Båt fikk lik i trålen

Her heises det mystiske liket i land i Båtsfjord

Et sted der ute venter noen på å få vite hva som skjedde med deres kjære. Nå skal politiet forsøke å løse gåten.

LIKFUNN: Da «M/S Remøy» skulle dra inn trålposen torsdag morgen, fant de et lik. Her fraktes den døde i land. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BÅTSFJORD (Dagbladet): I dag fredag, klokka 14.25, ble den døde personen lastet ned fra «M/S Remøy» ved kaia i Båtsfjord. Avdøde ble lagt inn i en svart begravelsesbil, for videre transport til identifisering i Tromsø.

Om bord på «M/S Remøy» lå liket på dekk, gjemt under en presenning, på vei inn fra Smutthullet til Båtsfjord.. Under presenningen lå det en menneskekropp i delvis oppløsning - bare oljehyra og støvlene var intakte.

HEIST NED: Den avdøde ble heist ned til brygga. Foto: Gunnar Thorenfeldt
HEIST NED: Den avdøde ble heist ned til brygga. Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

På kaia ventet politiet. Saken håndteres av Troms Politidistrikt som igjen får hjelp av Norges fremste ID-jegere fra Kripos. Dermed er det en sjanse for at en familie som har ventet alt for lenge - endelig får svar.

- Det er sannsynligvis en kollega, en sjømann, vi dro om bord, sier kaptein Kjetil Ervik til Dagbladet. Han er glad for å bidra til at en familie nå kanskje kan få en grav å gå til.

- Der ute er det sikkert en kone eller en mor som ikke vet hva som har skjedd, ser Kjetil Ervik.

SISTE REIS: Kaptein Kjetil Ervik fraktet liket fra Smutthullet til havna i Båtsfjord. Foto: Øistein Norum Monsen
SISTE REIS: Kaptein Kjetil Ervik fraktet liket fra Smutthullet til havna i Båtsfjord. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Dagbladet gjennomgikk i forbindelse med sin artikkelserie om snøkrabbefisket i smutthullet alle dødsulykker i området de senere år. To sjøfolk fra snøkrabbeskipene «Memele» og «Karalius», henholdsvis en russer og en litauer, har falt over bord ikke så langt fra området der funnet er gjort. Ingen av dem ble funnet. Båtene hadde base i Båtsfjord.

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEAR-

BYEN

Svalbard

Funnstedet

N 75 29 E 39 04:

Langt inne på russisk del av Smutthullet.

Russisk del

Bjørnøya

Norsk

del

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

Tromsø

20©19

Murmansk

GRAFIKK

Smutthullet

62 400 kvadratkilometer stort internasjonalt farvann i Barentshavet som grenser til norsk og russisk økonomisk sone samt fiskevernsonen ved Svalbard.

LONGYEARBYEN

Svalbard

Russisk del

Funnstedet

N 75 29 E 39 04: langt inne på russisk del av Smutthullet.

Norsk

del

Bjørnøya

Avstand fra funnstedet:

Båtsfjord: 62 mil

Longyearbyen: 65 mil

 

Norske-

havet

Barents-

havet

BÅTSFJORD

Alta

20©19

Tromsø

Murmansk

GRAFIKK

FUNNSTED: 21. april 2016 forsvant en da 27-28 år gammel russisk fisker over bord fra den latviske snøkrabbebåten «Memele». Torsdag fikk «M/S Remøy» et lik i trålen, bare rundt 1,7 km unna stedet han falt over bord. Kart: Kjell Erik Berg og Ola Strømman. Vis mer

Dersom liket har ligget lenge i sjøen kan det imidlertid ha blitt flyttet over store avstander.

Et lik i trålposen

Torsdag morgen var mannskapet om bord på tråleren «M/S Remøy» i ferd med å dra dagens fangst ombord da de oppdaget noe som lå langt fremme i tråla.

- Vi trodde først det var oljeklær som noen hadde dumpa på sjøen. Det var dekt i liner og vi så ikke helt hva det var, sier skipper Kjetil Ervik til Dagbladet.

Skipperen sto på brua og fjernstyrte vinsjene da han fikk beskjed over skipets radiosamband at oljehyra inneholdt noe mer.

PÅ HAVET: M/S Remøy på vei inn til havna i Båtsfjord i Finnmark. Tråleren avbrøt fisket og gikk til land da liket dukket opp i fangstem. Foto: Øistein Norum Monsen
PÅ HAVET: M/S Remøy på vei inn til havna i Båtsfjord i Finnmark. Tråleren avbrøt fisket og gikk til land da liket dukket opp i fangstem. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Trålen på «M/S Remøy» hadde hentet opp et lik fra havets bunn.

- Når vi sprettet opp linene og skjønte hva det var, så bredte vi over med en presenning, sier skipperen, som befant seg i Smutthullet, sør-øst for Svalbard og i den russiske delen av Smutthullet da den døde personen ble oppdaget.

Ervik meldte fra til politiet og avsluttet fisket og satte kursen mot land. På dekk lå en uidentifisert person under en presenning.

Trålen gikk på 230 til 240 meter dybde da liket ble fanget i trålposen. Ifølge politiet skal liket ha ligget lenge i vann og vært i delvis oppløsning.

FULGTE MED: Mannskapet ombord i M/S Remøy fant den avdøde i trålen. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet
FULGTE MED: Mannskapet ombord i M/S Remøy fant den avdøde i trålen. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet Vis mer

- Avdøde hadde ligget i vannet veldig lenge, sa operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold, til Dagbladet i går. Klærne på personen skal være relativt intakte.

- Jeg vil anta at klærne kan bidra til identifisering, sier han.

- Sannsynligvis en sjømann

Kaptein Ervik opplyser til Dagbladet at mannen hadde på seg en oljebukse og oljetrøye og et knivbelte.

Han beskriver likfunnet som sterk kost for mannskapet, som vil få tilbud om samtaler med helsepersonell når tråleren har lagt til land.

Politiet har opprettet undersøkelsessak, og ID-gruppen til Kripos er også koblet inn i saken.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer