Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her hyller kronprins Haakon det nye landet

Den norske kronprinsen talte til jublende folkemengde da Sør-Sudan ble eget land.

 TALER:  Kronprins Haakon var blant gjestene som var invitert til talerstolen da Sør-Sudan skulle feire sin første kveld som selvstendig stat. Foto: AFP PHOTO/PHIL MOORE
TALER: Kronprins Haakon var blant gjestene som var invitert til talerstolen da Sør-Sudan skulle feire sin første kveld som selvstendig stat. Foto: AFP PHOTO/PHIL MOORE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørsudanerne feiret i dag sin uavhengighet i den nye hovedstaden Juba. I 12-tida i formiddag ble selvstendighetserklæringen lest opp, og verdens 193. stat var et faktum.

Norge var representert av kronprins Haakon og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under de offisielle høytidelighetene seinere på dagen.

Kronprinsen vekket jubel da han holdt sin tale, og kunne også fortelle at Norge hadde med seg en gave til den nye staten på dens første fødselsdag.

- Det er en glede for meg å kunngjøre at Norges symbolske gave til det sørsudanske folket er et nytt nasjonalarkiv. Fra vår egen historie vet vi at en slik institusjon kan spille en viktig rolle i å bygge en felles, nasjonal identitet, sa Haakon.

Talte for Ban I hovedstaden Juba inntok kronprinsen talerstolen foran 3000 inviterte gjester. Blant tilhørerne var FNs generalsekretær Ban Ki-moon, lederen for Den afrikanske unionen, Den arabiske ligaen og en rekke stats- og regjeringsledere.

- Gratulerer, dette er virkelig en historisk dag for det sørsudanske folket, slo kronprinsen fast.

- For mange nordmenn er dette også en historisk dag. Vi har fulgt dere og støttet dere i utfordringene som har ført til denne dagen. Jeg er stolt over at Norge har vært del av det omfattende fredsarbeidet som kulminerte i en avstemning der folket i Sør-Sudan valgte uavhengighet med et overveldende flertall, het det videre i talen.

20 års borgerkrig Det at sørsudanerne i dag kunne feire sin egen frihet, er smått utrolig landets historie tatt i betraktning. Borgerkrigen raste landet i 20 år, og er den lengste Afrika har sett.

Rundt 2 millioner mennesker mistet livet under krigens herjinger.

Ifølge Utenriksdepartementet er Norge særlig opptatt av forvaltningen av oljen i landet, det å bygge opp Sør-Sudan så landet kan styre seg selv, den humanitære innsatsen og støtten til FNs mange oppgaver.

Etter selvstendighetserklæringen tidligere i dag har det strømmet på med støtte til det nye landet. Blant annet USA og Norge var tidlig ute med å anerkjenne Sør-Sudan som en selvstendig, uavhengig stat.

- Sammen med deres mange venner vil vi hjelpe dere å bygge et fredelig, stabilt, demokratisk og framgangsrikt Sør-Sudan. La meg også legge til at dette er en historisk dag for Afrika. Deres naboland har støttet dere og vil fortsatt være nære partnere når dere nå fortjent står side om side med dem som en selvstendig stat, sa kronprins Haakon i sin tale.