Her jages det russiske bombeflyet

Var på vei mot britisk luftrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) På bildene som det britiske forsvarsdepartementet offentliggjorde i går, var to RAF Typhoon jagerfly på vingene for å avskjære det russiske Tupolev-flyet.


«RAF Typhoons fra skvadronene 3(F) og XI gikk på vingene for å skygge et russisk Bear H-fly over Nord-Atlanteren,»
opplyser forsvarsdepartementet til BBC News.

Flygningene som skjedde forrige fredag, er en del av Vladimir Putins nye utenrikspolitikk.

Kald krig

Det er første gang russiske bombefly har truet med å gå inn i britisk luftrom etter at president Putin beordret det russiske forsvaret til å gjenoppta sine langdistansepartruljer etter mønster fra Den kalde krigen, skriver Times Online.

Patruljene har vært innstilt i femten år.

Også norske fly var på vingene for å møte Tupolev-flyet på bildet over. Ett titalls russiske fly drev strategiske øvelser i internasjonale luftrom langs norsk territorium.

- Vi må tilbake til 80-tallet for å finne like stor russisk aktivitet i nord-områdene som de siste dagene. Det vi ser nå er en betydelig økt aktivitet, sa luftvingsjef Per Egil Rygg ved Bodø Hovedflystasjon til NRK Nordland.

AVSKÅRET: Dette bildet fra forrige fredag er det første bildet det britiske forsvarsdepartementet har frigjort av RAF Typhoon-fly i aktiv tjeneste. Foto: SCANPIX/AFP/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE
AVSKÅRET: Dette bildet fra forrige fredag er det første bildet det britiske forsvarsdepartementet har frigjort av RAF Typhoon-fly i aktiv tjeneste. Foto: SCANPIX/AFP/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE Vis mer

Stormaktsambisjoner

Forholdet mellom London og Moskva er allerede anstrengt etter drapet på Alexander Litvinenko i fjor, og britiske myndigheter er nå bekymret for at president Putins stormaktsambisjoner er mer alvorlige enn bare retorikk, slik de først hadde håpet skriver The Guardian.

- Russland har et svært viktig mål; å gjenerobre lederskapet i produksjon av militært utstyr, uttalte Putin under en felles militærøvelse med Kina og fire sentralasiatiske stater i Ural-fjellene i forrige uke.

En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier til avisen at forrige ukes avskjæring av flyene var helt etter Natos retningslinjer.

Også i mai viste Russland militære muskler, da et russisk fly nærmet seg britisk luftrom under en NATO-øvelse i Skottland for å spionere på den britiske marinen. I forrige måned ble britiske jagerfly tre ganger sendt på vingene for å avskjære russiske flygninger.