Her hetses eldre tiggende kvinne: - Jeg kan dra kortet om du snur deg

Expressen avslører hvordan rumenere kjemper for tilværelsen i Sverige og Norden. Ved et tilfelle har en person blitt kastet syre på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Expressen): For å skildre tigging fra innsiden har svenske Expressen reist rundt i Sverige i en uke, fra Stockholm til Göteborg, Malmö og en rekke andre mindre tettsteder.

Les hele reportasjen her.

En historie fra innsiden
Med skjult kamera, og den rumenske reporteren Dan Bacan med seg i rollen som tigger har journalistene Gusten Holm, Lars Lindström, samt fotograf Cecilia Anderberg laget en historie fra innsiden om strukturene, kommunikasjonen og relasjonene menneskene som livnærer seg av tigging har seg i mellom.

Samtidig gir dokumentasjonen et innblikk i hvordan Sveriges befolkning ser på EU-borgere som livnærer seg med pappkruset i hånda, skriver Expressen.

Hetses på gaten
Med tillatelse publiserer Dagbladet et utdrag fra den 11 minutter lange minidokumentaren. Der ser vi hvordan en gruppe kvinner ute på byen i det velkjente utelivsområdet Stureplan i Stockholm kommer med krasse kommentarer mot en eldre tiggende kvinne.

Se klippet øverst i saken.

- Tar du kort? Snu deg rundt, så kan jeg dra kortet, sier en av kvinnene.

- Jeg tror ikke på dem. De er rikere enn oss. De har penger, men spiller fattige, fortsetter venninnen.

- Kastet syre på
Den svenske regjeringens koordinator for utsatte EU-borgere, Martin Valfridsson, forteller rystende historier fra Sveriges svakere stilte.

- Jeg traff en mann som hadde fått alle tennene sine slått ut mens han satt og tigget. En annen har fått syre kastet på seg. Vi må oppmuntre alle, både gruppene som utsettes for slike hendelser, samt allmenheten som bevitner dem, til å anmelde og stille som vitner. Ellers går vi mot en samfunnsutvikling vi ikke ønsker, uttaler den tidligere statssekretæren til Expressen.

Det beregnes at rundt 4700 EU-borgere oppholder seg i Sverige for å tigge, skriver den svenske avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer