Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo kommune

Her hindrer Oslo kommunes advokat Dagbladet fra å ta bilder:
- Forkastelig, sier ekspert

Kommuneadvokaten i Oslo beklager episode i Oslo tingrett.

INGEN KOMMENTAR: Advokat Jon Sverdrup Efjestad forsøker her å hindre at Dagbladet tar bilde av kommunetopp Anne Sigrid Hamran som nettopp har vitnet i en sivilsak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Advokat Jon Sverdrup Efjestad forsøker her å hindre at Dagbladet tar bilde av kommunetopp Anne Sigrid Hamran som nettopp har vitnet i en sivilsak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke gikk en arbeidsrettssak i Oslo tingrett. En leder i Oslo Havn har saksøkt Oslo kommune etter at stillingen hennes ble fjernet i en omorganisering.

Dagbladet var til stede for å dekke rettsaken. På rettsakens tredje dag ankom kommunetopp Anne Sigrid Hamran rettssalen. Hun var innkalt som vitne, fordi det var hun som besluttet å legge ned stillingen vedkommende var ansatt i.

Da Dagbladets fotograf hevet kameraet i rettsalen, reagerte advokat Jon Sverdrup Efjestad fra Kommuneadvokaten i Oslo kontant, i det han uttalte:

- Jeg minner om at det ikke kan fotograferes under rettsforhandlingene.

Så henvendte advokat Efjestad seg til dommeren, og ba om at dørene ble lukket. Hans ønske ble avvist av dommeren, og den tidligere havnedirektøren og nå toppbyråkraten Anne Sigrid Hamran måtte forklare seg for åpen rett. Motpartens advokat, Jane Veivåg Ulset i Advokatfirmaet UIset, sier til Dagbladet at hun ikke har opplevd noe lignende før.

- Begjæringen om lukking av dørene kom der og da, i det vitnet kom inn i rettssalen. Det tror jeg aldri at jeg har opplevd før, verken i andre arbeidsrettssaker eller i tvistesaker for øvrig, sier Veivåg Ulset.

Hånden foran kamera

Det er ikke noe generelt forbud mot å fotografere i Oslo tingrett, opplyser tingrettens kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra til Dagbladet.

TOPPSJEF: Anne Sigrid Hamran jobbet som havnedirektør i Oslo fra 2002 til 2017. Nå er hun mobilitetssjef ved Oslo rådhus. Foto: Agnete Brun, MAGASINET/Dagbladet
TOPPSJEF: Anne Sigrid Hamran jobbet som havnedirektør i Oslo fra 2002 til 2017. Nå er hun mobilitetssjef ved Oslo rådhus. Foto: Agnete Brun, MAGASINET/Dagbladet Vis mer

- I utgangspunktet er det tillatt å fotografere og filme under sivile saker, men dommeren kan beslutte begrensninger eller forbud, sier han.

Etter at den tidligere havnedirektøren hadde vitnet i Oslo tingrett, ble hun eskortert ut fra rettssalen av Oslo kommunes advokat.

- Jeg ønsker ikke å bli tatt bilder av, sa Hamran, mens hun dekket til ansiktet.

Samtidig kom Efjestad mot Dagbladets fotograf, og plasserte hånda foran fotografens kameralinse.

- Det synes jeg er veldig spesielt. Han har ikke myndighet til å avskjære dere fra å ta bilder i det offentlige rom. Det at han gjør det, er veldig spesielt, sier advokat Veivåg Ulset.

Vekker oppsikt: - Forkastelig

Dagbladet har vært i kontakt med to av pressens fremste eksperter på åpenhet, som begge reagerer på episoden.

- Til påstanden om fotoforbudet, så er det helt klart at det ikke eksisterer noe forbud i sivile saker, sier Nils Øy, tidligere generalsekretær i Norsk redaktørforening og nå medlem i Pressens offentlighetsutvalg.

Han fikk i 2013 Fritt Ords honnørpris, «for sin utrettelige kamp gjennom førti år for offentlighet, innsynsrett, redaksjonell selvstendighet og profesjonalitet».

På spørsmål om hva Øy synes om at Oslo kommunes advokat holdt sin hånd foran kameralinsen til Dagbladets fotograf, svarer han:

- Jeg kan ikke kritisere at folk forsøker å unngå å bli fotografert, men at advokater skal ta jobben med å dekke kommunens representant i et slikt tilfelle, synes jeg er forkastelig.

Jurist Kristine Foss i Norsk presseforbund sier også at fotoforbudet bare gjelder i straffesaker, ikke i sivile saker.

- Jeg synes det er veldig oppsiktsvekkende og veldig problematisk at en advokat fra Oslo kommune forsøker å hindre pressen i å ta fullt lovlige bilder, sier Foss.

Hun er overrasket over at advokat Efjestads opptreden.

- Som advokat fra Kommuneadvokaten bør han være godt kjent med norsk lov, og da vet han at fotoforbudet kun gjelder straffesaker. For meg fremstår dette som et uakseptabelt forsøk på å stoppe pressen fra å gjøre jobben sin.

- Ingen kommentar

Konfrontert med kritikken, svarte Efjestad følgende i retten:

- Det er sånn at hos Kommuneadvokaten i Oslo overlater vi uttalelser til media til klienten. Utover det har jeg ingen kommentar.

- Tror du det er i tråd med din klients interesse og ønske at du opptrådte slik i retten i dag?

- Da må jeg bare referere til det svaret jeg ga.

- Hvem er din klient i dette tilfellet?

- Min klient er Oslo Havn, og Oslo kommune.

BEKLAGER: Advokat Jon Sverdrup Efjestad fra Kommuneadvokaten i Oslo, beklager det som skjedde i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEKLAGER: Advokat Jon Sverdrup Efjestad fra Kommuneadvokaten i Oslo, beklager det som skjedde i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Eiendomsdirektøren i Oslo havn, Åsa Nes, har sittet ved siden av advokat Efjestad under hele rettssaken. Hun er tidligere fungerende havnedirektør, og sto også ved siden av Efjestad da Dagbladet stilte spørsmål om episoden utenfor rettsalen.

- Hva synes du om advokaten din sin fremtreden i dag?

- Jeg har ikke lyst til å svare. Vår hovedkontakt er havnedirektør.

- Du stiller i dag som Oslo Havns representant i retten. Hva synes du om at advokaten din forsøker å hindre Dagbladet i å ta bilder på et offentlig sted?

- Når hun ga uttrykkelig uttrykk for at hun ikke ønsket å bli fotografert, og dere likevel fotograferte, så tenker jeg at det var en riktig handling av vår advokat å hjelpe Anne Sigrid ut.

Kommuneadvokaten beklager

Kommuneadvokaten i Oslo, Hanne Harlem, sier til Dagbladet i etterkant av episoden at de ønsker å legge til rette for at vitner som skal forklare seg for domstolen, kan gjøre det åpent og med minst mulig belastning.

- Det gjelder også for kommunalt ansatte, sier Harlem.

BEKREFTER: Dagbladet hadde adgang til å fotografere i retten, bekrefter Kommuneadvokat i Oslo, Hanne Harlem. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
BEKREFTER: Dagbladet hadde adgang til å fotografere i retten, bekrefter Kommuneadvokat i Oslo, Hanne Harlem. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer

- Dagbladet hadde full anledning til å fotografere både advokat Efjestad og Anne Sigrid Hamran i rettssalen, og gjorde også det. Når advokat Efjestad løftet hånden mot fotografen var det en spontan reaksjon på uventet og nærgående fotografering i det vitnet kom ut av rettssalen i en alvorlig sak for alle involverte.

Dagbladet har spurt hvorfor Kommuneadvokatens advokat forsøkte å forhindre Dagbladet fra å fotografere i og utenfor rettssalen, når han ikke hadde hjemmel til dette i norsk lov.

- Det er korrekt at det er anledning til å fotografere under rettsforhandlingene. Det er bare der fotografering forstyrrer rettens orden og verdighet fotoforbud er aktuelt. At kommunens advokat der og da sa noe annet overfor fotografen, skyldtes en glipp, noe han i ettertid beklager, sier Harlem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!