Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her hører afghanere på radio-showet «Kalifatets stemme». Slik vil IS knekke Taliban i opiumslandet

Mens afghanske styrker kjemper for å holde Taliban fra makta i Helmand-provinsen, har IS skumle planer.

SAMLES FOR Å HØRE IS-SHOW: IS satser tungt på å kunne frariste Taliban makt i Afghanistan, og har startet opp daglige propagandasendinger på radio som forløpig kan høres i østlige områder av Afghanistan. Bildet viser ei gruppe afghanere som har samlet seg for å høre på sendinga fra den islamistiske terrororganisasjonen. Foto: REUTERS/Parwiz/NTB Scanpix
SAMLES FOR Å HØRE IS-SHOW: IS satser tungt på å kunne frariste Taliban makt i Afghanistan, og har startet opp daglige propagandasendinger på radio som forløpig kan høres i østlige områder av Afghanistan. Bildet viser ei gruppe afghanere som har samlet seg for å høre på sendinga fra den islamistiske terrororganisasjonen. Foto: REUTERS/Parwiz/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har afghanske styrker kjempet en febrilsk kamp for å holde stand mot talibankrigere som angriper politihovedkvarteret i byen Sangin i Helmand-provinsen i Afghanistan.

I helga advarte viseguvernør Mohammad Jan Rasoulyar i Helmand mot at hele den sørlige provinsen nå står i fare for å havne under Talibans kontroll.

Mens Taliban tilkjemper seg stadig mer makt i den strategisk viktige provinsen som står for rundt 40 prosent av Afghanistans opiumproduksjon, prøver Den islamske stat (IS) å bli en konkurrerende maktfaktor og overta for Taliban i området, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået, har IS-krigere øst i Afghanistan nå startet radiosendinger i et forsøk på å rekruttere og bygge seg opp for å ta over for Taliban som den ledende islamistiske kraften.

«Kalifatets stemme» Myndighetene i Afghanistan frykter nå at den 90 minutter lange, daglige radiosendingen «Kalifatets stemme», som for det meste inneholder intervjuer, uttalelser og sanger om IS, skal lokke unge mennesker til den militante islamistbevegelsen.

På bildet øverst i denne saken, har ei gruppe afghanere samlet seg rundt radioapparatet for å høre på den daglige IS-sendinga.

- Flesteparten her er arbeidsløse, og denne radiosendinga vil oppmuntre mange mennesker til å slutte seg til gruppa, sier provinsrådsleder i Nangarhar, Ahmad Ali Hazrat.

KJEMPER MOT TALIBAN: Minst 90 afghanske soldater og politifolk skal ha mistet livet i de siste dagenes kamper mot Taliban i byen Sangin i Helmand-provinsen. Foto: EPA/WATAN YAR/NTB Scanpix
KJEMPER MOT TALIBAN: Minst 90 afghanske soldater og politifolk skal ha mistet livet i de siste dagenes kamper mot Taliban i byen Sangin i Helmand-provinsen. Foto: EPA/WATAN YAR/NTB Scanpix Vis mer

I denne østlige provinsen har IS allerede tatt kontrollen over flere distrikter fra Taliban.

- Nå er IS bare sju kilometer fra Jalalabad by, og om myndighetene ikke handler raskt, vil de utvide sin kringkasting og rekruttere selv fra Kabul, advarer Hazrat.

IS ny maktfaktor IS er en relativt ny maktfaktor i Afghanistan, og det er knyttet usikkerhet til hvor sterkt fotfeste terrororganisasjonen har i landet, hvor mange soldater som opererer under deres kommando og hvor nært knyttet IS i Afghanistan er til organisasjonens hovedstyrker i Irak og Syria, skriver Reuters.

Ifølge afghanske sikkerhetsmyndigheter er flere av IS-medlemmene i landet tidligere talibankrigere som enten hadde et problematisk forhold til talibanledelsen, eller trekkes mot en mer ekstrem form for militæraktivitet.

I forrige uke uttalte den amerikanske generalen John Campbell, som leder de internasjonale styrkene i Afghanistan, at IS har mellom 1000 og 3000 medlemmer i Afghanistan, og at terrororganisasjonens innflytelse vil øke om intet gjøres.

Like fullt er det fremdeles Taliban som i første rekke må bekjempes av politi og afghanske soldater i Helmand-provinsen.

Forsterkninger I morgentimene skriver BBC at landet har satt inn flere militære ressurser i byen Sangin, som nå virkelig står i fare for å havne under Talibans kontroll.

Storbritannia og USA har begynt å slippe ammunisjon, militært utstyr og mat fra fly, for å forhindre en total kollaps av byen der 90 afghanske soldater og politimenn skal ha mistet livet i kamper de siste dagene, skriver The Guardian.

Oberstløytnant Tore Stårvik ved Forsvarets høgskole sier til Dagbladet at Taliban nå kontrollerer opp mot en femtedel av Afghanistan, etter at ISAF-styrken begynte tilbaketrekningen fra landet i 2013.

- Vi vet at Taliban i praksis kontrollerer tre av 13 distrikter i Helmand. Sangin kan bli nummer fire. I ytterligere fem distrikter i provinsen står Taliban sterkt, uten at de har full kontroll, uttalte Stårvik til Dagbladet mandag denne uka.

Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet høsten 2001, da vestlige styrker med USA i spissen hjalp en allianse av krigsherrer og opprørsgrupper til makta i Kabul.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media