Her har Hells Angels-presidenten møte med B-gjengprofilene

På disse unike bildene sitter Hells Angels-leder Ove Høyland ansikt til ansikt med B-gjengens Shahid Rasool (31). Politiet mener de to mafialignende miljøene samarbeider når pengene er store nok.

UVANLIG SYN: Her er Hells Angels-leder Ove Høyland (t.v), B-gjengprofil Shahid Rasool, en annen straffedømt B-gjengmann og et HA-medlem (37) fra Tromsø i gemyttlig samtale utendørs på Alnabru i Oslo. Politiet mener situasjonen illustrerer hvor uoversiktlige skillelinjene er i de norske kriminelle miljøene i dag. Foto: POLITIET
UVANLIG SYN: Her er Hells Angels-leder Ove Høyland (t.v), B-gjengprofil Shahid Rasool, en annen straffedømt B-gjengmann og et HA-medlem (37) fra Tromsø i gemyttlig samtale utendørs på Alnabru i Oslo. Politiet mener situasjonen illustrerer hvor uoversiktlige skillelinjene er i de norske kriminelle miljøene i dag. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips om de organiserte kriminelle miljøene? Send epost til hkl @dagbladet.no eller sms til 412 15 090 (direkte til journalisten).

(Dagbladet): Ulike «overenskomster» mellom B-gjengen og Hells Angels har de siste åra vært en del av ryktebørsen i Oslos underverden, men den oppsiktsvekkende samarbeidslinjen har fram til nå aldri blitt dokumentert offentlig.

Nå kan Dagbladet for første gang publisere politiets egne spaningsbilder tatt under et «toppmøte» mellom to straffedømte norskpakistanere og den beryktede mc-klubbens mest profilerte mann i Norge, Ove Høyland (50), president i Hells Angels MC Oslo.

Møtet skjedde 17. august 2011 i Oslo, utenfor en bensinstasjon på Alnabru like ved Hells Angels-hovedkvarteret.

B-gjengprofilen Shahid Rasool (31) hadde året i forveien kommet hjem til Norge etter å ha sittet fengslet i Brasil under mafiasaken mot Rasool-familien. Han dukket opp på møtestedet i en svart BMW sammen med en annen straffedømt B-gjengmann. Høyland hadde med seg et Hells Angels-medlem (37) fra Tromsø-avdelingen.

- NOEN SKYLDTE PENGER: Politiet hadde ikke mulighet til å avlytte selve møtet, men mener temaet kan ha vært framtidige narkoleveranser. Ifølge Shahid Rasool skulle han bare snakke med Høyland om en pengeinnkrevingssak som seinere rant ut i sanden. Rasool ble ikke siktet i narkosaken. Foto: POLITIET
- NOEN SKYLDTE PENGER: Politiet hadde ikke mulighet til å avlytte selve møtet, men mener temaet kan ha vært framtidige narkoleveranser. Ifølge Shahid Rasool skulle han bare snakke med Høyland om en pengeinnkrevingssak som seinere rant ut i sanden. Rasool ble ikke siktet i narkosaken. Foto: POLITIET Vis mer

Ingen fikk med seg at de ble fotfulgt av politiets spanere, som ledd i en massiv, skjult etterforskning av flere av «englene» i regi av tromsøpolitiet. Den startet etter en razzia i HA-hovedkvarteret i Oslo et halvt år tidligere, der det sammen med 13 skytevåpen ble funnet amfetamin som ble koblet til HA-menn i Tromsø.

- Viktig poeng Politiets teori er at møtet på bildet handlet om en hasjbestilling, noe Rasool nekter for. B-gjengprofilen ble aldri siktet i saken og politiet medgir at de ikke kan bevise hva temaet var.

- Det var likevel et viktig bevispoeng for oss å vise kontakten mellom Høyland og Rasool. Påtalemyndigheten mener det er en klar sammenheng mellom de aktuelle møtene i Oslo og det som ble levert i Tromsø 21. oktober 2011. Dette vil bli bevistema også i Lagmannsretten, sier statsadvokat Hugo Henstein til Dagbladet.

Han er aktor i saken som i Nord-Troms tingrett i juni endte med at flere HA-medlemmer for første gang ble dømt etter «mafiaparagrafen», Straffelovens 60a - for befatning med ulike leveranser som totalt utgjorde minst 22 kilo hasj og minst 12 kilo metamfetamin. Høyland ble dømt til ni års fengsel, mens sju andre menn fikk fra to til ti års fengsel, en dom som nå er anket.

Tingretten avviser ikke politiets teori om Rasool-møtet, men bildene og antagelsene holder ikke strafferettslig.

«[Aktor] har påpekt at de tiltaltes kontakt med henholdsvis Rasool og [narkodømt litauer] i august og september, tyder på at det var både hasj og amfetamin som ble fraktet til Tromsø i oktober. Det er mye som tyder på at dette stemmer, men retten har ikke funnet det bevist ut over rimelig tvil at det var slik det foregikk», heter det i dommen.

LO OG SMILTE: Hells Angels- og B-gjengmennene så ut til å ha det morsomt under det spesielle møtet 17. august 2011. Foto: POLITIET
LO OG SMILTE: Hells Angels- og B-gjengmennene så ut til å ha det morsomt under det spesielle møtet 17. august 2011. Foto: POLITIET Vis mer

Retten nevner også at Høyland seinere hadde kontakt med Rasool «som kan ha vært en videreføring av planlegging».

- Noen skyldte penger Shahid Rasool måtte vitne i retten, og hevdet da at det var pengeinnkreving som var tema for møtet med Hells Angels-presidenten.

- En jeg kjenner hadde problemer i Tromsø, fordi noen skyldte ham penger. Jeg skulle hjelpe ham med å få laget en avtale der man ble enige om et beløp. [Høyland] sa han skulle hjelpe, men jeg tror aldri det skjedde noe mer med denne saken, sa Rasool i retten, ifølge Nordlys.

Aktor konfronterte B-gjengprofilen med at han i et rettslig avhør «ikke husket» HA-møtene.

- Det kom som et sjokk på meg at politiet satt på bilder og hadde foretatt telefonavlytting, svarte Rasool.

Også Hells Angels-mennene nektet for at B-gjengmøtet har med narkotika å gjøre, og Høyland la generelt vekt på at det var nyttig å ha slike møter for å unngå konflikter i miljøene.

Derfor ble HA-mennene mafiadømt

Mens Hells Angels Norge hevder klubben har «flat struktur» , slår Nord-Troms tingrett fast at president Ove Høyland er på toppnivået i et tydelig hierarki, også i narkosaken.

I dommen fra juni peker retten på en klar inndeling i klubbavdelingene med president, menige medlemmer, «prospects» og «hangarounds» som også gjenspeiles i hvem som tok høyest risiko rundt de aktuelle narkoleveransene.  Slik beskriver dommen amfetamin- og hasjnettverket som ble avdekket i 2011, etter massiv telefonavlytting og spaning:

«(...) de tiltalte har samhandlet i en gruppe som har hatt en organisatorisk/hierarkisk struktur, med over- og underordningsforhold, der de tiltalte har hatt ulike roller. Retten har i den forbindelse lagt til grunn at gruppens tilknytning til motorsykkelklubben Hells Angels har spilt en sentral rolle ved organiseringen og gjennomføringen av narkotikaleveransene. Retten har videre lagt vekt på at virksomheten har pågått over en periode på 7-8 måneder, og at det har vært et relativt fast mønster i planleggingen og gjennomføringen. I tillegg har retten sett hen til at virksomheten har hatt et visst profesjonelt preg på leverandør- og mottaker-siden, med bruk av hemmelige telefonnummer og avtalt kodespråk mellom de tiltalte».

Retten mener Høyland, dømt for fire av fem leveranser, bevisst har hatt en mindre synlig rolle enn de andre, men «har alltid vært til stede i klubbhuset når leveransene har blitt planlagt».

«(...)retten finner det også bevist at både Høyland og [HA-medlem (41) fra Tromsø] var fullt ut inneforstått med gruppens totale virksomhet i løpet av perioden(...)", heter det i dommen.

Også de tiltalte som ikke er tatt opp som fullverdige HA-medlemmer regnes som en del av kretsen rundt klubben.

"[navn på tiltalt] forklarte at han fikk mer respekt og virket skummel når han hadde HA-symboler. Dette viser at klubben og dens symboler og effekter har spult en rolle ut over det formelle medlemsskapet», skriver retten.

Shahid Rasools advokat, Marius Dietrichson, mener HA-dommen ikke gir grunnlag for spekulasjoner om kriminelt samarbeid med B-gjengmiljøet.

- Det er på ingen måte straffbart å ha kontakt med hverandre. De tiltalte har forklart at dette ikke har noe med tiltalen å gjøre, Shahid Rasool har vitnet om at dette ikke har noe med tiltalen å gjøre og retten finner det altså ikke bevist at dette har noe med tiltalen å gjøre. Da forventer jeg at Dagbladet holder seg for god til å antyde noe annet, sier Dietrichson.

Ove Høylands forsvarer, advokat Espen H. Johansen, vil ikke kommentere HA-profilens forhold til B-gjengen eller andre detaljer før ankesaken.

-Høyland holder fast ved det han har sagt hele tiden - at han ikke har noe med narkotikasaken å gjøre, sier Johansen.

- Dårlige betalere I den kriminelle næringskjeden er mc-klubben regnet som ett hakk under det norskpakistanske gjengmiljøet.

- B-gjengen og Hells Angels gjør forretninger litt til og fra. Men HA har vært kjent som dårlige betalere siden omsetningsnettverket er relativt uproft og de dermed «mister» varer, som i Troms-saken. Dette gir dem ingen høy status som kunder, sier en velinformert kilde i politiet til Dagbladet.

STRENG DOM: Høyland ble i tingretten dømt for grove narkotikaforbrytelser og etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens §60a, til ni års fengsel for å ha hatt en sentral rolle i flere leveranser med hasj og metamfetamin til Nord-Norge. Nå har både Hells Angels-presidenten og de sju medtiltalte anket dommen. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM
STRENG DOM: Høyland ble i tingretten dømt for grove narkotikaforbrytelser og etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens §60a, til ni års fengsel for å ha hatt en sentral rolle i flere leveranser med hasj og metamfetamin til Nord-Norge. Nå har både Hells Angels-presidenten og de sju medtiltalte anket dommen. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar Aas, vil ikke kommentere temaet så lenge Troms-dommen ikke er rettskraftig. På generelt grunnlag bekrefter han at politiet stadig avdekker overraskende «partnerskap».

- «Money talks». Ulike kriminelle miljøer samarbeider når det er hensiktsmessig. Mens det før var ganske tydelige skott mellom de kriminelle i for eksempel mc-miljøene, pakistanske miljøer og afrikanske miljøer - er trenden at alle nå er pragmatiske så lenge det er penger å tjene, sier Aas til Dagbladet.

Ankesaken etter dommen i Nord-Troms tingrett er ventet i oktober.

BESLAG: 12. juli 2011 ble en av de siktede i Hells Angels-nettverket tatt med over åtte kilo metafetamin. Beslaget stammet trolig fra en litauisk leverandør og er ikke knyttet til B-gjengen på noen måte. Foto: POLITIET
BESLAG: 12. juli 2011 ble en av de siktede i Hells Angels-nettverket tatt med over åtte kilo metafetamin. Beslaget stammet trolig fra en litauisk leverandør og er ikke knyttet til B-gjengen på noen måte. Foto: POLITIET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer