Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her har Tesla-sjefen nettopp revolusjonert romfarten

Første gang en romrakett har landet vertikalt igjen etter å ha levert last til verdensrommet.

 HISTORISK:  Raketten Falcon 9 skrev historie natt til tirsdag da den tok av fra Florida mot verdensrommet, slapp av nyttelast og så landet igjen kort tid etter. Foto: Reuters
HISTORISK: Raketten Falcon 9 skrev historie natt til tirsdag da den tok av fra Florida mot verdensrommet, slapp av nyttelast og så landet igjen kort tid etter. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 02.29 i natt tok Tesla-gr~underen Elon Musks romrakett Falcon 9 av fra Cape Canaveral i Florida og satte kursen mot verdensrommet.

Om bord hadde raketten elleve satelitter, som den skulle få i bane rundt jorda på vegne av selskapet Orbcom.

Det var knyttet stor spenning til oppskytningen, fordi den var det første forsøket på å skyte opp en rakett og så få den til å lande trygt igjen, fra det Musk-eide selskapet SpaceX.

På forhånd ble oppskytningen beskrevet som historisk. Etter drøyt 20 minutter ble den også det. Da landet nemlig den første delen av romraketten på jorda igjen.

Kan revolusjonere romfarten

På SpaceX sine nettsider kunne man følge rakettens ferd. Da oppskytningen var vellykket, sto jubelen i taket ved selskapets hovedkvarter i California.

Sist gang de prøvde, i juni, eksploderte raketten bare fem minutter etter at den ble skutt opp.

Da raketten denne gangen også klarte å lande igjen, ville jubelen ingen ende ta.

Ifølge The Washington Post markerer den vellykkede oppskytningen og landingen et vendepunkt i romfartsindustrien, og vil gjøre det betydelig billigere å skyte raketter opp i verdensrommet.

Tidligere har man tapt flere millioner dollar ved at den største og dyreste delen av raketten, den som inneholder drivstoffet og motoren, går tapt etter en oppskytning.

Rom for romfartsturisme

Å bruke denne delen om igjen var utenkelig for bare noen få år siden, skriver The Washington Post. Nå er gjenbruk altså blitt mulig, noe som kan åpne dørene for romfartsturisme.

SpaceX har et uttalt mål om å fly til Mars, som grunnlegger Elon Musk håper menneskeheten en dag vil kolonisere.

I november klarte også selskapet Blue Origin den samme bragden, da de skjøt opp en rakett som nådde kanten av verdensrommet og etterpå klarte å lande på jorda igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media