Her jages sexrival (30) av sjalu astronaut

I veska har hun kniv, luftpistol, pepperspray, stålklubbe og teip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene som amerikansk politi slapp i går, vil etter alt å dømme bli brukt i rettssaken i september mot den tidligere astronauten Lisa Marie Nowak (44).

Bildene fra overvåkingskameraene på Orlando International Airport viser ifølge politiet hvordan Nowak forsøkte å kidnappe sin kollega Colleen Shipman (30), fordi Shipman skal ha hatt et forhold til Nowaks elsker, astronauten Bill Oefelein (42).

Begge kvinnene var dypt forelsket i Oefelein, en ugift tobarnsfar fra Alaska. I alle fall mente den gifte trebarnsmoren og astronauten Lisa Nowak at hun hadde en rival hun ville snakke et par alvorsord med.

Heftig forhold

Nowak fant flere eposter på Ofeleins datamaskin som tyder på at han hadde et heftig forhold til Shipman.

- Jeg fortalte henne at jeg hadde truffet Colleen, at vi var forelsket og at jeg ønsket å utvikle forholdet til Colleen. Lisa Marie virket skuffet, men så ut til å akseptere det. Hun ringte meg fortsatt mye etterpå og jeg svarte ikke alltid på anropene, sier Ofelein.

Shipman, på sin side, trodde at hun og Oefelein hadde et forpliktende forhold. Hun visste om hans angivelige ekskjæreste Nowak, og skal ha spurt om hvordan hun stilte seg til forholdet deres.

Men Oefelein skal ha sagt at det var slutt mellom dem.

FØLGER ETTER: Lisa Marie Nowak (til venstre) følger etter Shipman (øverst) på flyplassen.
FØLGER ETTER: Lisa Marie Nowak (til venstre) følger etter Shipman (øverst) på flyplassen. Vis mer

- Jeg spurte: «Er du sikker på dette er ok for henne? Kommer det til å komme noen gal dame hjem til meg for å drepe meg?». Og han sa: «Nei, nei, nei, hun er ikke slik. Det er greit for henne. Hun er glad på mine vegne», fortalte Colleen Shipman i avhør.

På videofilmen ser man at Nowak ankomme Orlando International Airport i Florida 5. februar klokka 12.33.

Hun har kjørt 145 mil fra Houston,
iført bleie for å slippe unødvendige stopp på veien, viser Orland-politiets offisielle rapport fra utrykningen og avhørene.

Nowak er forkledd og venter i én time til Colleen Shipman ankommer flyplassen. Deretter følger hun etter offeret sitt på mellom ni og femten meters avstand, mens Shipman går for å hente bagasjen sin, melder nyhetsbyrået AP.

Nekter straffskyld

Shipman forlater flyplassen og setter seg inn i bilen sin på parkeringsplassen. Da Shipman oppdaget at hun ble forfulgt, kastet hun seg inn i bilen og låste dørene. Nowak forsøkte å ta seg inn, og skal også ha sprayet pepperspray inn i bilen før hun ble frakjørt.

Nowak ble arrestert på flyplassen kort tid etter angrepet. Hun nekter i dag straffskyld, og forsvarerne hennes mener hun var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Det er ikke statsadvokat Kendall Coffee enig i.

- Det finnes ingen mental forhistorie som støtter en slik diagnose. I tillegg var dette nøye planlagt, og hun hadde hele bilturen på 145 mil til å ombestemme seg, sier Coffee til ABC.

Her jages sexrival (30) av sjalu astronaut

Detaljerte planer

Politiets etterforskning skal ifølge ABC News vise at Nowak planla den 150 mil lange ferden fra sitt hjem i Houston til Florida svært nøyaktig. Politiet har utskrifter av kort Nowak skrev ut som viste veien fra NASA-bygget i Houston til flyplassen i Orlando.

Nowak har tidligere forklart at hun bare ville skremme sin rival til å forklare seg om forholdet til Oefelein, ikke antaste eller bortføre henne.

Hun ble pågrepet på flyplassen forkledd i parykk og bevæpnet med metallkølle, pepperspray, luftvåpen og sorte søppelsekker. I hennes bil fant politiet en kniv og et tau, noe som ifølge politiet underbygger deres teori om at Nowak hadde planer om å kidnappe Shipman.

Hvis Nowak blir dømt etter tiltalen, risikerer hun fengsel på livstid.

Hennes tre barn er hos hennes nylig fraseparerte ektemann, Richard, som jobber for en entreprenør på Johnson Space Center, der Nowak var astronaut inntil hun ble suspendert fra jobben en måned etter arrestasjonen.

En dommer har bedt politiet og forsvarerne om å være tilbakeholdne med å uttale seg i saken, så verken aktor eller Nowaks advokater ønsket å kommentere videofilmen overfor amerikanske medier i dag.

Videoen som er frigitt fra politiet viser ikke selve overfallet.

De siste bildene, som er tatt opp nærmere tre timer etter at Nowak først ble fanget på video, viser en person som passser hennes beskrivelse flyktende i flyplassområdet.

Ustabile astronauter

Nowak ble astronaut etter å ha vunnet en rekke priser for å ha tjenestegjort i marinen, og hun fløy med «Discovery» i juli. Nowak var passasjer på romferja i 13 dager og besøkte da den internasjonale romstasjonen.

Ifølge NASA hadde Nowak ikke vist noen tegn på ustabilitet før arrestasjonen.

Sjalusidramaet fikk NASA til å ta en full gjennomgang av beredskapen for ustabile astronauter i rommet, og å revurdere de psykologiske testene astronautene må gjennom. Endringer i opptakskravene kan være på plass så tidlig som i juni.

Historien om den sjalu astronauten satte også ny fart i den 25 år gamle diskusjonen om sex i verdensrommet.

VED BAGASJEBÅNDET:</B> Nowaks er bare noen meter bak Shipman (til venstre).
<B>VÅPEN: Hun hadde med flere våpen i veska.
STRIDENS KJERNE: Astronauten Bill Oefelein ville ha et monogamt forhold til Colleen Shipman.
- SKULLE KIDNAPPES: Colleen Shipman ble sammen med Bill Oefelein.
BYTTET KLÆR: Nowaks står i bakgrunnen i beige kåpe og venter på Shipman.
VENTER: Nowaks er helt i forgrunnen på bildet.
TILTALT: Slik husker de fleste Lisa Marie Nowak. Her fotografert på Kennedy Space Center.
<B>LUFTPISTOL: Politiet mener Nowak var forkledd og ville bortføre Shipman.
PEPPERSPRAY: Nowak skal ha brukt denne peppersprayen på rivalen sin.