Her håvet asylkongen inn millioner

Fra luksusleiligheten på Gran Canaria innkasserte Kjell Åge Andreassen millioner på drift av asylmottak i Norge. Gjennom aksjeselskaper kontrollerer fire investorer over halvparten av alle private asylmottak i Norge - de mottar over 200 millioner kroner fra UDI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Kommune-Norge sliter med å få midler til å dekke utgiftene knyttet til asylsøkere, er asylomsorg blitt ei milliongruve for private investorer. Vadsøværingen Kjell Åge Andreassen kontrollerer gjennom ulike selskaper åtte asylmottak i Norge.

Mottakene omsatte i fjor for 46 millioner og hadde et driftsoverskudd på 6,9 millioner.

- Helt topp

Det siste året har Andreassen hatt bostedsadresse Arguineguin. Leiligheten ligger på en fjelltopp som på folkemunne kalles «Norsktoppen» fordi det stort sett bare er norske millionærer som har råd til å bo der.

- Alle burde unne seg et friår. Det har vært helt topp, sier Andreassen til Dagbladet. Grunnen til oppholdet på Gran Canaria er at han i lengre tid har slitt med astma. Han kom tilbake til Norge nylig og er for tida på ferie. Han ønsket ikke å bli fotografert av Dagbladet.

I 2000 hadde Andreassen en skattbar inntekt på 3,9 millioner. Han forventer også i år å sitte igjen med millionfortjeneste på asyldriften.

- Det blir nok en del i år også, hvor mye får dere se når likningstallene er klare.

Han mener overskuddet er på sin plass. Han viser til at det er stor risiko forbundet med driften, og at UDI kan si opp avtalen med tre måneders frist.

- Så UDI har ikke vært rundhåndet når de har tildelt kontraktene?

- Det får andre avgjøre. Får du en avtale med staten, er det klart at du slår til, sier han.

Dagbladet har fått innsyn i alle regnskapene mottakene har levert til UDI for 2001. De er drevet av alt fra campingplasser til kommuner og organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Mottakene omsatte for hele 857 millioner i 2001.

- Kjenner triksene

Av 137 mottak er 93 drevet av private operatører. 47 av disse kontrolleres gjennom selskaper av fire norske investorer.

I tillegg til Andreassen troner Per Reidar Bendiksen på toppen av lista over asylinvestorer i Norge. Han har eierinteresser i elleve asylmottak i Nord-Norge. Mottakene omsatte i 2001 for 44 millioner og hadde et driftsoverskudd på drøye 8,5 millioner. Andreassen og Bendiksen har i flere år vært samarbeidspartnere.

- Vi er dyktige til å drive asylmottak. Jeg har gunstige leieavtaler og kjenner triksene, sier Per Reidar Bendiksen.

Han mener likevel det er økonomisk risikabelt å drive mottak.

- Alle vet jo at asylsøkerne kommer fra elendige forhold og er i ubalanse, derfor blir det hærverk som koster oss mye penger.

Dansk storkonsern

Størst på asylmottak er Hero Mottak og Kompetanse AS. Selskapet eies av Hero Holding AS, der Ronald Tuft er største privatinvestor med en eierandel på 47,5 prosent.

I tillegg til Tuft eier det danske storkonsernet ISS 50 prosent av aksjene. Selskapet har de siste åra overtatt en rekke mottak og har i dag 24 mottak.

Ut fra de elleve regnskapene fra 2001 som foreligger hos UDI, hadde Hero i fjor en omsetning på 76 millioner og et driftsresultat på nær 7,6 millioner kroner.

Viggo Ole Hoff er den fjerde store asyloperatøren i Norge. På åtte mottak hadde han i fjor en omsetning på knappe 37 millioner kroner. Ut fra regnskapene hadde Hoff i fjor et beskjedent resultat. Driftsoverskuddet totalt endte på 800000 kroner.

LUKSURIØST: Fra denne leiligheten over solfylte Arguineguin på Gran Canaria styrte Kjell Åge Andreassen asylvirksomheten sin i Norge i et år. Mottakene han har eierinteresser i, hadde i fjor et overskudd på hele 6,9 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer