Her henger eplene i januar!

Normalt skulle det vært snø hos Berit og Matias Lunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Men på epletrærne på gården Lunde i Stryn henger eplene fremdeles.

I romjula var lokalavisen Fjordingen på besøk og fikk doggvåte epler rett fra treet. Og i dag henger eplene fremdeles på trærne.

- Ja, det gjør faktisk det. I år har de hengt helt til over nyttårshelgen, og de henger der fremdeles, sier Berit Lunde på telefon fra gården.

Da Dagbladet.no ringer er det fem varmegrader utenfor.

- Det ser ut til at de blir hengende, det er meldt mildt vær fremover.

Se værmeldingen fra Stryn her.

- Aldri hendt

Selv har hun bodd på gården Lunde siden 1972 og aldri opplevd at eplene har hengt så lenge som nå. Mannen Matias ble født på gården langs riksvei 15 for 64 år siden.

Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN
Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN Vis mer

- Dette har aldri hendt tidlegare, det eg veit, sier han til lokalavisen.

Før måtte eplene ned i kjelleren før 1. november for å unngå frostskader.

- Eplene er veldig gode og søte og dyprøde. De er ekstra gode i år på grunn av den fine ettersommeren og høsten vi hadde. Men normalt skulle det vært snø nå. Jeg er fra Østlandet, så jeg blir utålmodig, for jeg vil ut og gå på ski, sier Berit Lunde.


Forvirret bjørn

I går meldte Adresseavisen at trønderske hannbjørner svimet forvirret rundt i skogen istedet for å gå i hi.

- At bjørn svimer rundt i skogen etter jul, har vi ikke sett før. Men dette har med det milde været å gjøre, sa Steinkjers viltansvarlig Tor Arne Bade til Adressa.


Varmeste desember

I forrige måned målte Meteorologisk institutt institutt varmeste desember noensinne i Norge. Temperaturen var gjennomsnittlig 6,1 over normalen, og fra en leser i Arendal fikk Dagbladet.no MMS-foto av margeritter som sto i full blomst på julaften.

Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN
Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN Vis mer

Alle værstasjonene viste temperaturer godt over normalen. Stasjonen Tynset-Hansmoen i Hedmark målte gjennomsnittlig 9,7 grader mer enn vanlig for årets siste måned, og i Tafjord på Sunnmøre var det hele 16,9 grader 1. desember.

- Dette er rett og slett vanvittig, sier værstatistiker Bernt Lie til NTB.

Har du bilder av det uvanlige januarklimaet? Send inn dine bilder til 2400@dagbladet.no eller på MMS til 2400. Merk meldingen «klima».

HØSTER I JANUAR: - Vi har selvplukk på gården, så venner og kjente kan komme og plukke, sier Berit Lunde. Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN
HØSTER I JANUAR: - Vi har selvplukk på gården, så venner og kjente kan komme og plukke, sier Berit Lunde. Foto: INGE FÆNN/FJORDINGEN Vis mer
MARGERITTER I ARENDAL: Torkel Ruud sendte oss denne blomsterhilsenen fra Arendal på julaften.