Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her havarerer SAS-flyet

Luftfartsmyndighetene i Skandinavia setter alle SAS\' fly av typen Dash 8-Q400 på bakken. Se video av flyet da det landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om ulykken? Ta kontakt med oss på tlf. 24 00 00 00, SMS/MMS 2400 eller e-post 2400@dagbladet.no.
(Dagbladet.no): Kort tid etter at hundrevis av De Havilland Dash 8-fly ble friskmeldt etter en rekke uhell med landingsstellet, har det skjedd en ny ulykke. Et SAS-fly under landing på Kastrup i København ligger nå på høyre side ved rullebanen etter at også det fikk trøbbel med landingshjulene, melder Politiken.dk.

Det er SAS-flyet fra Bergen til København, SK2867, som har havarert.

38 passasjerer

Ifølge BT.dk er de 38 passasjerene, herav to spedbarn, evakuert. De samme er de to pilotene og de to kabinansatte. Ingen ble skadd i ulykken.

- Vi har fått inn en sikkerhetsmelding 
vedrørende vår avgang fra Bergen til Kastrup, sier SAS Norges kommunikasjons-
direktør Cathrine Foss Stene til Dagbladet.no.

- Heldigvis kom ingen til skade, sier Foss Stene.

- Hva skjer med passasjerene nå?

- De vil bli debrifet, og det opprettes et pårørendesenter, telefonnummer pårørende kan ringe, vil være klart i løpet av kort tid, sier Stene, som opplyser at alle SAS\' Dash 8-Q400-fly, inkludert SAS-eide Widerøes fly av typen, blir satt på bakken.

image: Her havarerer SAS-flyet

Standby 3

Alarmen i tårnet skal ifølge BT.dk ha gått klokka 16.25. Flyet landet 16.53 og la seg over mot høyre.

- Vi fikk en alarm klokka 16.25 om at et fly var på vei ned. Det var en såkalt standby 3-alarm, hvilket innebærer alvorlige problemer. 16.53 landet flyet og la seg over på høyre vinge fordi understellet knakk sammen, sier vaktleder Tommy Keil ved Kastrup lufthavn til danske TV 2.

Rullebanen er full av utrykningskjøretøy, og landingsstellet på flyet skal være synlig kollapset.

Ifølge dansk TV 2 ble rullebanen skumbelagt før SAS-maskinen landet.

På grunn av ulykken er bare én rullebane på travle Kastrup i drift, noe som skaper forsinkelser i flytrafikken.

Satt på bakken

Alle Widerøe og SAS\' Havilland Dash 8-Q400-fly ble satt på bakken etter dramatiske nødlandinger i Aalborg 9. september og Vilnius tre dager seinere.

I begge tilfeller var det høyre vingehjul som kollapset.

En gransking erklærte at understellskollapsen skyldtes rust på en bolt i det hydrauliske systemet, og etter en overhaling ble flyene satt i trafikk igjen.

Nå sier kommunikasjonssjef i det danske Statens Luftfartsvæsen, Thorbjørn Anker, at alle SAS’ Dash 8-fly settes på bakken. 

- En del av flyene er i øyeblikket på vingene rundt om i Europa, men når de lander får de inntil videre ikke lov å lette igjen, sier Anker til Ritzau, ifølge NTB.

AALBORG 9. SEPTEMBER: Bare flaks gjorde at ingen passasjerer ble alvorlig skadd da en Dash 8-maskin måtte nødlande på Aalborg lufthavn. Den ene propellen skar inn i kabinen, men til alt hell satt ingen passasjerer på stedet.
VILNIUS: Bae tre dager etter Aalborg-hendelsen skjedde det igjen, denne gang utenfor Litauens hovedstad Vilnius: Høyre landingshjul kollapset, og flyet havnet utenfor rullebanen.
HØYRE LANDINGSHJUL KOLLAPSET IGJEN: Det er ikke lang tid siden alle SAS\' Dash 8-Q400-fly ble friskmeldt etter en overhaling der en feil med høyre landingshjul ble utbedret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!