Her herjer den tredje bølgen

Flere europeiske land har innført strenge tiltak for å unngå en tredje smittebølge. Noen står allerede i stormen.

I NY BØLGE: Bulgaria er blant landene som nå slåss mot en tredje smittebølge. Her får en pasient ved et sykehus vest i Bulgaria pleie på covid-avdelingen. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / NTB
I NY BØLGE: Bulgaria er blant landene som nå slåss mot en tredje smittebølge. Her får en pasient ved et sykehus vest i Bulgaria pleie på covid-avdelingen. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Nå slår helseminister Bent Høie og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad alarm om at en tredje smittebølge kan være på vei.

- Den tredje smittebølgen som vi frykter skyldes det britiske muterte viruset. Det er såpass mye mer smittsomt og det kan fort øke på. Vi ser en økning i landene rundt oss. I Finland, Sverige og delvis også i Danmark. Vi ser en økning her hjemme den siste uka. Dette er en utvikling vi håper å unngå, sier Nakstad til Dagbladet.

Britisk mutasjon utgjør nå 59,8 prosent av de analyserte prøvene.

Smitteøkning i Europa

Nå øker smitten i store deler av Europa, og flere land opplever og har opplevd en tredje smittebølge.

I uke 8 har det vært en ti prosent økning i antall smittetilfeller i Europa, ifølge FHIs ukerapport.

De landene som har hatt høyest økning er Kypros (48 prosent), Ungarn (38 prosent), Bulgaria (33 prosent), Hellas (32 prosent) og Estland og Malta (31 prosent).

Allerede 2. januar slo Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell alarm om at den tredje bølgen kunne komme. Nå advarer han mot at en fjerde bølge kan komme neste høst.

- Vi har en tredje bølge av smittespredning her. Den er her nå, sa fungerende helse- og sykehusdirektør i region Stockholm, Johan Bratt til Aftonbladet onsdag.

Helsebyråd Robert Steen i Oslo avviser overfor Dagbladet at Oslo er i en tredje bølge.

SMITTEØKNING: Espen Rostrup Nakstad opplever at coronasituasjonen nå blir vanskeligere enn tidligere, og legger til at han tror tiltakene vi har hatt til nå ikke ser ut til å være tilstrekkelige. Video: Dagbladet TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På samme nivå

I et «verstefallsscenario» er Sverige ventet å nå toppen i den tredje bølgen i slutten av april. Da vil Sverige, ifølge prognosen, oppleve 14 000 nye smittetilfeller hver eneste dag.

Da er det ikke tatt høyde for effekten av vaksineringen, men inntil videre antas det å ha minimal effekt ettersom et fåtall i den svenske befolkningen vil være vaksinert.

Det er nettopp et slikt «verstefallsscenario» norske helsemyndigheter vil unngå med de strenge tiltakene som er innført.

21. februar viste tall fra danskenes FHI, Statens Serum Institut, at den britiske varianten var dominerende i landet - og påvist i 57 prosent av tilfellene. Nå er Norge på samme nivå.

De to siste ukene har antall danske tilfeller økt med 8,5 prosent. Men med strenge restriksjoner har danskene klart å holde smittetallene noenlunde under kontroll.

- I full sving

Torsdag innførte Ungarn nye coronatiltak for å dempe «den veldig sterke tredje bølgen» som følge av spredningen av den britiske mutanten. Nå må butikker og barneskoler stenge, skriver Reuters.

- Den tredje bølgen er sterk, veldig sterk og verre enn det den andre bølgen har vært, sier Gergely Gulyas, talsmann for statsminister Viktor Orban, til nyhetsbyrået.

Helsedirektør Cecília Müller uttalte på en presskonferanse i slutten av februar at den tredje bølgen hadde ankommet Ungarn. Torsdag ble det registrert 6278 nye smittetilfeller i landet, som er det høyeste i 2021.

DEMONSTRASJONER: 28. februar demonstrerte mange i Budapest mot de strenge coronatiltakene. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB
DEMONSTRASJONER: 28. februar demonstrerte mange i Budapest mot de strenge coronatiltakene. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB Vis mer

Bulgaria er også inne i den tredje bølgen, skriver nyhetsbyrået AFP. Statsminister Boiko Borissov ba torsdag innstendig om at alle følger coronarestriksjonene, etter å ha sett store folkemengder i byene.

- Jeg forstår det ikke. Vi forklarer at pandemien er i den tredje bølgen. Den er i full sving, sier han, ifølge The Sofia Globe.

85 prosent av covid-sykesengene er nå fulle. Det samme gjelder 57 prosent av landets intensivplasser.

SMS-kode

Med flere i risikogruppene vaksinerte, er det kapasiteten på sykehusene det er størst bekymring over når det gjelder den tredje smittebølgen.

Onsdag registrerte Hellas skyhøye 2702 nye coronatilfeller de siste 24 timene. Det er ny rekord i år, ifølge helsemyndighetene.

Nyhetsbyrået Anadolu skriver at det er innført nye restriksjoner for å få smitten under kontroll.

NESTEN TOMT: Det er få personer ute i gatene i Athen i Hellas. Bildet er fra torsdag 4. mars. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB
NESTEN TOMT: Det er få personer ute i gatene i Athen i Hellas. Bildet er fra torsdag 4. mars. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB Vis mer

Siden november har innbyggerne måtte sende en SMS med en sekssifret kode som forklarer grunnen til at de forlater hjemmet. Fra torsdag er dette regelverket strammet ytterligere inn, ifølge Anadolu.

Å reise på butikken eller i banken vil nå være begrenset til bostedskommunen eller innen en radius på to km.

Innbyggere som bruker «kode 6», for personlig trening og for å lufte hunden, vil bare kunne gjøre dette til fots.

TAR FARVEL: Over 12 000 har dødd av coronaviruset i Sverige. Alan Wihede (92) er en av dem og dette var hans siste døgn. Video: Falkehed / Hammarstrøm / Anderberg / Expressen Vis mer

- Dramatisk bølge

Det britiske viruset ble først oppdaget i Storbritannia 20. desember i fjor. Deretter ble varianten funnet i Nederland og Danmark. Bare en dag seinere ble den oppdaget i Tyskland og Italia.

Så dukket den opp i Frankrike og Spania - og så i Sverige og Norge.

Siden har flere av landene opplevd økt smitte. Denne uka advarte Tysklands rikskansler Angela Merkel mot at den tredje bølgen er nær, og innførte strenge tiltak fram til 28. mars.

- Det er mange eksempler i Europa på en dramatisk tredje bølge, sier Merkel, ifølge nyhetsbyrået AP.

I februar ble Portugal rammet av den tredje bølgen. Myndighetene har uttalt at det var den britiske virusvarianten som førte til det høye smittetrykket i landet.

Det førte til en kollaps i helsevesenet som følge av sprengt kapasitet, og flere andre land måtte bistå med sykesenger og pustemaskiner. Nå går smittetallene ned, ifølge FHIs rapport.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har uttalt at vi kan slå ned de muterte virusvariantene om vi følger restriksjonene, samt er raske med å teste og smittespore.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer