Her heiser de flagget etter KrF-nei til kommune­tvang: - Vi sitter her i full glede og seiersrus

KrF kommer inn som en «reddende engel», og vil la Leka kommune slippe kommunetvang likevel. - Fantastisk, sier ordfører Per Helge Johansen (Sp).

HEISET FLAGGET: (f.v) Beate Mårvik, Stine Husby Hansen, Ewa Lyczkowska, Solveig Slyngstad, Kirsti Hoff, og Kristin Floa heiset flagg sammen med ordfører Per Helge Johansen tirsdag. Foto: Leka kommune
HEISET FLAGGET: (f.v) Beate Mårvik, Stine Husby Hansen, Ewa Lyczkowska, Solveig Slyngstad, Kirsti Hoff, og Kristin Floa heiset flagg sammen med ordfører Per Helge Johansen tirsdag. Foto: Leka kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tirsdag ble det klart at KrF påfører regjeringen et nederlag i spørsmålet om tvangssammenslåing av kommuner.

Nå vil KrF, som har svart vagt på spørsmålet til nå, nemlig gå med på å reversere noen av tvangssammenslåingene Stortinget gjorde i sommer.

Det er gode nyheter for engasjerte innbyggere på øykommunen Leka i Nord-Trøndelag, som har kjempet en innbitt kamp for selvstendighet helt siden kommunereformen ble lansert.

- Vi har heist flagget

- Vi har heist flagget, og sitter her i full glede og seiersrus, sier ordfører Per Helge Johansen (Sp) til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Han fryktet for hjemkommunens framtid da Stortinget vedtok tvangssammenslåing med nabokommunene Bindal, Nærøy og Vikna i juni i strid med lekværingenes vilje.

Nå puster han lettet ut.

- Vi ga oss ikke, og visste at det var feil det som ble gjort med Leka, for vi visste at det ikke var grunnlag for noen tvangssammenslåing her. At KrF da kommer som en reddende engel er nokså fantastisk, sier ordføreren.

- Uheldig

Kommunereformens far, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), kommenterer KrFs snuoperasjon slik:

- Jeg synes det er uheldig dersom Bindal og Leka ikke blir en del av større kommuner. Det er sårbare kommuner, så dette kan svekke tjenestetilbudet til innbyggerne.

Men det viktigste for meg nå, er at alle partiene bidrar til å skape ro, slik at de kommunene som nå skal gå sammen, får ro til å gjennomføre reformen. Nå må omkampenes tid være forbi.

Og så har de borgerlige partiene sagt at kommunereformen skal fortsette.

Det er mange kommuner som nå melder at de ønsker å ta opp samtaler med nabokommuner, for de ser at det er nødvendig for å skape gode tjenester, sier Sanner til Dagbladet.

Slipper i Bindal

I tillegg til nordtrønderske Leka, går KrF også med på å la nabokommunen Bindal i Nordland slippe unna tvang.

Tvangssammenslutningen i Ytre Namdal i Nord-Trøndelag har vært blant de mest omdiskuterte av de snaut femten kommunene Stortinget tvangssammenslo i juni.

De fleste store avisene, deriblant Dagbladet, har det siste året omtalt innbyggerne på Leka sin kamp mot regjeringens reform.

- Når det gjelder Leka har jeg blitt fortalt at det var ganske stor forbauselse over at Leka skulle være den eneste av landets øykommuner som ble tvangssammenslått. Når det gjelder Bindal er det spørsmålet om fylkesbytte som slår inn, sier KrF sin kommunalpolitiske talskvinne Torhild Bransdal til Dagbladet.

De to kommunene i Ytre Namdal er de eneste tvangssammenslåingene KrF vil være med på å reversere.

Ingen snuoperasjon

Det innebærer ingen egentlig snuoperasjon fra partiet, som har vært i mot tvangssammenslåing av kommuner hele veien.

Forskjellen på juni og nå, er at flertallet på Stortinget har skiftet i spørsmålet om kommunetvang.

Nå har ikke H, Frp og V - som vedtok tvangssammenslåingene i kommunereformen - lenger rent flertall.

Det betyr ikke at KrF vil være med å reversere alle tvangssammenslåingene fra juni:

- Vi vil ikke være med på noen reverseringsrunde, men har sagt at vi kan være med på reversering av spesielle tilfeller. Egentlig følger vi bare opp det vi har sagt, sier Bransdal.

I tillegg til Leka og Bindal, mener KrF at Stortinget må se på vedtaket på nytt for Sandnes og Forsand, selv om dette ikke er noen tvangssammenslåing. Grunnen er at det i Forsand skal ha blitt politisk flertall mot en frivillig sammenslåing av de to kommunene i etterkant av stortingsvedtaket i juni.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer