Her hyller Espen Barth Eide soldatene for 22. juli-innsatsen

Fornøyd med rask reaksjon og tror Heimevernet kan vente seg bedre kår framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli ba politiet om forsterkninger fra Forsvaret for å sikre Forsvarsdepartementet ved Akershus festning og Stortinget i Oslo. Oppgaven falt på innsatsstyrken i Heimevernets Oslo-avdeling, HV02, som stilte med 180 mann natta etter angrepene.

I løpet av fire timer bidro soldatene til sikring og vakthold ved Stortinget og Forsvarsdepartementet ved Akershus festning, bygg som ble ansett å være potensielle mål for mulige nye terrorhandlinger.

Imponerte - Dere viste at dere var relevante og at innsatsstyrkene var klare på kort varsel. Heimevernet reagerte raskere enn kravene tilsa, og dere er definitivt sett, sa nyutnevnt forsvarsminister Espen Barth Eide til troppssjefer, HV-ledelsen og rundt hundre soldater fra HV02.

Eide overbrakte hilsenen fra regjeringen, som var samlet i statsråd tidligere på dagen, og understreket at Heimevernets innsats i Oslo natt til 23. juli og dagene som fulgte, imponerte myndighetene.
 
Anmodningen om å bistå med sikring av bygg kom fra Politidirektoratet klokka ti om kvelden 22. juli, seks og en halv time etter at bomba i regjeringskvartalet tok livet av åtte personer, og etter de påfølgende angrepene mot AUFs sommerleir på Utøya, som kostet 69 mennesker livet.

- Framover vil vi se nøye på politiet og Forsvarets muligheter for tettere samarbeid og dialog. Her spiller Heimevernet en viktig rolle, sa Barth Eide til Dagbladet.

Heimevernet organiserer total 45 000 menn og kvinner over hele landet.

- Mindre fett og mer muskler HV02 var i dag samlet til øvelse på Heistadmoen. Barth Eide, som selv har vært i Heimevernet, er optimist med tanke på avdelingens framtid.

- Jeg lover ikke gull og grønne skoger, men i framtida skal Forsvaret bestå av mindre fett og mer muskler. Vi skal videreutvikle Heimevernet som en moderne forsvarsgren, sa Eide til et tjuetall distriktsledere og HV-ledelsen på et eget møte.

- Det er klart at Heimevernet skal ha evne til hurtig og robust å stille med vakt og sikring også i framtida. En god innsats 22. juli har vekket interesse hos mange for hva Heimevernet kan utrette, også i fredstid.

«Barth Vader» Tonen på møtet mellom statsråden og soldatene var uformell, og blant HV-soldatene har et kallenavn på den ferske statsråden allerede spredt seg. Eide er et kjent fjes etter fem år som statssekretær i Forsvarsdepartementet fram til 2010.

TAKKET: Forsvarsminister Espen Barth Eide var i dag på Heistadmoen leir og takket Heimevernet (HV02) for sikringen av Oslo sentrum etter 22. juli-angrepet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TAKKET: Forsvarsminister Espen Barth Eide var i dag på Heistadmoen leir og takket Heimevernet (HV02) for sikringen av Oslo sentrum etter 22. juli-angrepet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Statsråden bekreftet overfor Dagbladet at han har sett science fiction-filmene i «Star Wars»-sagaen, og hadde ingen umiddelbare innsigelser på kallenavnet «Barth Vader».

- Vel, om det passer? spurte Barth Eide med et smil.

Kallenavnet springer ut av karakteren Darth Vader, en «mørkets fyrste» i kampen om herredømmet over galaksen i George Lucas' prisbelønte «Star Wars»-filmer. Til tross for at Vader er historiens antagonist høster han respekt fra sine fiender for gjennomføringskraft, stridsevne og strategiske tenkning.

 - LOVER IKKE GULL OG GRØNNE SKOGER: Eide ville ikke love gull og grønne skoger, men lovet at Heimevernet skal videreutvikles som en moderne forsvarsgren. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- LOVER IKKE GULL OG GRØNNE SKOGER: Eide ville ikke love gull og grønne skoger, men lovet at Heimevernet skal videreutvikles som en moderne forsvarsgren. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer