Her henter Geir sønnen (10) hjem med makt

Hyret private spesialagenter til risikabel aksjon i Spania, hadde filmteam på slep.

DRAMATISK: Her tar Geir tak i sin tiårige sønn for å føre ham tilbake til Norge. Guttens ledsager (i grønn skjorte) prøver å hindre Geir, men blir sekundet etterpå fysisk hindret av spesialagenten Pelle (t.v.). I hvit skjorte Geirs bror Erik. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2
DRAMATISK: Her tar Geir tak i sin tiårige sønn for å føre ham tilbake til Norge. Guttens ledsager (i grønn skjorte) prøver å hindre Geir, men blir sekundet etterpå fysisk hindret av spesialagenten Pelle (t.v.). I hvit skjorte Geirs bror Erik. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Like før klokka 09 i den spanske turistbyen Albir. Fire menn sitter dypt konsentrert i en bil parkert et stykke unna den norske skolen i byen. Så kommer en liten gutt med ransel på ryggen gående, fulgt av en mann med barnevogn.

Mennene åpner bildørene, og nå skjer alt fort: Den ene går resolutt bort og tar tak i gutten. Mannen med barnevogna setter seg til motverge og griper også tak i ham, men blir overmannet av en av de andre mennene fra bilen. I kaoset velter vogna.

Rop og skrik høres mens gutten raskt blir ført inn i bilen, som straks kjører fra stedet og blir borte.

Agenter Episoden fant sted 27. september i fjor, og var en aksjon iscenesatt av Geir (34), den nå elleveårige guttens far. Sammen med to «agenter» fra et privat sikkerhetsselskap dro han til Spania for å hente sønnen hjem.

- Jeg var på randen av sammenbrudd av nervøsitet, sier Geir til Dagbladet om minuttene før han og agentene gikk til aksjon.

- Det var mer dramatisk enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Men jeg kunne ikke gjort det annerledes, sier 34-åringen.

I kveld sendes dokumentaren «Bortført» på TV 2. Dette er første gang et norsk TV-team har fått være med på planleggingen og gjennomføringen av en såkalt hjemhenting av et norsk barn som er blitt bortført til utlandet.

- Aksjonen var over på tolv sekunder, sier Martin Waage, leder for sikkerhetsselskapet ABP World Group, til Dagbladet.

NERVØS: - Jeg var på randen av sammenbrudd av nervøsitet, sier Geir om forberedelsene til aksjonen. Han fikk støtte av broren Erik (30, i bakgrunnen), som ble med til Spania for å hente hjem Geirs sønn. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2
NERVØS: - Jeg var på randen av sammenbrudd av nervøsitet, sier Geir om forberedelsene til aksjonen. Han fikk støtte av broren Erik (30, i bakgrunnen), som ble med til Spania for å hente hjem Geirs sønn. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2 Vis mer

Waage, som selv deltok under aksjonen, framholder at det var mannen med barnevogna som selv veltet den i basketaket.

- Vi dempet fallet, og gutten oppi ble ikke skadd. Hadde ledsageren vært fornuftig, ville han ikke gått inn i en konfrontasjon; vi måtte ta nakkegrep på ham for å holde ham i ro, sier Waage.

Kom ikke tilbake På nyåret i fjor ble Geir tilkjent hovedomsorgen for sønnen, mens moren, også hun norsk, fikk rett til samvær.

I utgangspunktet skulle tiåringen være ei uke i Spania sammen med moren i fjor sommer. Da uka utløp, viste det seg at moren og hennes familie ikke hadde til hensikt å returnere ham; ifølge juridisk definisjon var tiåringen nå bortført.

Geir tok raskt affære og kontaktet politiet og Justisdepartementet i Norge. Ifølge Haagkonvensjonen, som både Norge og Spania har tiltrådt, skal et bortført barn tilbakeføres til landet der forelderen med omsorgsretten har opphold. Men Geir syntes prosessen trakk ut.

- Forhandlingene mellom norsk politi og mor førte ikke fram, og Spania viste seg å være veldig restriktive med å sende barn hjem, sier Geir.

Han fryktet dessuten at sønnen, i tilfelle pågripelse av morsfamilien, ville havne i spansk barnevern. Det var ikke tvil:

- Jeg ble fortalt at saksbehandlingen kunne ta et år eller lenger. Det kunne jeg ikke ta sjansen på; jeg måtte gjøre det selv.

INNLEID EKSPERTISE: Martin Waage, leder for sikkerhetsfirmaet ABP World Group, var selv med på Geirs aksjon. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET
INNLEID EKSPERTISE: Martin Waage, leder for sikkerhetsfirmaet ABP World Group, var selv med på Geirs aksjon. Foto: TORBJØRN GRØNNING / DAGBLADET Vis mer

Dermed kontaktet han ABP - mye omtalt blant annet fordi de i fjor hjalp kokaindømte Stina Brendemo Hagen å flykte fra Bolivia til Norge.

Spaning I flere dager spanet de to agentene - ABP-leder Martin Waage og den svenske tidligere spesialsoldaten Pelle - i området rundt den norske skolen i Albir, mens Geir og broren Erik ventet på et hotell noen mil unna. Til slutt var gruppa sikre nok til å aksjonere.

Grunnet nøye planlegging - som blant annet inkluderte flere fluktbiler - unnslapp gruppa spansk politi og kunne kjøre uhindret til den norske ambassaden i Madrid. Imens informerte norsk politi sin spanske motpart om at aksjonen hadde deres velsignelse, og spanjolene oppga jakten.

I dokumentaren er gutten tydelig roligere kort tid etter den dramatiske hendelsen, og framme i Madrid virker han som en hvilken som helst gutt på ti år.

- Ting skjedde veldig fort for en liten gutt. Men i bilen ble han raskt roligere, sier faren.

- Livet smiler Nå er nesten et år gått. Far og sønn er tilbake hjemme i boligen på Romerike, og «livet smiler», ifølge Geir.

- Sønnen min er helt tilbake til seg selv, og har fått veldig god oppfølging. Samtidig lever vi i en konfliktsituasjon, understreker 34-åringen.

Han sikter blant annet til at guttens mor har ført en kampanje for sin sak på nettet.

I mars stadfestet Nedre Romerike tingrett at Geir skal ha eneansvaret for den nå elleveårige gutten. Dommen er nedslående for moren, som i retten samtykket til minimalt samvær med sønnen. I tillegg er hun og to andre familiemedlemmer tiltalt for bortføringen; saken kommer opp i høst.

Geir betalte til sammen i underkant av 200 000 kroner for operasjonen - hans egne sparepenger og støtte fra familie. Han er ikke i tvil om at han valgte rett ved å engasjere ABP-agentene - men understreker at det var absolutt siste utvei.

PÅ VEI HJEM: Geir, Erik, sønnen og agentene unngikk å bli anholdt av spansk politi, og kunne uhindret fly tilbake til Norge. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2
PÅ VEI HJEM: Geir, Erik, sønnen og agentene unngikk å bli anholdt av spansk politi, og kunne uhindret fly tilbake til Norge. Foto: FRA DOKUMENTAREN «BORTFØRT» / NOVEMBERFILM / TV 2 Vis mer

- Jeg er en rettskaffen person, med respekt for offentlige instanser - og anbefaler alle i en liknende situasjon å prøve de formelle kanalene først. Men jeg står for det jeg har gjort.

Skeptisk Den 34-årige alenefaren innrømmer at han var skeptisk til å få hjelp av profesjonelle spesialagenter - men har bare godord å si om ABP.

- Jeg er imponert over hvor profesjonelle de var, og hvor godt håndlag de hadde med sønnen min. Det virker som de setter barnas beste høyest, sier han.

Elleveåringens mor avviser overfor Dagbladet å kommentere saken.

«Bortført» sendes på TV 2 i kveld (onsdag) klokka 21.40.

Barnebortføring

• Når et barn tas ut av landet av en av foreldrene (eller dennes pårørende), i strid med gjenværende forelders vilje, kalles det barnebortføring. Definisjonen omfatter også når barnet ikke blir returnert etter ferie eller annet lovlig samvær utenlands, og når barnet tas fra barnevernet.

• Barnebortføring er ulovlig og straffes med inntil tre års fengsel. Har den bortførende forelderen hoved- eller delansvaret for omsorgen, straffes ikke bortføringen.

• Den gjenværende forelderen må selv anmelde bortføringen; politiet etterforsker og straffer ikke slike saker på eget initiativ.

• De mellomstatlige forholdene ved en barnebortføringssak behandles av Justis- og beredskapsdepartementet i saker som involverer land tilsluttet Haag- og Europarådskonvensjonen, og av Utenriksdepartementet dersom det aktuelle landet ikke er tilsluttet disse konvensjonene.

• i 2011 behandlet norske myndigheter 54 barnebortføringer til eller fra Norge; sakene omfattet til sammen 72 barn. Pr. 30.6.2012 er 38 av sakene (70 %) avsluttet.

Kilder: Justis- og beredskapsdepartementet, Utenriksdepartementet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer