Her hyller familien drepte Lavin med hans egen musikk

- Vi vil besvare hat med kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROLLHÄTTAN (Dagbladet): - Jeg har på meg skjorta til Lavin. Jeg kan fortsatt lukte ham, sier en tydelig preget fetter (22) til Dagbladet.

Han prater om Lavin Eskandar, lærerassistenten som ble bare 20 år gammel. Torsdag formiddag ble han terroristen Anton Lundin-Pettersons første offer da han maskert og ikledd kostyme gikk til sverdangrep på flere personer på Kronan skole i Trollhättan i Sverige.

Lavin og Ahmed Hassan (15) ble drept i angrepet, mens to andre er hardt skadd. Også gjerningsmannen døde, etter at han ble skutt av politiet.

 TYDELIG PREGET: Fetteren til avdøde Lavin Eskandar vil hedre hans minne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TYDELIG PREGET: Fetteren til avdøde Lavin Eskandar vil hedre hans minne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Ahmeds foreldre: - Vi har fortsatt ikke fått lov til å se sønnen vår. Vi skjønner ikke hvorfor

Vitner har fortalt hvordan Petterson gikk inn i kafeen tilknyttet skolen. Da Petterson svingte sverdet mot elevene, stormet Lavin fram for å overmanne ham. 

- Han prøvde å beskytte elevene og måtte bøte med livet. Det har kommet slektninger og familie helt fra Dubai, Spania og Polen. Hele Sverige har samlet seg for å vise sin støtte. Lavin er en stor helt. Han er min helt, sier fetteren med tårer i øynene.

Hyllet med egen musikk Lavin drev med film og musikk sammen med sin storebror. De produserte både reklamefilmer og musikkvideoer. Ifølge Expressen har filmene tilsammen fått flere millioner visninger på YouTube.

MISTET SIN BROR OG SØNN: Pappa Mohamed Hassan og bror Kiin Mohamed Ali viser bilder av Ahmed Hassan (15), som ble drept i sverdangrepet i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISTET SIN BROR OG SØNN: Pappa Mohamed Hassan og bror Kiin Mohamed Ali viser bilder av Ahmed Hassan (15), som ble drept i sverdangrepet i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ett hundretalls personer hadde møtt opp foran Kronan fritidsklubb for å hedre Lavin gjennom hans egen musikk. Blant dem sto også storebroren som ikke klarte å holde tårene tilbake.

- Lavin vi elsker deg, ropte broren til trampeklapp fra de som hadde møtt opp for å hedre 20-åringen.
 
Fetteren ønsker ikke å fokusere på gjerningsmannen, men sier at de kommer til å besvare hans hat med kjærlighet.

- Hele Sverige har samlet seg for å vise sin avsky mot denne hatefulle dåden. Vi skal besvare hat med kjærlighet. Alle skal minnes Lavin.

Rasistisk motivert Tidlig i dag bekrefter politiet i Sverige at motivet bak drapene på skolen i Trollhättan var rasistisk. Lundin-Pettersson tok seg inn på grunnskolen i maske og svarte klær, og angrep to elever og to lærere med sverd og stikkvåpen. 

SKJEDDE HER: Sverdangrepene på den svenske skolen var rasistisk motivert, har det kommet fram etter drapene torsdag formiddag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKJEDDE HER: Sverdangrepene på den svenske skolen var rasistisk motivert, har det kommet fram etter drapene torsdag formiddag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er snakk om hatvold, sier politimester Niklas Hallgren til Aftonbladet.

På den mistenkte gjerningsmannens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser Pettersson en rekke høyreekstreme sympatier.

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på YouTube. På sosiale medier kommer det også fram at Pettersson var glad i rockemusikk og dataspill.

Dagbladet snakket i går med en nabo utenfor 21-åringens bolig, som beskrev ham som stille og rolig.  

- Det er tragisk og tungt det som har skjedd. Jeg har bodd her i sju år og han flyttet hit for to-tre år siden. Vi snakket ikke så mye sammen, men han var en stille og rolig person. Det er ufattelig at han kan ha angrepet elever med kniv, sier naboen til Dagbladet 

15 år gamle Ahmed Hassan var det andre offeret som døde på sykehuset av stikkskader. I tillegg er fortsatt to av terroristens ofre innlagt på sykehuset og behandles for skadene de ble påført.

MINNES: Læreren Lavin og den 15 år gamle eleven Ahmed mistet livet da en utkledd 21-åring gikk til angrep. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MINNES: Læreren Lavin og den 15 år gamle eleven Ahmed mistet livet da en utkledd 21-åring gikk til angrep. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

En 15 år gammel gutt ble fredag flyttet til ordinær pleieavdelig ved Norra Norra Älvsborgs Länssjukhus, mens en 41 år gammel lærer fortsatt er alvorlig skadd.