Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her herjer flommen

For to år siden ble kjellere fylt med vann og store ødeleggelser påført innbyggerne i Skjåk. Nå har enorme vannmengder igjen satt sitt preg på kommunen.

FLOM: Her går elva Otta over sine bredder. Foto: Skjåk kommune. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han følger nøye med på termometeret, kommunedirektør Ivar Bø i Skjåk. De siste dagers snøsmelting har i kombinasjon med regn fått Otta til å gå over sine bredder. Og fortsatt er det mye snø igjen i fjellet.

- Heldigvis ser det likevel ut til at vannstanden er på vei ned nå. Kommunesenteret Bismo er sikret med en midlertidig flomvoll vi fikk opp i fjor. Den har nok reddet oss fra skade nå, sier Bø.

Bekymrede innbyggere

Han trenger ikke grave dypt i minnene for å huske hvordan det kunne vært. To år har gått siden store deler av Bismo fikk merke flommens krefter. Flere hus fikk kjellerne fylt med vann.

For flere gikk familieminner og store verdier tapt. Denne gangen ser det heldigvis ut til å gå bedre.

- Jeg merker på folk jeg snakker med at de blir bekymra når det kommer slike vannmengder som nå. Det er nok et stykke unna det vi hadde i 2018, men like ille ser det heldigvis ikke ut til å bli nå, sier kommunedirektøren til Dagbladet.

Det som foreløpig ser ut til å bli flomtoppen denne gang, kom natt til søndag. Likevel har NVE opprettholdt oransje farenivå - inntil videre fram til tirsdag morgen.

- Kraftig snøsmelting vil opprettholde høy vannføring i Otta og Sjoa. Regn og regnbyger vil forsterke flommen, spesielt i mindre elver, skriver NVE på varsom.no. Samme varsel gjelder også for Gudbrandalslågen.

Bø innrømmer at det ikke var helt fritt for nerver søndag kveld, da vannstanden i Otta økte time for time.

FLOM: Skjåk i Gudbrandsdalen var blant tettstedene som ble hardest rammet av flommen i 2018. Reporter: Audun Hageskal. Video: Andreas Lekang. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Totalt uventet

Også fylkesvaraordfører i Innlandet fylke, Aud Hove, har kjent på nervene de siste dagene. Hun var selv en av dem som fikk kjelleren fylt med vann i 2018. De minnene forsvinner ikke med det første, men hun har likevel valgt å bli boende på Bismo.

- Jeg hadde ikke ventet dette igjen allerede nå. Jeg snakket med ordføreren og fikk en orientering i dag tidlig. Det virker som om flomvollen har reddet bygda, sier Hove.

OVERSVØMMELSE: Plagget som har gått i generasjoner i Auds familie lå i kjelleren der vannet strømmet inn. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Mens hun snakker med Dagbladet i telefonen, tikker dagsferske bilder inn fra Otta. Der får hun se vannmengdene og hvor små marginene har vært denne gangen.

- Det er nære på, ja! Oi, oi, oi. Det ville gått galt igjen hvis det ikke ble sikret i fjor sommer, det ser jeg i alle fall nå, sier Hove.

DEN GANG DA: Aud Hove fikk kjelleren fylt av vann under flommen i 2018. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
DEN GANG DA: Aud Hove fikk kjelleren fylt av vann under flommen i 2018. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Enorme krefter

Fylkesvaraordføreren var selv ute og tok bilde av Otta i april. Da var vannstanden relativt lav. Fremdeles lå det igjen trær i elva, som var blitt tatt av flommen i 2018. De siste dagers vannføring har imidlertid sørget for å fjerne alle spor fra den gang.

Frode Aaboen driver Dønfoss camping bare noen meter unna elva. Mandag var han ute på samme sted som Hove hadde tatt bilde i april. Da fikk han beviset på naturkreftene som herjer.

- Trærne var borte og vannet fosset. Det ser heldigvis ut til at det går nedover nå, sier Aaboen mandag kveld.

SAMME: Bildet til høyre viser Dønfoss i Otta mandag. Til venstre ser man vannstanden i april. Foto: Aud Hove / Frode Aaboen
SAMME: Bildet til høyre viser Dønfoss i Otta mandag. Til venstre ser man vannstanden i april. Foto: Aud Hove / Frode Aaboen Vis mer

Selv er han glad for at campingplassen ikke har vært truet av de enorme vannmassene som har herjet i kommunen de siste dagene. Nå ser han fram til en sesong med mye gjester.

- Det har gått fint med campingen, og vi har ikke vært i nærheten av å måtte evakuere gjester. Nå er vannet på vei ned, så da gleder vi oss bare til sesongen kommer i gang for fullt, sier Aaboen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!