Her hviler de kongelige hunder

BYGDØ KONGSGÅRD (Dagbladet): Her ligger de på rekke og rad, nasjonens kjæledegger i et helt århundre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et hjørne på den store kongelige eiendommen på Bygdøy i Oslo står 11 gravstener tett i tett. Et stykke norsk historie ligger begravet på den kongelige hundekirkegården på Bygdø Kongsgård.

Fikk godt stell

Arild Rogstadmoen er sikkerhetssjef på Slottet og mannen som viser oss rundt på kongsgården. Han har vært ansatt på Slottet siden 1966 og hadde et nært forhold til kong Olav.

- Kong Olav var veldig knyttet til hundene. Han viste omsorg og stelte godt med dem. Uansett vær gikk han tur med dem på Bygdø i den såkalte «kongeskogen». Hundene var aldri med på utenlandsbesøk, men han sørget for at den gamle kammerpiken til dronning Maud, miss Cooper, gikk tur med dem hvis kongen selv var forhindret, sier Rogstadmoen.

Trofast venn

«Shjarme» var en trofast venn for kong Olav. Den fulgte med på skiturer. Ett av de mest berømte bilde av Kong Olav ble tatt under oljekrisa i 1973. Kong Olav tok trikken for å gå på ski i Nordmarka. Hunden fulgte selvfølglig trofast med på trikketuren.

«Shjarme» er den eneste av kong Olavs hunder som har fått en valp. Den ble født på Slottet og fikk navnet «Uniq». Den ble unnfanget etter en spaserturer på Bygdø kongsgård. «Shjarme» forsvant fra kong Olav et par timer, og nedkom etter hvert med en ekte tronarving som ble tatt hånd om av prinsesse Astrid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer