MODERNE SLAVER: Hvert år blir om lag 1,2 millioner barn i verden offer for menneskehandel. Flere og flere av dem kommer til Norge. De mindreårige, som for det meste er i alderen 14 - 18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid. Justispolitisk talskvinne i Frp, Åse Michaelsen (t.h), mener regjeringe har sviktet barna. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET / Flickr
MODERNE SLAVER: Hvert år blir om lag 1,2 millioner barn i verden offer for menneskehandel. Flere og flere av dem kommer til Norge. De mindreårige, som for det meste er i alderen 14 - 18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid. Justispolitisk talskvinne i Frp, Åse Michaelsen (t.h), mener regjeringe har sviktet barna. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET / FlickrVis mer

- Her har regjeringen sviktet barna

Barn i Norge blir brukt til tvangsarbeid, sex og narkokriminalitet. Nå krever Frp at regjeringen handler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Disse barna er fullstendig rettsløse og de er dermed et lett bytte for kriminelle som vil utbytte dem, sier Åse Michaelsen, justispolitisk talskvinne for Fremskrittspartiet. Hun mener den rødgrønne regjeringen har gjort for lite for de mindreårige ofrene.

- Her har regjeringen sviktet disse barna. Man gjør dem en bjørnetjeneste når man plasserer de på åpne og desentraliserte mottak og dermed gjør dem lette bytter for kriminelle, sier Frp-representanten.

Vil lukke asylmottakene Frp-politikeren tar nå til orde for at alle mindreårige asylsøkere bør plasseres på lukka asylmottak.

- Dette er ikke for å stenge dem inne, men nettopp for å beskytte dem, sier Michaelsen.

Det var tidligere i dag at Dagbladet meldte at mindreårige, for det meste er i alderen 14 - 18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge.

- Mange av dem er mulige ofre for menneskehandel, nåtidas slaver. Det er trist å se at barn blir brukt av organiserte kriminelle i Norge uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sa Børge Njå, seksjonssjef ved oppvekstseksjonen, bydel St. Hanshaugen i Oslo, til Dagbladet.

Vil gi tollvesenet mer makt Michaelsen vil nå gi tollmyndighetene begrenset politimyndighet, slik at de kan avdekke flere menneskehandelsaker på grensa.

- Så lenge politiet selv ikke har ressurser å være til å være på grensa og søke i databasen og ta fingeravtrykk bør tollmyndighetene få lov til å gjøre dette, sier Michaelsen. I tillegg ønsker hun at det blir etablert flere egne politigrupper som kan koordinere arbeidet mot tvangsarbeid og menneskehandel.

NÅTIDAS SLAVER: - Mange av dem er mulige ofre for menneskehandel, nåtidas slaver. Det er trist å se at barn blir brukt av organiserte kriminelle i Norge uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sier Børge Njå, seksjonssjef ved oppvekstseksjonen, bydel St. Hanshaugen i Oslo. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
NÅTIDAS SLAVER: - Mange av dem er mulige ofre for menneskehandel, nåtidas slaver. Det er trist å se at barn blir brukt av organiserte kriminelle i Norge uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sier Børge Njå, seksjonssjef ved oppvekstseksjonen, bydel St. Hanshaugen i Oslo. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Dette er mennesker som trenger hjelp. Derfor bør vi øke innsatsen, sier Michaelsen.

Slaver i private hjem Tidligere i dag sa Børge Njå til Dagbladet at vi nå ser en tendens til økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i Oslo. Og at de nå har sett tilfeller av at barn blir smuglet fra land i Det fjerne østen via Russland for å brukes til tvangsarbeid i Norge.

Han bekrefter Dagbladets opplysninger om at barn ved bruk av tvang har blitt brukt som barneslaver i private hjem hvor de har gjort husarbeid, og at barna nå er tatt hånd om av det offentlige. Men han ønsker ikke å kommentere detaljer i saken.

- Noen av disse barna mistenkes benyttet som ulønnet hjelp i private hjem, butikker eller næring eid av mennesker fra samme land som den mulige trafikkerte, er det eneste Njå ønsker å si.