Her jakter på han lommetyven

En snarrådig Tønsbergs-mann la tyven i bakken da han forsøkte å stjele fra kunde.

LA PÅ SPRANG: En Tønsbergs-mann så to rumenere som prøvde å stjele fra en kvinnes veske. Mannen løp etter lommetyvene, og fikk lagt den ene i bakken. Politiet roser mannen for innsatsen, og sier det er hans fortjeneste at mannen nå er dømt til fengsel. Foto: Politiet
LA PÅ SPRANG: En Tønsbergs-mann så to rumenere som prøvde å stjele fra en kvinnes veske. Mannen løp etter lommetyvene, og fikk lagt den ene i bakken. Politiet roser mannen for innsatsen, og sier det er hans fortjeneste at mannen nå er dømt til fengsel. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 36 år gammel rumener ble nylig dømt i Tønsberg tingrett og straffet for syv lommetyverier i Horten, Sandefjord og Larvik - samt et forsøk på lommetyveri i Tønsberg.  

På kjøpesenteret Farmandstredet i Tønsberg ble 36-åringen i midlertidig stanset av en årvåken kunde, forteller Tønsbergs Blad i dag.  

- Jeg skjønte at det var noe som ikke stemte da to menn stilte seg tett bak en dame i rulletrappen, og jeg kikket godt etter for å følge med på hva de ville foreta seg, sier en Tønsberg-mann til avisa. 

Taktikken Som bildene fra hendelsen viser speider mennene først etter et offer.

OFFERET: Her har lommetyven sett seg ut sitt offer. Foto: Politet
OFFERET: Her har lommetyven sett seg ut sitt offer. Foto: Politet Vis mer

Når en kvinne med en skulderveske er utpekt, stiller mennene seg tett opp til kvinnen i det hun går opp en rulletrapp.   En av mennene legger en avis over kvinnens skulderveske, mens den andre stikker hånden sin ned i vesken for å stjele verdisaker.  

- Da plystret jeg og skrek høyt. Han stakk av og jeg løp etter som bare f..., sier mannen som stanset tyveriet til Tønsbergs Blad. 

Den snarrådige kunden fikk stanset rumeneren etter 10-15 meter.  Her kom vektere til, før mannen ble tatt hånd om av politiet.

- Var i politiets kikkert Rumeneren har drevet med lommetyveri i hele Europa siden 1991.  

TETT OPPTIL: Her stiller lommetyvene seg tett opp til kvinnen for å få god tilgang på vesken til offeret: Foto: Politiet
TETT OPPTIL: Her stiller lommetyvene seg tett opp til kvinnen for å få god tilgang på vesken til offeret: Foto: Politiet Vis mer

Politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen, som leder Samarbeidsprosjektet Grenseløs i Vestfold, Telemark, Søndre Buskerud og Asker og Bærum, forteller til Dagbladet at rumeneren aldri ville ha blitt tatt om det ikke var for Tønsbergs-mannens snarrådighet.  

- Hadde det ikke vært for han, hadde mannen fortsatt å stjele fra eldre damer på kjøpesenter rundt omkring i Europa, sier Abrahamsen.

Rumeneren var en person politiet har hatt i kikkerten over lengre tid. 

Sju måneder Han er nå straffet med sju måneders fengsel, og vil etter endt soning bli returnert til hjemlandet. 

ROPTE OG PLYSTRET: Her setter Tønsbergs-mannen etter tyvene. Lommetyvene begynner å løpe. Foto: Politiert
ROPTE OG PLYSTRET: Her setter Tønsbergs-mannen etter tyvene. Lommetyvene begynner å løpe. Foto: Politiert Vis mer

Abrahamsen forteller at de ser stadig flere og flere fingernemme lommetyver.

- De reiser fra land til land i Europa, og er gjerne tre uker på hvert sted. Første omgang er det vanskeligere å få fatt på dem, men andre eller tredje runde får vi som regel tak i dem på grunn av etterlysninger, forteller han til Dagbladet.

HOLDT FAST: Her hjelper flere til for å holde fast lommetyven. Han er nå idømt fengsel for flere lommetyveri i Vestfold. Foto: Politiet
HOLDT FAST: Her hjelper flere til for å holde fast lommetyven. Han er nå idømt fengsel for flere lommetyveri i Vestfold. Foto: Politiet Vis mer