Her hentes José (36) til tannlegen

Var fengslet i ekstrem isolasjon i USA i tre og et halvt år uten noen tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): José Padilla er født i USA, amerikansk statsborger og muslimsk konvertitt - og stemplet av Bush-administrasjonen som «fiendtlig stridende». Han ble fengslet uten noen siktelse eller dom i mai 2002, etter at myndighetene knyttet ham til påståtte planer om et terroranslag med en såkalt skitten bombe.

Tannlegetransport

I retten har 36-åringens advokater nå lagt fram stillbilder fra en militær video som ifølge New York Times trolig viser den eneste dagen i løpet av det tre og et halvt år lange oppholdet på Naval Weapons Station i Charleston der han ikke satt helt alene på cella. Men isolasjonen opphørte aldri, heller ikke denne dagen - der den terrormistenkte mannen fraktes til tannlegen i militærleiren.


- I dag er det 21. mai. Akkurat nå er vi klare til å gjøre en rotfylling på José Padilla, vår fiendtlige stridende, sier soldaten som dokumenterer episoden med videokamera.

I opptaket går flere vakter i kamuflasjeuniformer, visirhjelmer og annen opprørsbeskyttelse mot celle nummer 103, der de låser opp en liten rektangulær luke nederst på metalldøra, før fangen på bare føtter blir ført ut fra innsiden. Mens én vakt holder en av føttene nede med marsjstøvelen sin, setter en annen fotlenker på beina til Padilla.

Han har håndjern på fra før, og hendene blir lenket til et metallbelte. Ifølge New York Times, som har sett hele videoen, møter de uttrykksløse øynene hans kameraet et kort øyeblikk, før han senker hodet i påvente av resten av det sedvanlige utstyret: øreklokker som blokkerer all lyd ute, og svartmalte «slalåmbriller» så han ikke kan se noe.

Så marsjerer soldatene, som aldri sier et ord, fangen som blind og døv til rotfyllingen.

- Utstrakt tortur

Her hentes José (36) til tannlegen

Videoen er det første glimtet inn i den svært hemmelighetsfulle behandlingen av den amerikanske mannen. Advokatene hans mener den dokumenterer at Padilla ble utsatt for umenneskelig behandling mens han var definert som «fiendtlig stridende». Tidligere i år ble han omdefinert til å være en tiltalt i en straffesak, og overført til et sivilt fengsel.

Selve saken mot ham skal opp i januar, men advokatene mener den bør henlegges på bakgrunn av behandlingen Padilla har fått i fangenskap.

Der skal han henholdsvis ha blitt satt i såkalte stressposisjoner, fått hette over hodet, blitt angrepet, truet med nærstående henrettelse, blitt holdt søvnløs, og ha blitt tvunget til å innta en form for «sannhetsserum». Samtidig er det på det rene at Padilla ble nektet advokathjelp i nesten to år.

Myndighetene i USA hevder på sin side at fangens «grunnleggende behov» ble ivaretatt.

- Den utstrakte torturen mot Padilla har skadet ham både psykisk og fysisk. Myndighetenes behandling av Padilla har frarøvet ham hans menneskelige tilværelse, sa advokat Orland do Campo i retten i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Stoler ikke på egne advokater

Fangen, som hevder at han ble dopet med et LSD-lignende stoff før avhørene med etterretningsfolk, sin eneste kontakt med andre mennesker, skal være livredd for å diskutere saken sin i frykt for at myndighetene vil sende ham tilbake til det militære fengselet.

Han stoler ikke på noen og nekter å bistå sine egne advokater i forberedelsen av den lenge etterlengtede rettslige behandlingen av terroranklagene.

EN UVANLIG DAG: 21. mai i et ikke angitt år var spesiell for José Padillo. Ikke på grunn av de ekstreme isolasjonstiltakene, men fordi han fikk en tur ut av cella til nødvendig tannlegebehandling. Alle foto: SCANPIX/AP
EN UVANLIG DAG: 21. mai i et ikke angitt år var spesiell for José Padillo. Ikke på grunn av de ekstreme isolasjonstiltakene, men fordi han fikk en tur ut av cella til nødvendig tannlegebehandling. Alle foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Padilla er fortsatt usikker på om jeg og de andre advokatene på saken faktisk er hans forsvarere eller bare enda et element i myndighetenes avhørsstrategi, forteller advokat Andrew Patel.

Det lille som er offentlig kjent av anklagen mot ham er at han på en eller annen måte skal ha vært involvert i en plan om å sprenge en bombe med radioaktivt materiale i en ikke navngitt amerikansk by.

<B>USKADELIGGJØRES:</B> Før han ble hentet ut av cella ble 36-åringen rutinemessig påsatt fotlenker i denne stillingen.
<B>VET HVA SOM KOMMER:</B> Ifølge New York Times kaster Padillo et kort, uttryksløst blikk inn i soldatenes videokamera før han blir påsatt svartmalte slalåmbriller og lydtette øreklokker.