Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her har helikopteret landet utenfor hytta til Sondre: - Helt feil av politiet

Snøskuterførere reagerer på omfattende politiaksjoner mot kjøring utenfor løypene.

 FULGT SPORET:  Ifølge Nordlys har 27 personer blitt tatt for å kjøre ulovlig i Nord-Norge bare i løpet av de tre siste dagene.

Blant de som fikk merke dette var Sondre Albertsen fra Mosjøen. Foto: Privat
FULGT SPORET: Ifølge Nordlys har 27 personer blitt tatt for å kjøre ulovlig i Nord-Norge bare i løpet av de tre siste dagene. Blant de som fikk merke dette var Sondre Albertsen fra Mosjøen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet og Statens naturoppsyn gjennomførte en rekke omfattende aksjoner mot snøskuterkjørere i helga.

Ifølge Nordlys har 27 personer blitt tatt for å kjøre ulovlig i Nord-Norge bare i løpet av de tre siste dagene.

Blant de som fikk merke dette var Sondre Albertsen fra Mosjøen. Han fikk politiet på døren lørdag formiddag etter at han hadde kjørt ulovlig opp til hytta si i Hattfjelldal kommune på Helgeland i Nordland.

- Jeg satt og så på skyskyting da det landet et helikopter like ved hytta. Jeg har nå underskrevet boten, men jeg synes at måten politiet gjør det på blir helt feil. Guttungen på tre år ropte at nå kom politiet og skulle ta pappa, sier Albertsen om besøket til Dagbladet.

- Feil ressursbruk Albertsen reagerer på at politiet ikke stoppet ham mens han var ute og kjørte, men i stedet fulgte sporene hans inn til hytta med helikopter.

Vidar Daleng i Hattfjelldal Snøscooterklubb mener at det er bra at politiet følger opp lovbrudd. Han sier likevel at han oppfatter den siste tiden med helikopterjakt på snøskutere som feil bruk av ressurser.

- Jeg synes ikke at det er riktig å bruke helikopteret hver helg, slik som de gjør. De snakker om miljø også forurenser de mer med helikopter enn det skutere gjør hvert år, sier Daleng som skulle ønske at politiet istedet satte inn ressursene på forbrytelser som innbrudd.

Avviser kritikk Lisbeth Aarvik er sjef ved Mosjøen politistasjon. Hun er uenig med Daleng i at politiet prioriterer feil når de følger opp ulovlig snøskuterkjøring.

- Vi skal håndheve med henhold til regelverket for motorferdsel i utmark. Kommunen kan selv fatte vedtak om forskrifter for løypenett og her i området har vi mange mil med lovlige løyper, sier hun til Dagbladet.

Politistasjonssjefen sier at dersom det er friske spor, så kan politiet følge fram til hytter og hus for å stille spørsmål.

- Fra tid til annen har vi også en påtalejurist på stedet. Da kan vi skrive ut bøter på stedet, sier Aarvik.

Aarvik legger til at ulovlig kjøring medfører konsekvenser med tanke på friluftsliv, kulturminner og kulturmiljø. Derfor er det politiets oppgave å regulere motorisert ferdsel i norsk utmark, sier hun.

- Det stemmer heller ikke at vi ikke følger opp forbrytelser som innbrudd. I vårt område har vi en oppklaringsprosent på nærmere 70 prosent på lovbrudd, sier Lisbeth Aarvik.

- Bruker helikopter der det er nødvendig Når det gjelder miljø, så viser hun til at det er Statens naturoppsyn har blitt tildelt ressurser til å bruke helikopter i forbindelse med motorferdselskontroll.

Fungerende avdelingsdirektør for naturoppsyn areal, Kari Kveseth, sier at det ikke stemmer at Statens naturoppsyn bruker helikopter hver helg.

- Vi bruker ikke helikopter i stor utstrekning, men der det er nyttig for å gjøre kontrollarbeid effektivt. Et eksempel på dette er Nordland, der det er store avstander og helikopteret trengs for å kunne dirigere mannskaper. Bruk av helikopter innebærer mindre skuterkjøring i kontrollsammenheng, sier Kveseth.

Hun legger vekt på viktigheten av å holde snøskuterkjøringen innenfor lovlige løyper.

- Det er både av hensyn til allment friluftsliv, næringsaktiviteter som reindrift og dyreliv. Med snøskuter kan man komme inn til relativt urørte områder og forstyrre hjort og annet dyreliv, sier Kari Kveseth om viktighetene av aksjonene Statens naturoppsyn gjennomførte sammen med politiet i mange av Norges fylker.

 REAGERER:  Jeg har nå underskrevet på boten, men jeg synes at måten politiet gjør det på blir helt feil, sier Sondre Albertsen. Foto: Privat
REAGERER: Jeg har nå underskrevet på boten, men jeg synes at måten politiet gjør det på blir helt feil, sier Sondre Albertsen. Foto: Privat Vis mer