kom til og fikk slukket brannen med vann.

Mannen skal ha dynktet klærne med brennbar væske før han tent på seg selv. Han endte opp på sykehuset med brannskader på 98 prosent av kroppens hud. Tilstanden er kritisk.

Farlig trend Demonstrasjonen ble holdt i forbindelse med at Kinas president, Hu Jintao, besøker landet for å delta på et økonomimøte med flere andre land.

- Vi vet ikke hvordan dette gikk til, men vi verdsetter motet han viser, sier Tenzing Norsang, medlem av tibetanernes ungdomskongress til nyhetsbyrået.

Det er imidlertid ikke første gang tibetanere i eksil setter fyr på seg selv for å demonstrere mot Kinas politikk overfor Tibet. Striden bunner i tibetanernes ønske om selvstendighet.

Nærmere 30 slike protester har funnet sted i Kina og Tibet i løpet av det siste året, ifølge AP. Kina har kvittert med å beskylde Dalai Lama for å oppildne til demonstrasjonene, som Kinesiske myndigheter kaller en form for terrorisme.

«Tibet brenner» President Hu ventes å ankomme konferansen på onsdag. Der skal ledere fra blant annet Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika delta. Aktivistene krever nå at også Tibet blir satt på dagsorden under møtet.

- Hu Jintao er anvarlig for det som skjer der. Dette er det som møter Kina dersom de ikke gir oss tilbake vår frihet, sier kongressmedlem Norsang.

Flere av de 600 demonstrantene i New Dehli brakte også plakater med parolene «Tibet brenner» og «Tibet er ikke en del av Kina».

Det er uklart hvor den spesielle demonstrasjonsformen stammer fra, ifølge AP. Noen kan ha hentet inspirasjon fra en episode der en Tunisisk frukthandler tente på seg selv under den arabiske våren. Det skal også være paralleller fra demonstrasjonene utført av buddhistiske munker i forbindelse med Vietnam-krigen på 60-tallet.

 TILSTANDEN KRITISK : Demonstranten fikk alvorlig brannskader og tilstanden er kritisk, etter at han satte fyr på seg selv under en demonstrasjon i India i dag. I bakgrunnen løper skremte demonstranter til siden. Foto: AP
TILSTANDEN KRITISK : Demonstranten fikk alvorlig brannskader og tilstanden er kritisk, etter at han satte fyr på seg selv under en demonstrasjon i India i dag. I bakgrunnen løper skremte demonstranter til siden. Foto: AP Vis mer