Her jakter norske Roger på spor etter bomben som drepte 15 i Kabul

KABUL (Dagbladet): Terroren har igjen nådd Afghanistans hovedstad. 15 ble drept og minst 20 såret, ei snau uke før verden minnes 11. september i fjor. Roger Olsen leder det tekniske etterforskningsarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de sammenfiltrede restene av det som en gang var en drosjebil, leter den norske eksplosivrydderen Roger Olsen (31) etter spor. Det er et par timer siden bomben som var plassert i drosjen gikk av. To andre drosjer og en privatbil er også ødelagt etter bombeattentatet. Det meste av blodet er spylt vekk, men det ligger store mengder glassbiter i hele nabolaget.

- Vi kan ennå ikke si hva slags eksplosiver som er brukt. Trolig dreier seg om en ladning på tretti- førti kilo. Det var lufttrykket som drepte folk, sier Olsen, som er rådgiver i terrorspørsmål for sjefen i ISAF, den internasjonale sikkerhetsstyrken i Kabul.

Etter at bilbomben gikk av, er Olsen satt til å lede ei gruppe på fem- seks eksplosivryddere fra like mange land. De skal prøve å finne ut hva som har skjedd.

To bomber

Egentlig var det to bomber som gikk av rett før klokka tre på ettermiddagen lokal tid. Først eksploderte en mindre bombe ved siden av en parkert sykkel utenfor et hotell, midt i sentrum av Kabul. Folk kom løpende til for å se hva som hadde skjedd, og så smalt det igjen, tretti- førti meter unna og langt kraftigere. Den siste bomben var plassert i en drosje som sto parkert tvers overfor kultur- og informasjonsdepartementet.

- Fordømte jævler. De brukte den første bomben til å lokke til seg flere folk, sier Abdullah (28), som var inne i en bygning like ved da det smalt.

Taher (27) lå og sov middag på et hotellrom da han våknet av det første smellet. Da det smalt igjen, fikk han hånda full av glassplinter.

- Jeg løp ned på gata og møtte et forferdelig syn. Det var drepte og skadde overalt. Det første jeg så, var en kvinne som var død. Jeg og en annen mann begynte å bære vekk skadde. Mange av dem hadde store brannskader, forteller Taher til Dagbladet.

Samler styrker

Afghanske myndigheter er raskt ute med å gi Osama bin Laden, al-Qaida og Taliban skylda. Andre mener at den tidligere geriljalederen fra kampen mot Sovjetunionen, Gulbuddin Hekmatyar, står bak. Den islamske fundamentalisten og krigsherren Hekmatyar er holdt utenfor arveoppgjøret etter Taliban, og har etter ei tids eksil i Iran igjen begynt å samle styrker i Afghanistan. Formålet skal være å destabilisere styret til president Hamid Karzai.

ETTERFORSKER: Roger Olsen leder det tekniske etterforskningsarbeidet etter bombene som drepte 15 mennesker i Kabul sentrum i går. Afghanske myndigheter gir Osama bin Laden, al-Qaida og Taliban skylda.