- Her henter britene spiondata fra en falsk stein

Russland anklager Storbritannia for spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ved hjelp av en falsk stein proppfull av avansert teknologi og radiosender, skal britiske spioner ha lastet opp og ned hemmelig informasjon på en fortauskant i Moskva.

I går kom russisk TV med avsløringen, og viste oppsiktsvekkende bilder av steinen, samt overvåkingsklipp der flere angivelige britiske diplomater laster opp hemmelig informasjon fra steinen.

Diplomater på film

TV-programmet på den statsdrevne kanalen Rossija hevder at bilder fra skjult kamera viser fire navngitte ansatte ved den britiske ambassaden og en russer som går bort til steinen. En mann blir filmet mens han bærer steinen med seg. Opptakene skal være fra i fjor høst.

I programmet blir det også påstått at britene finansierer og samarbeider med russiske ikke-statlige bistands- og forvaltningsorganisasjoner (NGO-er) som jobber med menneskerettigheter og sivilt samfunn.

Russland har nylig lagt strenge restriksjoner på disse organisasjonene.

Bekrefter spionpåstandene

Russlands sikkerhetstjeneste, FSB, bekrefter i dag påstandene framsatt i TV-programmet, og anklager Storbritannia for spionasje i Moskva.

SPIONSTEIN: Her fjernes den falske steinen av en angivelig britisk diplomat. Steinen var proppfull av høyteknologi og trådløs sender. Ved hjelp av håndholdte lagringsenheter skal agentene ha utvekslet hemmeligheter via steinen. Foto: Scanpix
SPIONSTEIN: Her fjernes den falske steinen av en angivelig britisk diplomat. Steinen var proppfull av høyteknologi og trådløs sender. Ved hjelp av håndholdte lagringsenheter skal agentene ha utvekslet hemmeligheter via steinen. Foto: Scanpix Vis mer

- Ja, jeg kan bekrefte at alt som ble vist i programmet, bygger på vår informasjon, sier en talsmann fra FSB til nyhetsbyrået Reuters.

- Diplomatene som avsløres, er involvert i aktiviteter som ikke samsvarer med deres diplomatiske status, sier FSB-talsmannen til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal den sivile russeren som er avbildet på overvåkingsfilmene, nå være arrestert. Det hevdes han var rekruttert av britiske Secret Service.

- Det viktigste er at vi tok dem på fersken mens de var i kontakt med sine agenter, og at de finansierer NGO-er, sier talsmann for FSB, Sergej Ignatsjenko, til Reuters.

Overrasket

Britiske myndigheter sier de er overrsket og bekymret over anklagene.

- Vi avviser alle påstander om upassende omgang med russiske NGO-er, står det i en pressemelding fra det britiske utenriksdepartementet, skriver BBC.

Utenriksdepartementet sier det er velkjent at Storbritannia yter finansiell hjelp til prosjekter russiske NGO-er står for innen menneskerettigheter og statsbygging.

- Vår støtte er åpen, med målsetninger om et sunt samfunn i Russland, står det i pressemeldingen.

Det er imidlertid ingen tvil om at Russland og Moskva fremdeles er et senter for spionasje selv etter den kalde krigen. Flere eksperter innen spionasje sier seg lite overrasket over avsløringene. Selv om ingen vil sannhetsprøve påstandene om den konkrete spionsteinen, mener ekspertene at det foregår mye spionasje og informasjonssamling i den russiske hovedstaden.

OVERVÅKET: I fjor høst skal russisk etterretning ha overvåket spionsteinen, og avbildet alle som var innom. En av disse skal ha vært denne personen, som oppgis å være en britisk diplomat.
LASTER OPP: Her sparker en angivelig britisk diplomat i steinen. Russisk etterretning mener han her laster opp informasjon fra spionsteinen ved hjelp av trådløs overføring.
IKKE GRÅSTEIN: Røntgenbilder av steinen viser at den inneholder alt annet enn gråstein. Russiske myndigheter har sikret seg spionsteinen som i fjor høst prydet en fortauskant i Moskva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer