Her hoppet voldsdømt over skranken og skjøt med politipistol

Politimesteren i Rogaland: - Livsfare. Alvorligste episode inne i politilokale siden 1980-tallet.

ANGREP POLITIMANN:  Publikum kommer inn til resepsjonen på politivakta i Stavanger gjennom den ytre glassdøra til høyre. Om kvelden blir den indre glassdøra åpnet av politi på vakt. 24-åringen hoppet over publikumskranken til venstre og fyrte av et skudd med pistolen til vakthavende polititjenestemann. Foto: Rogaland politidistrikt.
ANGREP POLITIMANN: Publikum kommer inn til resepsjonen på politivakta i Stavanger gjennom den ytre glassdøra til høyre. Om kvelden blir den indre glassdøra åpnet av politi på vakt. 24-åringen hoppet over publikumskranken til venstre og fyrte av et skudd med pistolen til vakthavende polititjenestemann. Foto: Rogaland politidistrikt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både politimester Hans Vik i Rogaland og fungerende politistasjonssjef Kristian Johansen berømmer de to politjenestemenne som var på jobb under skyteepisoden i går kveld for handlekraft og snarrådighet.

- Begge var preget av hendelsen. De har fått oppfølging i løpet av natta, er blitt avhørt om det som skjedde og kommer tilbake på jobb igjen etter den vanlige arbeidsplanen, sier politistasjonssjef Kristian Johansen til Dagbladet.

De to er yngre og erfarne menn.

Klokka var 22.16 i går kveld da en 24 år gammel mann kom inn på politivakta i Stavanger, passerte to publikummere og en sivil politibetjent i resepsjonen og hoppet over skranken til den ene uniformerte betjenten som var på jobb der.

24-åringen, som er kjent av politiet fra før i flere sammenhenger, fikk en finger på avtrekkeren til tjenestepistolen til politibetjenten bak skranken og trakk av et skudd mens pistolen fortsatt satt i hylsteret.

Verken politimannen eller de andre i lokalet ble truffet av skuddet.

Skjøt liggende
Politimester Hans Vik har sett overvåkningsvideoen i morges fra den alvorlige episoden.

- Skuddet ble avfyrt mens politimannen og angriperen lå i et basketak på golvet. Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke si hvor skuddet traff i lokalet. Jeg så ut fra opptakene at politimannen i sivil reagerte lynkjapt og hoppet over skranken for å hjelpe kollegaen, sier politimester Hans Vik til Dagbladet.

- Kunne angriperen fått pistolen ut av hylsteret eller snudd det i en retning som kunne skadd eller drept politibetjenten eller andre?

- Et ukontrollert skudd er livsfarlig. Det er den korte og generelle vurderingen av situasjonen. Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gi noen detaljer om våpenets bevegelighet i skuddøyeblikket. Men alt tyder på at politibetjenten har oppbevart pistolen korrekt etter gjeldende våpeninstruks, sier politimesteren til Dagbladet.

Eksplosiver
Han kan i farta ikke huske en like alvorlige hendelse i et politilokale siden slutten av 1980-tallet. Da plasserte en mann eksplosiver inne på Grønland politistasjon i Oslo.

Den forrige våpenepisoden han husker fra politilokaler i Stavanger, var tilbake på 1990-tallet

Bemanningen på polititasjonen i Stavanger var normal da hendelsen skjedde i går kveld, ifølge politistasjonssjefen.

STANDARDVÅPEN:  Politiet i vakt- og beredskapstjeneste har vært beæpnet siden 25. november i fjor, foreløpig fram til 2. august.er fra tirsdag bevæpnet med pistol. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
STANDARDVÅPEN: Politiet i vakt- og beredskapstjeneste har vært beæpnet siden 25. november i fjor, foreløpig fram til 2. august.er fra tirsdag bevæpnet med pistol. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix. Vis mer

Den ene politibetjenten var i sivil fordi han var på vei inn i huset til jobb.

To sivile vitner var på vei ut etter et ærend på politivakta.

Psykiatrisk sykehus
Det er politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland-politiets felles etterforskningsenhet som er påtalejurist i forbindelse med den alvorlige hendelsen.

- I påvente av vurdering om framstilling for varetektsfengsling, er mannen overført til psykiatrisk sykehus under politioppsyn, sier Monsen til Dagbladet.

Politiet har opplyst at mannen er norsk statsborger med tilknytning til distriktet.

Ifølge politiadvokat Monsen er 24-åringen domfelt flere ganger, blant annet for vold og trusler.

Politiet har ennå ikke fått klarhet i 24-åringens egentlige ærend i går kveld.

 

 

Vil ha forlenget bevæpning av politiet

• Justisdepartementet ga i fjor gitt tillatelse til å bevæpne beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell med godkjenningsprøve for tjenestevåpen.

• Tillatelsen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som trekker fram politifolk og militært personell som spesielt utsatte og mulige terrormål.

• Den første tillatelsen ble gitt 25. november 2014, for fire uker. Den er senere blitt forlenget flere ganger, senest 2. juni i år. Denne tillatelsen gjelder til 2. august.

• Alle partier med unntak av regjeringspartiene Høyre og Frp ba justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen. Anundsen opplyste i sin redegjørelse 2. juni at trusselsituasjonen fra 25. november ikke er endret.

• Politidirektoratet (POD) har bedt Justisdepartementet om samtykke til fortsatt midlertidig bevæpning av politiet. Justisminister Anders Anundsen opplyser til NTB tirsdag at avgjørelsen blir tatt i løpet av denne uka.


(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer