Her heves et unikt bombefly etter 70 år på sjøbunnen

Skal ikke finnes bevarte eksemplarer noe annet sted i verden.

STORT ØYEBLIKK: - Det var veldig spesielt, for det finnes ikke bevarte eksemplarer noe sted i verden som vi kjenner til, sier Egil Endresen i Venneforeningen til Flyhistorisk museum om flyhevingen i går. Foto: Gunn White.
STORT ØYEBLIKK: - Det var veldig spesielt, for det finnes ikke bevarte eksemplarer noe sted i verden som vi kjenner til, sier Egil Endresen i Venneforeningen til Flyhistorisk museum om flyhevingen i går. Foto: Gunn White. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Foran flere hundre skuelystne ble dette Heinkel He-115B/C-flyet i går løftet opp fra Hafrsfjorden - etter nesten 70 år på 46 meters dyp.For leder Egil Endresen i Venneforeningen til Flyhistorisk museum på Sola var det et stort øyeblikk.

Unikt - Det var veldig spesielt, for det finnes ikke bevarte eksemplarer noe sted i verden som vi kjenner til. Så det er unikt i verdenssammenheng, sier Endresen til Dagbladet.

Han sier at det ble produsert et sted mellom 300 og 500 eksemplarer av denne typen sjøfly. De kunne brukes som rekogonoserings-, bombe- eller torpedofly.

Da det gikk galt med det flyet som Endresen og hans medhjelpere nå har hentet opp, bar det med seg to bomber på til sammen 500 kilo. Disse bombene ble raskt fjernet av marinen, da Sjøkartverket i 2005 gjenoppdaget flyet på sjøbunnen ikke langt unna Flyhistorisk museum.

Opp-ned Slik beskriver Egil Endresen det som skjedde den skjebnesvangre kvelden 28. desember 1942, da flyet gikk ned:

- Den 28. desember hadde flyet vært på tokt, trolig for å eskortere en tysk konvoi langs Jæren. På kvelden kom det tilbake for å lande, og landet med vinden i stedet for mot vinden slik det skulle, og en av flottørene ble slått av, forteller Endresen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer