Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uber-dødsulykken i USA:

Her innser passasjeren i den selvkjørende bilen at det går galt

To eksperter som har sett video av den dødelige krasjen med en selvkjørende bil. - Skylda ligger hos bilen, ikke fotgjengeren, slår en av dem fast.

PÅKJØRT: Kvinnen som ble påkjørt av den førerløse Uber-bilen i Tempe i USA, døde senere av skadene. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Phoenix-forstaden Tempe har frigitt en video som viser opptakene av bilen som kjørte på 49 år gamle Elaine Herzberg søndag. Med en sykkel krysset hun veien et sted hvor det ikke var et oppmerket fotgjengerfelt.

Bilen, en Volvo, kjørte i omkring 65 kilometer i timen da ulykken inntraff. Kvinnen ble fraktet til sykehus, men døde av skadene.

Dødsulykken antas å være den første med slike selvkjørende biler på offentlige veier, meldte New York Times og flere andre amerikanske medier mandag. ​

To eksperter som har sett videoen av hendelsen, mener ifølge nyhetsbyrået AP at bilens laser- og radarsensorer burde sett offeret og sykkelen og bremset i tide.

- Flere feil

- Offeret kom ikke ut av ingenting. Hun går på en mørk vei, men det er en åpen vei, så laseren og radaren burde sett henne og kjent henne igjen som et menneske, sier Bryant Walker Smith, professor ved universitetet i South Carolina som foreleser om selvkjørende biler.

Smith la også til at videoen kanskje ikke viser hele situasjonen, men det at det «er tydelig at det viser flere feil i systemet til Uber, det automatiske systemet og sikkerhetssjåføren som satt i bilen».

Videoen viser at sikkerhetssjåføren som satt i bilen, ikke fulgte med på veien i forkant av ulykken, selv om det er uklart om han så på en videomonitor av veien eller ikke.

Skylder på bilen

Sam Abuelsmaid, analytiker for Navigant Research, som også er oppdatert på selvkjørende kjøretøy, sier at laser- og radarsystemet i mye bedre grad kan se mennesker i mørket, og at Herzberg var godt innenfor rekkevidde.

- Fra hva jeg ser i videoen, ser det ut til at skylda ligger hos bilen, ikke fotgjengeren, sier han.

Politisjefen i Tempe, Sylvia Moir, sa tirsdag til avisen San Francisco Chronicle at hun foreløpig ikke trodde at Uber vil få skylden for ulykken.

Etterforskes

USAs nasjonale råd for transportsikkerhet (NTSB) etterforsker det som er den første dødsulykken med selvkjørende biler.

Etter ulykken stanset Uber all testing av førerløse biler i Phoenix-området, Pittsburgh, San Francisco og Toronto.

- Videoen er forstyrrende og hjerteskjærende å se, og tankene våre fortsetter å gå til Elaines nærmeste, sier Ubers talsperson Andrew Hasbun.

- Våre biler er fortsatt parkert, og vi hjelper lokale og nasjonale myndigheter på alle måter vi kan, sier Hasbun.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!