Her hevder Al-Qaida-gruppe at de styrter amerikansk helikopter

Men USA benekter at opprørerne stadig tar i bruk mer avanserte våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag denne uken ble sju amerikanere drept da et amerikansk militærhelikopter styrtet nordvest for Bagdad. Minst seks amerikanske helikoptre har styrtet siden 20.januar, og det har blitt spekulert i om det har blitt tatt i bruk nye og avanserte våpen i de seneste angrepene.

Nå har en al-Qaida-tilknyttet gruppe lagt ut en internett-video som hevder å vise hvordan det ble skutt ned med noe som ser ut som en rakett, skriver nyhetsbyrået AP.

Vanskelig å se rakett

Det amerikanske militæret har avvist at CH-46 Sea Knight-helikopteret ble skutt ned, og forklart at styrten skyldtes mekaniske problemer. Men en anonym myndighetsperson som nyhetsbyrået AP har hatt kontakt med, uttalte at «videoen ser ut til å være ekte».

Videoen dukket opp på et forum der islamistiske militante ofte legger ut meldinger, og er lagt ut av en gruppe som kaller seg The Islamic State in Iraq. De har også tatt på seg ansvaret for å ha skutt ned to andre helikoptre, der til sammen 14 amerikanere ble drept.

Videoen på to minutter viser et helikopter som ser ut til å være av typen Sea Knight, et to-rotordrevet helikopter som er marineinfanteriets versjon av troppetransporthelikopteret Chinook. Et objekt med en røykstripe etter seg sees på himmelen i nærheten, og helikopteret bryter ut i flammer og røyk.

Det er ikke tydelig om objektet faktisk er en rakett, og et sammenstøt mellom helikopteret og raketten synes heller ikke tydelig. På videoen ser det også ut som om helikopteret ikke mister kontrollen helt på vei mot bakken.

Avviser bruk av nye våpen

President George W. Bush har sagt han skal øke antallet soldater i Irak med 21 500, inkludert 17 500 i Bagdad. Den siste storoffensiven skal forsøke å forhindre full borgerkrig mellom sunni- og sjiamuslimene i landet. I krigføringen er det amerikanske militæret avhengig av å bruke helikoptre til å transportere styrkene, på grunn av de mange bombene som er plassert langs veiene.

Bush-administrasjonen har tidligere beskyldt sjiamuslimske Iran for å forsyne sjiaene i Irak med nye våpen, blant annet raketter og rakettdrevne granater. Men general Richard Cody, hærens visestabssjef, uttalte lørdag at det ikke er noen grunn til å tro at nedskytingene de siste dagene skyldes nye våpen.

- Jeg ser ingen forandring i utviklingen i forhold til opprørernes siktekapasitet, og jeg ser ingen hull i kapasiteten til de amerikanske styrkene, sa Cody under et intervju på vei mot flybasen Bagram nord for Kabul, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han fortalte også at alle helikoptrene i Irak nylig har fått oppgradert forsvarssystemene i forhold til kjente trusler, men innrømmer også at helikoptrene er truet. Men selv om han forsikrer om at de tar alle kollisjonene seriøst, advarer han mot hysteri rundt saken.

- Jeg synes folk gjør for mye ut av dette, sa general Cody.

General Peter Pace fortalte kongressen forrige uke at det ikke er klart om opprørerne i Irak bruker nye taktikker og teknikker for å skyte ned helikoptrene, eller om de mange angrepene de siste ukene rett og slett kom av tilfeldigheter rundt den farlige flygingen helikoptre gjør hver dag.

Skeptisk til nettvideo

Generalløytnant Douglas E. Lute uttalte på en pressekonferanse at opptaket kan være falskt, og viser til at denne gruppet har tatt ansvar for tidligere angrep som ikke er bekreftet.

- Jeg ville vært veldig forsiktig med å trekke konklusjoner fra ting som er lagt ut på internett, sa han.

Da han ble spurt om hva som forårsaket styrten, sa Lute at det er øyenvitner som gjør at helikoptereksperter tror at det sannsynligvis var et mekanisk problem.

SEA KNIGHT-HELIKOPTER: Dette er et helikopter av typen som Al-Qaida-gruppen hevder de skjøt ned.
PÅ BAKKEN: Dette bildet ble tatt rett etter Sea Knight-helikopteret hadde styrtet onsdag.