Her har saga satt seg fast

Enda et mislykket forsøk fra BP på å stanse oljelekkasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Også det sjuende forsøket på å stanse oljelekkasjen i Mexicogulfen har støtt på komplikasjoner.

En diamantsag som skal skjære av rørledningen som lekker, har satt seg fast i selve røret. Ifølge Thad Allen i den amerikanske kystvakten, er håpet å få løs sagen i løpet av dagen, for deretter å fullføre sagearbeidet.

- Alle som har brukt en sag vet at den kan sette seg fast, sa Allen, under pressekonferansen ifølge avisa The Washington Post.

Om operasjonen lykkes, håper BP å kunne sage over rørledningen og plassere et lokk over lekkasjen, slik at det kan samle opp «mesteparten» av oljeutslippet, melder nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske kystvakten advarer imidlertid om at utslippet kan øke med så mye som 20 prosent før lokket er på plass.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter råolje er sluppet ut i havet etter ulykken som krevde elleve menneskeliv.

Utslippet startet da oljeriggen Deepwater Horizon fikk en ukontrollert utblåsning 20. april, og sank to dager senere.

Miljøkatastrofen er allerede den verste i USAs historie, og myndighetene forbereder seg på at utslippet kan vare i mange uker til. Den langsiktige planen er å bore en avlastningsbrønn, men den vil ikke være på plass før i august.

I helga ble det klart at forsøket på å tette lekkasjen ved hjelp av den såkalte «Top Kill»-metoden også mislyktes. Metoden gikk ut på å pumpe boreveske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å tette med betong.

Denne uken ble det varslet at det trolig går mot kriminaletterforskning av BP-ulykken. Det skjer etter at justisminister Eric Holder hadde en inspeksjonsrunde og møter med den amerikanske kystvakten og føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama.

De involverte selskapene er eier av oljeriggen BP, Halliburton og Transocean. Eksperter har pekt på flere føderale miljø- og forurensingslover som kan ha blitt brutt før og etter ulykken, blant annet the Clean Water Act.

Senere i dag vil president Barack Obama komme med en ny uttalelse vedrørende oljeutslippet.

SATT SEG FAST: En fjernstyrt undervannsrobot forsøker å få løs saga som skulle kutt rørledningen som lekker i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/BP/SCANPIX
SATT SEG FAST: En fjernstyrt undervannsrobot forsøker å få løs saga som skulle kutt rørledningen som lekker i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/BP/SCANPIX Vis mer