VIDEOPREKEN. Dette bildet er tatt fra videoen som i dag ble lagt ut på Youtube, og viser ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi holde en preken. Foto: AFP Photo / HO / al-Furqan Media / NTB scanpix
VIDEOPREKEN. Dette bildet er tatt fra videoen som i dag ble lagt ut på Youtube, og viser ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi holde en preken. Foto: AFP Photo / HO / al-Furqan Media / NTB scanpixVis mer

Her holder angivelig ISILs leder sin første videopreken

- Beordret muslimer til å «adlyde» ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video lagt ut på nettstedet Youtube viser lederen av jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), Abu Bakr al-Baghdadi, holde sin første filmede preken.

Ifølge nyhetsbyrået AFP beordrer han blant annet alle muslimer til å «adlyde» han.

al-Baghdadi er blitt utnevnt til kalifen av jihadistgruppa, som i løpet av den siste tida har beslaglagt store deler av Irak og Syria.

Videoen som ble lagt ut i dag kan ifølge BBC ha blitt filmet under en preken på fredag på Al-Nouri-moskeen i Mosul.

al-Baghdadi lovpriste også opprettelsen av den «islamiske staten» som ble erklært av ISIL på søndag.

- Videoen er falsk Reuters melder at den Irakiske regjeringen påstår at videoen er falsk. Talsmann for Iraks innenriksdepartement, Saad Maan, sier til Reuters at mannen i videoen ikke er Abu Bakr al-Baghdadi.

- Vi har analysert videoen..... og den er en farse, sier Maan.

Maan sier videre at irakiske styrker skadet ISIL-lederen i et flyangrep og at han befinner seg i Syria.


De irakiske regjeringen har tidligere påstått å ha fanget etterlyste Sunni-opprørere, for senere å ha tilstått at de fortsatt var på frifot.

Rykter Denne videoen kommer på et tidspunkt der det går rykter om av al-Baghdadi enten er drept eller skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

International Business Times skriver på sin nettside i dag at al-Baghdadi skal ha blitt alvorlig skadd i kamp, noe som skal ha fått han til å flykte til Syria.

Ifølge en irakiske nyhetskanalen Al Sumaria skal ISIL-lederen ha blitt skadd under en razzia ledet av Iraks sikkerhetsstyrker i den vestlige delen av Anbar.

Sjelden uttalelse Tirsdag 1. juli kom al-Baghdadi med en sjelden uttalelse rettet mot vanlige muslimer, i anledning begynnelsen av høytiden ramadan.

Ifølge Reuters erklærte han at det var muslimers plikt «å flytte til islams hus». Baghdadis ramadanhilsen er ifølge NTB hans første offentlige uttalelse siden ISIL erklærte opprettelsen av et kalifat søndag, som de anser å dekke store deler av Syria og Irak. 

Baghdadi maner samtidig krigere verden over til å hevne «forbrytelser begått mot muslimer». 

- Det finnes ikke noen bedre innsats i denne velsignede måned enn hellig krig på Guds vei — omfavn derfor denne endringen og kjemp for Guds religion gjennom jihad, sier Baghdadi i et lydopptak.

Dette er ISILs mål ISIL ønsker kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak.

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

SKYR VIDEO: Abu Bakr al-Baghdadi prøver helst å unngå å vise seg på video og kommuniserer helst på papir. Denne videoen ble lagt ut i dag. Foto: AFP/HO/al-Furqan Media/NTB scanpix
SKYR VIDEO: Abu Bakr al-Baghdadi prøver helst å unngå å vise seg på video og kommuniserer helst på papir. Denne videoen ble lagt ut i dag. Foto: AFP/HO/al-Furqan Media/NTB scanpix Vis mer

De erobrede områdene skal underlegges sharia-lover. Dagbladet har flere ganger skrevet om nordmenn som har kjempet for ISIL i Syria, og nå kan nordmenn også være involvert i ISILs kamper i Irak.

• Les mer om hvordan ISIL jobber her.

ETTERLYST: Abu Bakr al-Baghdadi, leder for ISIL og verdens mest fryktede mann er etterlyst av amerikanske myndigheter. Dette skal være samme mann som på videoen . Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERLYST: Abu Bakr al-Baghdadi, leder for ISIL og verdens mest fryktede mann er etterlyst av amerikanske myndigheter. Dette skal være samme mann som på videoen . Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer