Her hopper Thor Alex fra Empire State Building

NEW YORK ( Dagbladet): Nordmannen Thor Alex Kappfjell (32) kastet seg lørdag ut fra Empire State Building i fallskjerm og landet pent bak en taxi i New Yorks travle 34. gate før han forsvant ned i undergrunnen for å unngå å bli tatt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN-TO-TRE: Thor Axel Kappfjell går ut på kanten av Empire State Building, han sparker kraftig for å komme lengst mulig unna bygningen, etter fem sekunder i fritt fall får villmannen kontroll nede ved 12. etasje.

- Fantastisk. Dette har vært min største drøm i alle år, sier Kappfjell til Dagbladet. Adrenalinet har ikke helt forlatt kroppen hans ennå.

Han er mannen som hoppet fra Eiffeltårnet i Paris i sommer. Han er også mannen som hoppet fra statsministerens kontor i 1997, da Thorbjørn Jagland var statsminister.

Forbi
sikkerhetsvakter

- Empire State Building er regnet blant basehoppere som et av byggene i verden det er umulig å komme seg opp i med alt utstyret, sier Kappfjell, som hoppet ut i fallskjerm sammen med en russer som kaller seg Juri.

For å komme seg forbi de mange sikkerhetsvaktene med detektor, pakket basehopperne utstyret i tre ruller, klistret på prislapper og lot som det var nyinnkjøpt teltutstyr.

- En av vaktene spøkte med at vi så ut som vi var klare for en rakettoppskyting, forteller Kappfjell.
Vel oppe i 86. etasje pakket de ut utstyret på toalettet, tok seg en øl og gikk rolig ut i suvenirbutikken. Der tok de på seg fallskjermene og ingen reagerte på det noe underlige utstyret.

I løpet av få sekunder nådde de sikkerhetsgjerdet, og kom seg ut på kanten.

Folk sto som paralysert og var helt handlingslammet, forteller basehopperen. Vaktene forsøkte å få tak i føttene hans, men trakk seg raskt tilbake da de så fallskjermene.

Nifst hopp

- Det var faktisk et nifst hopp. Vi måtte hoppe to meter ut over en kant på bygget, turbulensen var enorm, og jeg var bare et par meter fra veggen. Først nede ved 12 etasje hadde jeg full kontroll. De første fem sekundene var fritt fall, sier Kappfjell.
Først etter halvannen time ringte sikkerhetsvaktene etter politiet. Empire State Buildings talsmenn vil ikke kommentere hendelsen.

Ifølge Kappfjell har ingen amerikanere hoppet fra Empire State. Det er bare et par engelskmenn som har klart det, og det er snart 20 år siden. Fallskjermhopp blir sett på som mindre forseelser og blir man tatt, får man en bot.

Bøtlagt
mange ganger

- Jeg har vel brukt 65000 kroner på bøter og utgifter etter beslaglegging av utstyr i løpet av de årene jeg har drevet med basehopp. Jeg vil ikke begrenses, selv om jeg er støtt ut i det ytterste mørke av fallskjermklubber i Norge, sier Kappfjell.

Han er oljearbeider i Nordsjøen. Han har verken kone eller barn og halve familien i Mo i Rana er fallskjermhoppere.
Bak seg har han hopp fra Hotell Plaza i Oslo, Gardermotårnet, Trollveggen, Postgirobygget, Hotell Bayoke i Bangkok. Nå er han i New York for første gang i sitt liv, og er fra seg av begeistring. Hvor han enn ser, er det et bygg som frister.

- Jeg er kommet til himmelen, sier mannen som tidligere har satt World Trade Center på basehoppkartet sitt.

Twin Towers

- Drømmejobben her må være å ha yrke som vinduspusser, sier Thor Alex Kappfjell.

Det endelige målet er å hoppe fra Twin Towers, verdens høyeste bygning, i Kuala Lumpur.
Etter dette er det hopp fra fly som utfordrer.

- Der har jeg fremdeles mye ugjort, sier Kappfjell.