ETTER MØTET: Budsjettkameratene møter pressen etter det første forhandlingsmøtet på Stortinget 10. november. Rett før møtet hadde Abid Raja fått en skyllebøtte av Venstre-lederen. Fra venstre Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Henrik Asheim, finanspoilitisk talsperson (H), Abid Raja (V), Helge Andre Njåstad, finanspolitisk talsperson (FrP) og parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Fredrik Grøvan. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
ETTER MØTET: Budsjettkameratene møter pressen etter det første forhandlingsmøtet på Stortinget 10. november. Rett før møtet hadde Abid Raja fått en skyllebøtte av Venstre-lederen. Fra venstre Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Henrik Asheim, finanspoilitisk talsperson (H), Abid Raja (V), Helge Andre Njåstad, finanspolitisk talsperson (FrP) og parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Fredrik Grøvan. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Her har Raja akkurat blitt skjelt ut av sjefen

Da budsjettpartnerne på borgerlig side samlet seg til det aller første forhandlingsmøtet i statsrådssalen den 10. november, gjorde Abid Raja gode miner til slett spill.

BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja skal være sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti, ifølge Dagens Næringsliv sine kilder. I kveld delte kulturministeren ut språkpris på Abbediengen Hovedgård, der et pressekorps ventet på en kommentar. Reporter: Trym Mogen. Video: ... Vis mer

Foran blitslampene smilte han og svarte på spørsmål fra pressen i korridoren utenfor møtelokalet i Stortingets tredje etasje. Tilsynelatende var Venstre-profilen i sitt vanlige gode humør. Det ingen utenforstående visste var at han like i forveien var blitt æreskjelt av sin egen partileder.

Klokken var rundt 13 og de tre regjeringspartienes forhandlere forberedte seg til det første forhandlingsmøtet med KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan. Mye var avklart, men i en spesielt en krevende sak sto sonderingene i stampe: Kuttet i bevilgningene til Human Rights Service for 2019 hadde skapt sinne og frustrasjon i Fremskrittspartiet og nå gjaldt det å finne en løsning.

Telefon til Madrid

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad og Høyres Henrik Asheim viste begge til at finansminister Siv Jensen (Frp) på Facebook hadde varslet at kuttet på 500 000 kroner ville bli reversert og at HRS ville få like mye penger i 2019 som i år.

De hevdet at Venstre og Trine Skei Grande hadde akseptert dette i regjeringen, mens Abid Raja på sin side viste til at en enstemmig stortingsgruppe hadde sagt nei til å reversere kuttet. Det var da Henrik Asheim grep telefonen og ringte Venstres leder.

Grande var selv på reise og befant seg i Madrid. Asheim fortalte hvem som satt samlet i statsrådssalen, men Venstre-lederen innså ikke at samtalen var satt på høyttaler.

Asheim gikk så å si rett på sak og spurte Grande om HRS-pengene. Venstre-lederen sa at hun hadde sagt at det var greit å reversere kuttet, men ga samtidig uttrykk for at hun ikke likte måten Jensen hadde presentert nyheten på.

-Han er ute etter meg

Da Asheim tok ordet og begynte å forklare hva Abid Raja hadde sagt om saken i forhandlingsrommet, avbrøt Venstre-lederen ham tvert og kom med et kraftig utfall mot sin egen betrodde partifelle.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa Venstre-lederen om Raja. Hun beskyldte ham også for å lyve og undergrave budsjettprosessen og partiet.

- Han er ute etter å ta meg, fulgte hun opp med.

Etter det Dagbladet kjenner til, forholdt Raja seg ganske rolig, mens han hørte på bakvaskelsene fra egen partileder. En kilde som var til stede opplyser at Venstre-profilen noterte ned alt hva Grande sa, noe flere i og rundt partiet i ettertid er gjort kjent med.

Samtalen varte i 3-4 minutter, men ikke på noe tidspunkt skal Grande ha innsett at Raja selv hadde fått med seg alt som ble sagt. Dette ble hun først klar over da Asheim ringte henne opp igjen ved 17-18-tiden samme ettermiddag.

Møtte til forhandlinger

I mellomtiden hadde de tre regjeringspartienes forhandlere og deres rådgivere tatt imot KrFs delegasjon til det første forhandlingsmøtet om statsbudsjettet. Etter det Dagbladet forstår skal KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad først langt senere ha blitt opplyst om tildragelsen som hadde skjedd like i forkant.

Blant pressefolkene i korridoren utenfor statsrådssalen var det ingen som ante uråd. Det korte pressetreffet i etterkant av forhandlingsmøtet gikk etter planen. Den største oppmerksomheten fikk naturlig nok KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som uka i forveien hadde gått seirende ut av oppgjøret mot partileder Knut Arild Hareide om partiets retningsvalg.

– Økning i barnetrygden vil være en av de viktigste sakene for KrF, sa finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad til NTBs reporter, som ikke fant bryet verdt å sitere Ventre og Abid Raja.

I stedet var det Frps Helge André Njåstad som på vegne av regjeringspartiene fikk sette ord på det som de da framholdt som det mest krevende i forhandlingene.

– Det vanskeligste i alle budsjettforhandlinger er å bli enige om inndekningen, sa Njåstad.

Som man kunne forvente sa ingen av de tre fra regjeringslaget noe om dramaet som hadde utspilt seg via telefon fra den spanske hovedstaden noen timer i forveien.

Oppvaskmøte

Etter at forhandlingsmøtet var over hørte ikke Raja noe mer fra Grande. Ifølge Dagens Næringsliv tok han den påfølgende mandagen kontakt med Venstres parlamentariske leder Terje Breivik og informerte ham om det som hadde skjedd.

Først onsdag 14. november ble det et oppvaskmøte om bakvaskelsene som Raja hadde blitt et uforvarende vitne til. Tidligere på dagen hadde Raja møtt i retten i saken mot islamisten Mohyeldeen Mohammad, som senere er dømt for trusler mot Venstre-profilen.

Oppvaskmøtet varte i drøyt 45 minutter og endte med at Raja fikk en unnskyldning fra Grande, som også lovet å ringe Asheim og Njåstad for å beklage. Etter det Dagbladet blir opplyst var det sterke følelser i sving under møtet, der Grande ble konfrontert med detaljer i hva hun hadde sagt om partifellen sin. Som Dagbladet tidligere har fortalt, tok Raja notater av alt Grande sa underveis i det som beskrives som en tirade.

Beklaget

Abid Raja sier til Dagbladet at han er sykmeldt av stortingslegen og at han ikke ønsker å kommentere saken. Venstre-leder Trine Skei Grande viser til uttalelser som hun ga mandag, da hun møtte pressen i forbindelse med et arrangement hun overvar som kulturminister.

- Jeg er lei meg for at han er sykmeldt og at jeg sa noe dumt i en opphetet situasjon. Vi har hatt en konflikt, og det jeg sa kom feil ut, sa hun.

Grande la til at hun ikke er i stand til å gjenta helt presist hva det var hun hadde sagt om Raja i samtalen.

- Nei, det husker jeg ikke sånn ordrett. Det var i en situasjon der jeg snakket ganske lenge med Henrik Asheim. Jeg gjorde noe dumt og har sagt unnskyld, sa Grande, som avviser at hun mener Raja undergraver henne og partiet.

- Det var dumt sagt. Det var dumme ord å bruke. Det tårnet seg opp inni meg, sa hun.