Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her har volden blitt dagligdags

Flere drept i narkokrigen i Mexico enn i krigssonene i Afghanistan og Irak i 2010.

LIKEGYLDIG: For innbyggerne i Mexico har lik i gatene blitt mer og mer vanlig. Her spiser de taco, mens et lik ligger like i nærheten. Foto: 
Reuters/Francisco Gonzalez Bolon/Expreso/Scanpix
LIKEGYLDIG: For innbyggerne i Mexico har lik i gatene blitt mer og mer vanlig. Her spiser de taco, mens et lik ligger like i nærheten. Foto: Reuters/Francisco Gonzalez Bolon/Expreso/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 ble 10 461 drept i Afghanistan, ifølge Reuters. FN melder at minst 2412 av dem var sivile. I samme periode ble 3605 drept i Irak, ifølge en oversikt nyhetsbyrået AFP har laget.

Samtidig ble over 12 000 personer drept i narkotikakrigen i Mexico.

Regjeringsadvokat Arturo Chavez Chavez opplyste på et frokostmøte med reportere at 12 465 hadde blitt drept fra januar til november. Totalt er 30 196 personer drept siden Mexico startet offensiven mot narkokartellene startet i 2006, ifølge hans tall.

Men ifølge LA Times er estimatet undervurdert, og viser til tall fra meksikansk etterretning på over 32 000 drepte. Uansett gjør det 2010 til det voldeligste året siden narkotikakrigen startet.

- Har klart å ta toppene - Det er en viss usikkerhet om tallene. Det er ingen offisielle tall, og mye er basert på hva pressen har skrevet og det kan være vanskelig å vite hva som er et nakrodrap og ikke, sier Latin-Amerika-ekspert og førsteamanuensis Benedicte Bull ved Senter for Utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo og leder Norsk nettverk for Latin-Amerikaforskning.

- Det som er spesielt med 2010 er at man har klart å ta mange av toppene, og man håper at dette får samme effekt som i Colombia, der de klarte å knekke de store kartellene ved å ta sjefene, forklarer Bull.

REKORDTAP FOR KOALISJONEN: I Afghanistan ble 10 461 soldater, opprørere og sivile drept i 2010. 711 av dem var utenlandske soldater - noe som er et rekordhøyt tall. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/Scanpix
REKORDTAP FOR KOALISJONEN: I Afghanistan ble 10 461 soldater, opprørere og sivile drept i 2010. 711 av dem var utenlandske soldater - noe som er et rekordhøyt tall. Foto: AFP Photo/Massoud Hossaini/Scanpix Vis mer

Men i Mexico skjer ikke det, slår hun fast.

- Demonstrer makt og skaper frykt - En av årsakene til det kan være finanskrisa, som har ført til et rekrutteringspotensiale for kartellene. I tillegg er det en stadig våpenflom fra USA som man ikke har klart å stoppe. For å stoppe dette, må man stramme inn på våpenlovene i USA - og der er man ganske langt unna.

Hun tror en annen av årsakene til de høye drapstallene er en økning i såkalte «shootouts» - skyting på åpen gate. Slike episoder fører til at mange sivile liv går tapt.

- Dette kommer oppå det man har sett av strategisk vold for å demonstrere makt og skape frykt, sier Benedicte Bull til Dagbladet.

Senest i dag ble et hode funnet hengende fra ei bro i Tijuana i Mexico, melder nyhetsbyrået AP. Like i nærheten fant myndighetene en trussellapp. Noen timer i forveien ble en kvinne funnet skutt og drept i et annet nabolag i Tijuana, også med en trussellapp funnet like ved.

I samme nyhetsmelding fra AP framkommer det at fengelsdirektøren i Sonora, den assisterende politisjefen i byen Empalme og fire unge menn ble funnet drept i går. De fire mennene ble dumpet midt i hovedgata i Acapulco.

- USA har løsningen Hun mener det hjelper lite å ta de store sjefene fordi man bare kutter av et hode - og at flere hoder dukker opp. Store konflikter har også oppstått på grunn av en maktkamp innad i kartellene.

NEDGANG I IRAK: Ifølge nyhetsbyrået AFP ble 3605 drept i Afghanistan i 2010 - en nedgang på 295 fra året før. Foto:  Reuters/Saad Shalash/Scanpix
NEDGANG I IRAK: Ifølge nyhetsbyrået AFP ble 3605 drept i Afghanistan i 2010 - en nedgang på 295 fra året før. Foto: Reuters/Saad Shalash/Scanpix Vis mer

Store deler av løsningen, som forskeren mener er utopisk, ligger like over grensa.

- Jeg tror ikke denne krigen kan løses uten at USA endrer sin politikk betraktelig, sier Bull.

Hun mener avkriminalisering av visse typer narkotika og strengere våpenlover i USA, i tillegg til fokus på rehabilitering, legale arbeidsplasser og fattigdomsreduksjon i Mexico er essensielt for å få bukt med volden.

Somalia farligst Magasinet Forbes har utpekt Somalia som verdens farligste land, men noen totale tall for 2010 er utfordrende å finne. I november sa ambulansesjef og direktør i Lifeline Africa Ambulance Service at minst 2100 sivile hadde blitt drept bare i hovedstaden Mogadishu.

- Det er nok vanskelig å oppdrive tall fra konflikten i Somlia. Det er en kompleks konflikt og det er ikke noe fungerende statsapparat som kan føre tall på dette. Fredsstyrkene AMISOM er underbemannet og uten stand til å føre oversikt over det, sier NUPI-forsker og Afrika-kjenner Jon Harald Sande Lie til Dagbladet.

Ifølge BBC har opptil én million mennesker blitt drept som følge av de utallige konfliktene og sykdommene som herjer landet.

VOLDSFYLT I MEXICO: En far sørger foran liket av sin sønn på en av hovedgatene i Acapulco, etter at sønnen sammen med fire andre unge menn ble funnet drept. Foto: AP Photo/Bernandino Hernandez/Scanpix
VOLDSFYLT I MEXICO: En far sørger foran liket av sin sønn på en av hovedgatene i Acapulco, etter at sønnen sammen med fire andre unge menn ble funnet drept. Foto: AP Photo/Bernandino Hernandez/Scanpix Vis mer

Les mer om Somalia:
• - Dette er verdens farligste land for sivile
• Somaliske terrorister dreper tenåringsjenter og gamle damer
• Slik vil terroristene skremme bort fredsbevarende styrker

FARLIGSTE LANDET I VERDEN: Somalia er rangert som det farligste landet i verden. Det er uklart hvor mange som ble drept i 2010, men ifølge et estimat i november hadde 2100 sivile blitt drept i hovedstaden Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix
FARLIGSTE LANDET I VERDEN: Somalia er rangert som det farligste landet i verden. Det er uklart hvor mange som ble drept i 2010, men ifølge et estimat i november hadde 2100 sivile blitt drept i hovedstaden Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!