Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Her i bygda tar vi vare på hverandre»

I går brukte sokneprest Vidar Bjotveit dagen på ei bygd i sjokk og sorg etter siloulykken som krevde livet til tre søsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STARDALEN i Jølster (Dagbladet): Uvitende om tragedien som krevde livet til de tre søsknene Sverre, Johanna og Bjarne Befring i siloen på det lille småbruket, kommer tyske og franske turister innom samvirkelaget eller Stardalen Bygdetun.

De vil på elverafting eller ha råd om hvordan en kommer så nær Jostedalsbreen som mulig.

De fikk alle høflige svar før de trauste stardølingene igjen tok seg av hverandre i sorgen. Sokneprest Vidar Bjotveit er stolt av å være prest for et bygdefolk som tar vare på hverandre.

Omsorg

- Det ubeskrivelig godt å se den omsorgen folk i dalen har for hverandre, sier sokneprest Vidar Bjotveit i Jølster.

I to dager har han besøkt pårørende og naboer til de tre søsknene. Noe kriseteam har det ikke vært snakk om, bygdefolket tar vare på hverandre, sier soknepresten.

- Dette er Bygde-Norge på sitt aller beste. Folk står skulder mot skulder og støtter hverandre i sorgen. Tapet av tre mennesker alle kjente og hadde et nært og godt forhold til er smertefullt, sier han til Dagbladet.

- De møter hverandre på butikken, i hjemmene og langs veiene. Der jobber de med sin egen sorg på en god og nær måte, mener han.

Alle har en silo

De om lag to hundre menneskene som bor i den vakre dalen ved foten av Jostedalsbreen, har fått mye å forholde seg til.

- I tillegg til tapet av tre mennesker de kjente og var glade i, skal de plassere Gud og troen. De skal bearbeide sorgen og egne tanker rundt det uvirkelige som er skjedd. Alle har en gård og dermed også en silo, sier Bjotveit.

- Lett er det heller ikke å se sine nære naboer på forsiden av landets største aviser eller på TV. Det hele blir fort til en vond drøm for et lite bygdesamfunn, sier han.

- Det finnes en plass en kan rope etter trøst. Det finnes en Gud som vil ta imot både når en føler sinne og sorg. Min oppgave er å være en medvandrer. Det har jeg fått lov til å være i disse dagene som er så vonde for mange, også for meg, sier han.

MEDVANDRER: Sokneprest Vidar Bjotveit i Jølster møter en bygd i sorg.