Her hopper han fra 38 950 meters høyde

Felix Baumgartner utførte trolig verdens første supersoniske fallskjermhopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Over sju millioner fulgte de nervepirrende TV-bildene av østerrikeren Felix Baumgartner (43) da han hoppet ut av en liten kapsel fra 38 950 meters høyde.

43-åringen satte verdensrekord i høyeste fritt fall. Like før han hoppet satte han også en uoffisiell verdensrekord i høyde for bemannede ballongferder fordi kravet egentlig er at den skal være bemannet også når den lander.

De uoffisielle tallene på tiden viser at Baumgartner hadde 4,22 minutter fritt fall, noe som betyr at han ikke slo verdensrekorden på 4,30 minutter, som Joe Kittinger tok i 1960.

Gledestårer Møtt av stor jubel og gledestårer fra kontrollrommet i Roswell i New Mexico pratet 43-åringen seg gjennom det utrolige fallskjermhoppet.

Hoppet begynte i midten av stratosfæren og endte på bakken i delstaten New Mexico vest i USA.

Det er noe uklart om 43 år gamle Baumgartner hadde oppnådd målsettingen med å bryte lydmuren i fallet. Dette vil først bli fastslått om noen dager, når vitenskapsfolk har gått gjennom fartsmålingene, skrev nyhetsbyrået DPA.

Godt forberedt Baumgartner har forberedt seg til den utrolige ferden i fem år, og treningen kom nok godt med da det hele skulle gjennomføres. På turen opp virket han fokusert og før han skulle hoppe brukte han god tid på å gå gjennom diverse sjekklister.

På vei mot jorda kommuniserte han med kontrollrommet, og ba dem om å skyte ut en røykrakett slik at han kunne se vindretningen.

Da han omsider landet løp han før han gikk ned i knestående.

- Felix «pusher» grensene Audun Hetland ved Universitetet i Tromsø (Uit) har forsket på hva som driver folk som Felix og spesifikt basehoppere til å gjøre det mange ser på som helt vanvittig.

SUPERMANN: Felix Baumgartner er trolig den første personen til å utføre verdens første supersoniske fallskjermhopp. Foto: Red Bull Stratos
SUPERMANN: Felix Baumgartner er trolig den første personen til å utføre verdens første supersoniske fallskjermhopp. Foto: Red Bull Stratos Vis mer

- Mange tenker at han er gal og kanskje har en skrue løs, og at han ikke er som alle andre eller seg selv. Men om du ser Arve Tellefsen på TV, tenker du ikke det samme. Han har øvd og brukt et helt liv på det. Det samme har Felix. Han er en av de mest erfarne fallskjermhopperne i verden og har brukt store deler av livet på det, sier Hetland.

- Det som driver han og mange av oss andre er et ønske om å utvikle oss og hele tiden levere, og strekke seg på noe som er på kanten. Felix pusher grensen og dette er nok det ultimate. Det er kanskje hans siste store mål, sier Hetland.

• Felix Baumgartner vil senere i kveld svare på spørsmål på en pressekonferanse. Dagbladet fulgte hele begivenheten i Nyhetsstudio, der vi også vil følge pressekonferansen.

Saken oppdateres.

LANDET TRYGT: Her lander Felix Baumgartner (43) på jorda. Foto: Redd Bull Stratos
LANDET TRYGT: Her lander Felix Baumgartner (43) på jorda. Foto: Redd Bull Stratos Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer