NÆR BEBYGGELSEN: En av de infiserte gruvedammene like ved landsbyen Dareta - midt i området der over 400 barn har mistet livet de siste årene som følge av blyforgiftning fra gullgruvene i området. Foto: AFP / NTB Scanpix
NÆR BEBYGGELSEN: En av de infiserte gruvedammene like ved landsbyen Dareta - midt i området der over 400 barn har mistet livet de siste årene som følge av blyforgiftning fra gullgruvene i området. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Her har jakta på gull tatt livet av over 400 småbarn

Barna blir lette og uskyldige ofre, for den snikende epidemien som ingen har klart å stoppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forgiftning, død, livsvarige skader og ødelagte lokalsamfunn og familier.

Det er konsekvensene av gullrushet som for tre år siden inntok Zamfara-området nordvest i Nigeria. Flere tusen mennesker er rammet av blyforgiftning, som følge av graving etter gull.

I mai lovet Nigerias president Goodluck Jonathan fire millioner øremerkede dollar som skulle bekjempe problemet, uten at noen har sett noe til pengene fram til nå.

Nå spør Human Rights Watch: Hvor i alle dager er pengene blitt av?

Gullgruver Allerede i 2009 ble det ifølge BBC avslørt at hundrevis av barn i staten Zamfara hadde omkommet som følge av blyforgiftning.

Det giftige stoffet stammet fra gullutvinning i området, og ifølge Leger uten grenser var så mange som 4000 barn skadd - uten mulighet til å få behandling. Ifølge Human Rights Watch er nå dødstallet oppe i over 400 barn, mens flere tusen er rammet.

- Om presidentens millioner kommer på bordet umiddelbart kan opprenskingen fortsatt bli en realitet. Hvis ikke vil flere barn bli ofre for denne tragedien, sier HRW i en uttalelse.

Ofrene er vanlige mennesker som bor i landsbyene som er rammet:

Blind og stum Gado Labbo - mor og beboer i landsbyen Dareta - forteller i et intervju med NPR om da hennes tre år gamle sønn Yusuf ble rammet av blyforgiftningen.

Han fikk plutselig voldsomme, vedvarende kramer, og moren hadde ingen ide om hva det kunne komme av. Yusuf fikk tilsyn av Leger uten grenser i 2010, og legen fant at han hadde en ekstrem konsentrasjon av bly i blodet.

Nivået var 150 mikrogram pr. desiliter - noe som ifølge NPR var 30 ganger farenivået angitt av amerikanske helsemyndigheter.

Nå er Yusuf blitt fem år. Den lille gutten - han veier bare 10 kilo - er blitt blind og kan verken snakke eller gå.

- Problemene er åpenbart knyttet til blyforgiftningen. Det er lite trolig at han noensinne kan gå eller snakke igjen, sier Susan Lake i Leger uten grenser.

Hundrevis døde Ifølge det anerkjente tidsskriftet Lancet foregår den svært spartanske gruvedriften i en juridisk gråsone, der lokalbefolkningen - ofte barna - graver gull i livsfarlige og svært enkle gruver.

BARNEARBEID: En liten gutt på jobb i en av gruvene ved landsbyen Dareta nordvest i Nigeria. Foto: AFP / NTB Scanpix
BARNEARBEID: En liten gutt på jobb i en av gruvene ved landsbyen Dareta nordvest i Nigeria. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge BBC har gullprisen tredoblet seg siden problemet ble oppdaget i 2009. Det har tvunget, eller lokket, mange til å begynne med gullgraving på tross av helserisikoen. Aktiviteten i området tok seg opp kraftig da gullprisene steg.

Og i 2009, da prisene eksploderte, kom graverne ifølge Lancet over en spesielt forurenset gullåre.

Arbeiderne kommer hjem dekket av blyinfisert støv, og videre spredning og smitte er sikret ved at støvet havner i både vannet og maten i landsbyen. Barna som krabber rundt på bakken i landsbyene blir smittet av støvet fra bakken.

Snikende «Blyforgiftning kan opptre akutt, men det er nå mer sannsynlig at den vil være snikende (kronisk) med uklare symptomer på forstoppelse, magesmerter, blodmangel og muskelsvakhet, først i de muskler som strekker i håndleddet.», heter det i Store norske leksikon.

De enkle gruvene nord i Nigeria ligger ofte svært nær landsbybebyggelse, og dødstallene ventes å stige om ikke nigerianske myndigheter setter de lovede tiltakene i verk.

To behandlingsleire ble satt opp i 2010, men ifølge flere hjelpeorganisasjoner er ikke disse i nærheten av å få bukt med problemet.

Samme år ble fem landsbyer evakuert av nigerianske helseyndigheter.

FORGIFTET: Helsearbeidere graver opp forgiftet jordsmonn i landsbyen Dareta i juni 2010 - men myndighetene har ikke klart å stoppe giftepidemien. Foto: AP / NTB Scanpix
FORGIFTET: Helsearbeidere graver opp forgiftet jordsmonn i landsbyen Dareta i juni 2010 - men myndighetene har ikke klart å stoppe giftepidemien. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer