Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Influensasesong

Her herjer influensaen

Influensatypen som herjer i år er hardere og fører til flere dødsfall blant eldre enn fjorårets. Nå kan toppen være nådd. 

VIRUS: Influensaviruset som herjer i år er ekstra tøft for gammelt folk, mens det i fjor var unge som ble hardest rammet.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
NB! MODELLKLARERT
VIRUS: Influensaviruset som herjer i år er ekstra tøft for gammelt folk, mens det i fjor var unge som ble hardest rammet.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NB! MODELLKLARERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere har hatt influensa på uvelkomment besøk til jul og nyttår - og for eldre personer er sykdommen ekstra tøff denne sesongen.

Så langt denne vinteren er det meldt om ti dødsfall i intensivavdelinger som følge av viruset, og tall fra Folkehelseinstituttet viser at det bare siden oktober i fjor har vært 1420 influensarelaterte sykehusinnleggelser.

Rammer eldre

Mens det i fjorårets sesong var svineinfluensaviruset A(H1N1) som dominerte, har årets utbrudd vært preget av influensaviruset A(H3N2).

- Dominansen av influensa A(H3N2) gjør at de eldre er særlig utsatt denne sesongen, og har større risiko for å bli mer alvorlig syke. Derfor ser vi at det er ekstra mange eldre som er innlagt på sykehus, sier lege Karine Nordstrand ved Folkehelseinstituttets influensa-avdeling til Dagbladet.

Blant annet ved hjelp av legevakter, laboratorier, sykehus og intensivavdelinger overvåker de forekomsten av influensa hvert år. I år startet influensasesongen uvanlig tidlig, allerede i uke 49.

Hardest i Oslo

FERSK OVERSIKT: Bildet viser Folkehelseinstituttets såkalte "sykdomspuls" for uke 1. Kartet viser utbredelsen av influensaviruset, som for tiden er mest utbredt i Oslo og Møre og Romsdal fylker. 
FERSK OVERSIKT: Bildet viser Folkehelseinstituttets såkalte "sykdomspuls" for uke 1. Kartet viser utbredelsen av influensaviruset, som for tiden er mest utbredt i Oslo og Møre og Romsdal fylker.  Vis mer

Siden har forekomsten av influensa økt gradvis. Den foreløpige toppen ble nådd i romjulsuka, da særlig Midt-Norge og Østlandet var hardt rammet.

Nå er viruset på vei tilbake både her og på landsbasis.

- På det sentrale Østlandet ser vi nå en tydelig reduksjon, men det er fortsatt i Oslo intensiteten er høyest, sier Nordstrand.

Deretter kommer Møre og Romsdal, hvor influensaaktiviteten øker sammenlignet med romjulsuka, som eneste fylke i landet.

At influensaforekomsten er på vei ned, betyr ikke automatisk at sesongen er over.

Middels nivå

En gjennomsnittlig influensasesong varer normalt 6-8 uker - og forekomsten kan fortsatt øke igjen.

- Selv om det har sunket sammenlignet med forrige uke (uke 52, journ.anm), er tallene vanskelig å tolke fordi de kan være påvirket av jul og nyttår, hvor legesøkingen kan ha vært annerledes. Vi venter at det kommer til å dale i løpet av januar, men har sett tidligere at det kan komme mer enn en topp, forklarer Nordstrand.

Forekomsten av influensa er nå på middels nivå hele landet sett under ett, og 8000 influensaprøver ble tatt i uka som gikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media