Her henger jernbanen i løse lufta på grunn av flommen

Regnet fortsetter å bøtte ned i Nord-Trøndelag og Nordland. Nesten sommer i hele Sør-Norge i helgen.

 GJENNOMLYST:  Bakken forsvant under Meråkerbanen i natt og politiets innsatsleder Svein Alfsnes lyser tvers gjennom skinnegangen. FOTO: TOR AAGE HANSEN.
GJENNOMLYST: Bakken forsvant under Meråkerbanen i natt og politiets innsatsleder Svein Alfsnes lyser tvers gjennom skinnegangen. FOTO: TOR AAGE HANSEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her lyser politiets innsatsleder i Stjørdal, Svein Alfsnes, rett gjennom skinnegangen på Meråkerbanen i natt.

Vannmassene tok mellom 30 og 50 meter av bakken under, og skinnegangen ble hengende i lufta.  Ved 12-tiden i dag skal Jernbaneverket etter blant annet å ha rådført seg med flomspesialister i NVE vurdere om toget mellom Trøndelag og Sverige kan åpnes igjen.

Operasjonsleder Lars Erik Bessberg hos politiet i landets fuktigste fylke for øyeblikket - Nord-Trøndelag - kan melde at også en annen viktig ferdselsåre mot Sverige, fylkesvei 74, er stengt i formiddag.

- På grunn av vann og ras er veien blokkert ved Sandøla. Vi vet ikke når den kan åpnes igjen. Mange småveier er blokkert, men det er ikke meldt om noen ulykker. Folk har lært seg forholdene sånn som det har bøttet ned her de siste dagene. Jeg ser at våren er ganske annerledes lenger sør, men det jevner seg vel ut på sikt, vurderer operativ leder i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Sjekk været der du er i helgen.

- Like mye regn Vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt er som alltid blid.

Men hun har ikke godt nytt å bringe til operasjonsleder Besseberg eller andre nordtrøndere.

- Det kommer til å regne minst like mye i Nord-Trøndelag og i Nordland sør for Salten også lørdag. De som vil oppleve snøbyger i helgen, må opp i noen hundre meters høyde i Troms og Finnmark. Og for oppholdsvær, mye sol og ganske mange varmegrader kan jeg anbefale hele Sør-Norge, sier Aasen Askautrud.

Og hun kan langt på vei love oppholdsvær og varmegrader i sør så langt hun har oversikt ut i neste uke - selv om det blir noen grader kjøligere over helgen.

20,2 - den nye rekorden I går ble det satt ny varmerekord for Norge i mars noen gang. Landvik ved Grimstad i Aust-Agder noterte 20,2 grader.

Den gamle marsrekorden var 19,8 grader - fra Bergen i 1945.

Hynnekleiv i Aust-Agder med 19,3 og Gvarv i Telemark med 19,2 var nærmest det nye rekordstedet i går.

Rett utenfor Inge Lise Aasen Askautruds kontorvindu på Blindern ble det også notert all time high-rekord i går for mars med 18,0 grader.  Den forrige Blinder-rekorden på 17,0 ble notert i 1998.

Rundt 15 Hun tror ikke det kommer flere 20-noteringer i dag eller i helgen.

- Men det blir flest med temperaturer rundt 15 og over det i hele Sør-Norge, slik det ser , sier hun.

- Og hvordan skal vakthavende meteorolog feire rekordværet ?

- Først får jeg tro at det blir kake på jobben i dag. Det er jo Verdens meteorologidag i dag. Og helgen blir i sola på terassen hjemme i Drøbak.
 

 HOLDER SEG I SØR:  Tjuvholmen i Oslo er ett av mange steder i hele Sør-Norge som får nesten-sommer i hele helgen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
HOLDER SEG I SØR: Tjuvholmen i Oslo er ett av mange steder i hele Sør-Norge som får nesten-sommer i hele helgen. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer