Her henger Øystein (27)

Snaut to meter over bakken henger 27 år gamle Øystein Thorbjørnsen. Hektet fast med ti kroker i kroppen, skuer han fornøyd ut over en imponert forsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den selsomme aktiviteten Øystein Thorbjørnsen bedriver når han henger etter de kraftige krokene kalles body suspension (kroppsopphenging). Det innebærer kort og godt at man på ulike måter lar seg henge opp i luften, festet med en eller flere kroker i huden. Skinnet strekkes langt når noen fattige festepunkter må bære hele kroppsvekten, men det ryker ikke.

Et 40-tall personer er denne helgen samlet i Oslo for å prøve det samme som Thorbjørnsen under arrangementet Wings of Desire - Oslo SusCon. Også vanlige nysgjerrige kan turen for å se den underlige aktiviteten.

Endorfiner

- Det føles ganske godt egentlig, sier Thorbjørnsen til NTB etter å ha dinglet under taket i nærmere 20 minutter. Hvorfor 27-åringen lar seg henge opp på denne måte greier han ikke helt å svare på, men at han ser det som en positiv opplevelse er det ingen tvil om.

- Dette er som rus, uten dop. Når man blir hengt opp slik frigjøres en masse adrenalin og endorfiner i kroppen. Selve smerten er kortvarig i det man fører krokene inn mellom huden og muskulaturen, sier Håvve Fjell

Sammen med kjæresten Christiane Löfblad er Fjell er initiativtaker til krok-kurset på Månefisken i Oslo. Mennesker fra åtte land har meldt seg på for å lære hvordan man sikkert og hygienisk skal la seg henge etter kroker. En amerikansk autoritet på området er også invitert til å holde foredrag om aktivitetens historie og framvekst.

Spenning

Med ti kraftige kroker festet til kroppen, seks i ryggen og to i hvert bein. ser det ganske brutalt ut når Øystein Thorbjørnsen sakte blir hengt opp i lotusstilling. Men etter et halvt minutt slapper kroppen tydelig av.

Armene henger ned og han puster jevnt og tungt. Han prater lavt til dem som står nærmest og smiler.

- Jeg kan ikke svare på hvorfor noen driver med suspension. Men jeg tror at de fleste som driver med dette er spenningssøkere, sier Allen Falkner (35) til NTB.

Falkner blir presentert som en av de viktigste personene innen moderne body suspension. Han var selv en av de første lærlingene til den berømte amerikanske kroppskunstneren Fakir Musafar.

Seksuell tenning

- Jeg er ikke en religiøs mann, og folk har vidt forskjellige grunner til drive med dette. Jeg vil likevel hevde at de fleste har en eller form for spirituell opplevelse når man blir hengt opp slik, sier Falkner.

Et vanlig spørsmål fra undrende er om det ligger et seksuelt motiv bak ønsket om å la seg henge opp i kroker. Falkner framholder selv at han på ingen måte har noen seksuell tenning av å henges opp, men han har møtt mange som har det slik.

- Jeg synes ikke det er så veldig interessant. Dette er noe som ikke er skadelig for noen og hvilke motiver eller beveggrunner folk har for å gjøre dette er totalt ulike, sier han.

- Perverst

Hudlege og Ole Fyrand har ikke tidligere hørt om body suspension. Han bekrefter Falkners påstand om at den spesielle aktiviteten neppe er skadelig for kroppen, men stiller seg likevel uforstående til dem som driver med den.

- Dette er jo ganske perverst, da. Det må jo være spesielle mennesker som trenger ekstreme påvirkninger. Er det en form for egenprodusert narkotikarus gjennom endorfinene de er ute etter? spør Fyrand undrende.

Vel nede på gulvet etter snaut 20 minutter i lufta ser Øystein Thorbjørnsen alt annet enn pervers ut. Litt sliten og blek, og tydelig svimmel, sitter den tynne 27-åringen fra Årnes i Akershus og henter seg inn etter lufteturen. Krokene henger fremdeles fast i kroppen. Dette var andre gang han lot seg henge fra tykke kroker i kirurgisk stål.

- Det føles veldig bra faktisk, presiserer han.

(.NTB)

Seks store kroker må til for å holde Øystein Thorbjørsen hengende. Hygiene er svært viktig i denne bransjen, derfor brukes det plasthansker og steriliserte kroker.
Seks store kroker må til for å holde Øystein Thorbjørsen hengende. Huden på ryggen er sterk og det skal mye til for at nålene detter ut.
Håvve Fjell og Chrisiane Löfblad justerer tauene som er festet til krokene i Øystein Thorbjørnsens rygg.
Håvve Fjell og Christiane Löfblad stikker nålene gjennom huden til Øystein Thorbjørnsen.
Håvve Fjell og Chrisiane Löfblad justerer tauene som er festet til krokene i Øystein Thorbjørnsens rygg.
Seks kroker i huden på ryggen og to i hvert lår er igjen festet i tau fra taket. Øystein Thorbjørnsen dingler lett og ledig et par meter over bakken.