Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her jakter politimannen på seg selv

Først ranet han banken, så ledet han ransjakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Sverige rystes av nok en sjokkartet skandale.

- Vi har ingen spor, fortalte 36-åringen til pressefotografen, dypt bekymret etter bankranet i Söderhamn 17. desember. Politimannen ledet den bevæpnede jakten på ransmannen.

En ransmann som var ingen ringere enn ham selv. Ransutbyttet hadde han gjemt unna på politistasjonen.

Stjal bil

Det var midt under julerushet at politimannen slo til mot Nordea-filialen, maskert og bevæpnet med sin tjenestepistol. Han fikk med seg en større sum med penger. Utenfor stjal han bilen til en 70 år gammel dame og brukte den som fluktbil fra stedet.

Da politiet startet jakten på raneren, ble 36-åringen operasjonsleder. Han var nemlig selv på vakt da han slo til mot banken. Ingen av kollegene stusset da han meldte i fra at han hadde funnet fluktbilen. Da de kom fram sto den parkert ved siden av politibilen 36-åringen hadde patruljert i før ranet.

- Jeg fulgte etter den fordi jeg trodde den var stjålet, forklarte politimannen den gangen. Deretter startet de søk overalt etter raneren.

- Tittet ut i skogen

RANERPOLITI: Politilederen (t.v) leder her jakten på seg selv - den bevæpnede bankraneren som slo til knapt en time tidligere. Lite ante kollega Jan "Jante" Ekholm (t.h.) og de andre politifolkene om hvem de egentlig jaktet på. Foto: Ola Svärdhagen/Ljusnan
RANERPOLITI: Politilederen (t.v) leder her jakten på seg selv - den bevæpnede bankraneren som slo til knapt en time tidligere. Lite ante kollega Jan "Jante" Ekholm (t.h.) og de andre politifolkene om hvem de egentlig jaktet på. Foto: Ola Svärdhagen/Ljusnan Vis mer

Pressefotograf Ola Svärdhagen i lokalavisa Ljusan tok bildet over like etter at den bevæpnede jakten startet.

- Det kjennes litt rart ut nå. Der sto jeg og snakket med utelederen. Han vedgikk at det var en vanskelig jakt, og at de hadde få spor etter ranerne. Både han og resten av politistyrken sto og tittet ut i skogen. I ettertid kan jeg si jeg føler meg litt lurt, sier Svärdhagen til Dagbladet.no.

Kjøpte Volvo

Senere samme dag slo politiet til mot en adresse og arresterte tre uskyldige menn for ranet. To av dem ble sittende i varetekt i to uker siktet for ugjerningen, mens den virkelige raneren - politimannen - dro på shopping med deler av utbyttet.

- Han dro til Stockholm og kjøpte seg en ny Volvo. Det skal være da kollegene begynte å fatte mistanke, forteller Svärdhagen.

Bilen kjøpte han 16. januar kontant for 219 000 kroner. Pengene stammet fra ranet.

Tatt i går

Etterhvert snurpet nettet seg sammen og i all hemmelighet begynte hans politikolleger å etterforske 36-åringen i forbindelse med ranet. Blant annet kunne videobilder fra banken vise at ransvåpenet var identisk med politilederens tjenestevåpen.

I går ble han arrestert, siktet for for grovt ran, bilran, grovt bedrageri og grov tjenesteforsømmelse. Han har tilstått, og sier via sin advokat at han ikke har noen forklaring på hvorfor han plutselig gjorde seg til ransmann.

36-åringen bor med familien sin på et mindre sted i Hälsingort. Han skal ha levd et helt normalt familieliv før ranet.