Her hopper han av karusellen

Venninner ble vitne til drama på Norway Cup. - Vi ble livredde, sier de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En venninnegjeng som moret seg på Norway Cup-tivoliet, havnet ufrivillig midt oppe i et drama under en tur med karusellen «Tekoppen»: En gutt kom seg plutselig ut av koppen han satt i, og havnet til slutt i gjerdet på karusellen.

- Vi ble veldig redde, forteller Sara Hammer (14), Mille Botner (9), søsteren Marte Botner (13) og Tone Haugan Ovenberg (12).

- Kom med gruppe
Jentene fra Lambertseter og Nordstrand i Oslo var på Ekebergsletta fordi Marte og Tone deltar på cupen som fotballspillere. Sara, Mille og Tone tok karusellen, mens Marte filmet.

- Gutten kom med ei gruppe utviklingshemmede, og ble satt alene i en kopp, mens ei jente fra gruppa ble satt i en annen. Under andre runde av turen gikk sikkerhetsbøylen opp, og gutten ble sittende presset mot veggen uten noe å holde fast i, sier jentene til Dagbladet.

- Vi ropte «Stopp!» uten at noe skjedde. Så hørte vi et høyt smell, og da hadde gutten havnet i gjerdet.

Karusellen ble da stoppet.

- Vi ble livredde, vi visste jo ikke hva som hadde skjedd.

- Så sint ut
Tilsynelatende gikk det bra med gutten, som jentene anslår til å være i 16/17-årsalderen.

- Han reiste seg opp, tok seg til hofta og skulderen og så sint ut, sier venninnene.

- Personalet sa til ham: «Det var din egen skyld, du dyttet opp bøylen. Vi kan ikke noe for det.» Så kom lederen for tivoliet og tok med seg gutten vekk, forteller jentene, som på det tidspunktet hadde fått nok av karusellen.

- Men personalet ropte «Bli sittende, bli sittende!» til oss. To av oss gikk likevel av, mens jeg ble sittende igjen. Så startet karusellen opp på ny, sier Sara.

Venninnene er noe skjelvne etter den ubehagelige opplevelsen.

- Vi tar nok ikke «Tekoppen» igjen på dette tivoliet, sier de.

Jentene undrer seg over at sikkerhetsbøylene ikke klikket i lås.

- Det gjaldt alle våre bøyler.

BLE LIVREDDE: F.v. Tone Haugan Ovenberg (12), Sara Hammer (14), Mille Botner (9) og søsteren Marte Botner (13) ble sjokkerte vitner til karuselldramaet på Ekebergsletta. - Vi ble livredde, vi visste ikke hva som hadde skjedd, sier de. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET
BLE LIVREDDE: F.v. Tone Haugan Ovenberg (12), Sara Hammer (14), Mille Botner (9) og søsteren Marte Botner (13) ble sjokkerte vitner til karuselldramaet på Ekebergsletta. - Vi ble livredde, vi visste ikke hva som hadde skjedd, sier de. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET Vis mer

- Karusellen helt sikker
Daglig leder for Lunds Tivoli, Aasmund Lund, var selv til stede ved karusellen under hendelsen, som han husker godt.

- Gutten hoppet ut av koppen og slo seg, konstaterer Lund overfor Dagbladet.

Han avviser at sikkerhetsrutiner ble brutt under turen med «Tekoppen» - hvis egentlige navn er «Waltzer».

- Det går ikke an å bli kastet ut av denne karusellen. Man må bruke masse krefter for ikke å bli kastet tilbake i koppen, sier tivolisjefen.

Han utdyper:

- G-kreftene (akselerasjonskreftene, red.anm.) holder folk fast på plass, noe som gjelder mange andre tivoliattraksjoner. Det er rett og slett ikke mulig å komme seg av, med mindre man går aktivt inn for det og hopper ut selv - hvilket er utrolig farlig, sier Lund.

- Låsen skal for øvrig ikke klikke på disse bøylene, setene er ikke designet slik, legger han til.

Tivolisjefen beklager at venninnegjengen fra Oslo opplevde personalet som aggressive.

- Det er beklagelig at de oppfattet situasjonen som skremmende, og at de ville avbryte turen uten å komme seg av karusellen, sier han.

- Ble kvalm
Gutten hadde ifølge tivolisjefen skrubbsår på armen. Lund bekrefter at han snakket med ham etter hendelsen.

- Han forklarte at han ble kvalm og ville ut, og at det var derfor han hoppet av. Jeg sa til ham at «Du kan ikke hoppe av en karusell i fart!». Det var først da jeg skjønte han var psykisk utviklingshemmet, sier tivolilederen.

Han forteller at alle som kjører, i utgangspunktet skal være i stand til å ta vare på sin egen sikkerhet under karusellturen.

- For eksempel personer med ledsagere får ikke kjøre, sier Lund.

Han kan ikke se hvordan personalet skulle fanget opp guttens utviklingshemning og nektet ham adgang i utgangspunktet.

- Vi kjente ham igjen fra før, han har kjørt med oss mange ganger, og det har ikke vært noe ved ham som har tydet på utviklingshemning tidligere.

- Men hvordan skal dere da luke ut folk som kanskje ikke bør kjøre?

- Alle kan, hvis de vil skade seg selv, hoppe fra et pariserhjul eller ei bru; det har vi liten kontroll over, sier han - men legger til:

- Det kunne gått riktig ille, og jeg angrer på at jeg ikke tok personaliaene hans før han gikk; vi skulle gjerne ha fått politiet til å sjekke ut saken mer, sier han.

- Aldri skjedd før
Lund forteller at den tradisjonsrike familiebedriften aldri tidligere har opplevd en liknende hendelse i løpet av firmaets 114-årige historie.

- Vi har hatt småuhell, men aldri noe som dette. Hvis det virkelig var slik at folk kunne bli slengt av, kunne det knust firmaet, sier han.

Tivolisjefen beklager sterkt at hendelsen fant sted.

GARANTERER SIKKERHET: - Det er utrolig trygt å ta «Tekoppen», forsikrer Lunds Tivolis daglige leder Aasmund Lund. Karusellen ble sjekket av Det Norske Veritas etter hendelsen og fikk klarsignal for videre drift. Foto: PRIVAT
GARANTERER SIKKERHET: - Det er utrolig trygt å ta «Tekoppen», forsikrer Lunds Tivolis daglige leder Aasmund Lund. Karusellen ble sjekket av Det Norske Veritas etter hendelsen og fikk klarsignal for videre drift. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er ikke bra i det hele tatt.

Etter hendelsen sendte Det Norske Veritas, som har overoppsynet med park- og tivolidrift i Norge, en inspektør for å undersøke karusellen.

- Vi fant ikke noe galt, verken ved karusellen eller sikkerhetsrutinene, sier Veritas' informasjonssjef Eva Halvorsen til Dagbladet.

Dermed fikk «Tekoppen» klarsignal for videre drift.

Norway Cups markedssjef Trond Eriksen har full tillit til at sikkerheten er ivaretatt på Lunds Tivoli, som i en årrekke har holdt til på Ekebergsletta under cupen.

- Jeg stoler 110 prosent på Lund. Han kontaktet politiet og informerte oss om hendelsen, sier Eriksen til Dagbladet.

Manglerud politistasjon, som drifter politikontoret på Ekebergsletta under cupen, bekrefter overfor Dagbladet at de ble informert om episoden.

SKEPTISKE: Venninnene fra Oslo er ikke sikre på om de vil sette seg i «Tekoppen» igjen etter den ubehagelige opplevelsen. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET
SKEPTISKE: Venninnene fra Oslo er ikke sikre på om de vil sette seg i «Tekoppen» igjen etter den ubehagelige opplevelsen. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET Vis mer